Jakiś czas temu pytałem się Szanownych Kolegów, jaką antenę kupić, gdyż mam poważne trudności z odbiorem TV i podejrzewałem, że może3 to być wina zakłóceń anteny satelitarnej u sąsiada. Miałem przy tym duże problemy z wyskakującymi kanałami w moim telewizorze Funai. Niektórzy radzili mi abym wylutował „procek” czy coś takiego (dobrze się na tym nie znam a nazwę już zapomniałem wybaczcie) i go wygrzał w piekarniku. I pewnie bym tak zrobił ale …
W końcu odżałowałem te 120 zł a właściwie ok.. 150 zł i zakupiłem taką antenę:
Antena telewizyjna uhf dipol 37 21-69 Tri Eco Digital A2682
I koledzy nie uwierzycie, ale tak jak mówiłem chciałem ją zainstalować na poddaszu i tak zrobiłem (jak do tej pory tylko tak prowizorycznie nie śmiejcie się, ale podwiązałem ją na sznurku do belki w dachu). Ale obraz jak marzenie.
I co najważniejsze kanały przestały w telewizorze wyskakiwać, tzn. na początku po instalacji tej anteny jeszcze wyskakiwały, ale tak po tygodniu już żaden.
Miesiąc temu jednak zauważyłem, że sąsiad miał jakieś problemy z odbiorem TV bo antenę którą miałem przy swojej Satelicie zaczął ustawiać w różne kierunki. Aż w końcu ją zdjął i założył zwykłą satelitę obok tej pierwszej.
I co się stało u mnie wyskoczył program TVP 2 ale tylko jeden raz, na innym kanale go ustawiłem ale na tej samej częstotliwości (chyba tak to się nazywa pilotem zmieniłem kanał a później na przyciskach TV ustawiłem na UHF na tak samo jak był na poprzednim) i jest ok.
Mam teraz jednak inny problem otóż ustawiłem tą antenę na nadajnik w Płocku, który nie emituje Polsatu i TVP Info, bo gdy na poddaszu ustawiłem ją na Ciechanów i nadajnik na Monte Ciasno to miałem tylko ładny Polsat i TVP Info.
Postanowiłem dokupić drugą antenę i połączyć je ze sobą tylko nie wiem, czym czy Sumatorem czy sumatorem. W zasadzie to wydaje mi się, że oba nadajniki z których chcę odbierać nadają na podobnych częstotliwościach (tzn. 21-60) ale nie jestem pewien. W związku z tym nie wiem czy wybrać Zwrotnice czy Sumator. Czy możecie doradzić co wybrać z niżej podanych:
1) Sumator telewizyjny ST 1-60 C0910
2) Zwrotnica antenowa za 1 1-12 6-12 21-69 21-69 75 C0315
3) Zwrotnica antenowa za 4m 1-5 6-12 21-69 75 C0340
Co do drugiej anteny którą miałbym skierować na nadajnik Ciechanów *Monte Cassino*(do tego nadajnika mam ok. 26 km) to myślałem o którejś z tych dwóch anten (ale raczej tej pierwszej):
1) Antena telewizyjna UHF 11-elementowa Dipol 11/21-60
2) Antena telewizyjna szerokopasmowa o strukturze logarytmiczno periodycznie dipolowej MLOG 6-60
A może doradzicie jaką inną antenę do tego albo w ogóle coś innego.
Informacje o nadajnikach
Ciechanów *Monte Cassino*(do tego nadajnika mam ok. 26 km):
W końcu odżałowałem te 120 zł a właściwie ok.. 150 zł i zakupiłem taką antenę:
Antena telewizyjna uhf dipol 37 21-69 Tri Eco Digital A2682
I koledzy nie uwierzycie, ale tak jak mówiłem chciałem ją zainstalować na poddaszu i tak zrobiłem (jak do tej pory tylko tak prowizorycznie nie śmiejcie się, ale podwiązałem ją na sznurku do belki w dachu). Ale obraz jak marzenie.
I co najważniejsze kanały przestały w telewizorze wyskakiwać, tzn. na początku po instalacji tej anteny jeszcze wyskakiwały, ale tak po tygodniu już żaden.
Miesiąc temu jednak zauważyłem, że sąsiad miał jakieś problemy z odbiorem TV bo antenę którą miałem przy swojej Satelicie zaczął ustawiać w różne kierunki. Aż w końcu ją zdjął i założył zwykłą satelitę obok tej pierwszej.
I co się stało u mnie wyskoczył program TVP 2 ale tylko jeden raz, na innym kanale go ustawiłem ale na tej samej częstotliwości (chyba tak to się nazywa pilotem zmieniłem kanał a później na przyciskach TV ustawiłem na UHF na tak samo jak był na poprzednim) i jest ok.
Mam teraz jednak inny problem otóż ustawiłem tą antenę na nadajnik w Płocku, który nie emituje Polsatu i TVP Info, bo gdy na poddaszu ustawiłem ją na Ciechanów i nadajnik na Monte Ciasno to miałem tylko ładny Polsat i TVP Info.
Postanowiłem dokupić drugą antenę i połączyć je ze sobą tylko nie wiem, czym czy Sumatorem czy sumatorem. W zasadzie to wydaje mi się, że oba nadajniki z których chcę odbierać nadają na podobnych częstotliwościach (tzn. 21-60) ale nie jestem pewien. W związku z tym nie wiem czy wybrać Zwrotnice czy Sumator. Czy możecie doradzić co wybrać z niżej podanych:
1) Sumator telewizyjny ST 1-60 C0910
2) Zwrotnica antenowa za 1 1-12 6-12 21-69 21-69 75 C0315
3) Zwrotnica antenowa za 4m 1-5 6-12 21-69 75 C0340
Co do drugiej anteny którą miałbym skierować na nadajnik Ciechanów *Monte Cassino*(do tego nadajnika mam ok. 26 km) to myślałem o którejś z tych dwóch anten (ale raczej tej pierwszej):
1) Antena telewizyjna UHF 11-elementowa Dipol 11/21-60
2) Antena telewizyjna szerokopasmowa o strukturze logarytmiczno periodycznie dipolowej MLOG 6-60
A może doradzicie jaką inną antenę do tego albo w ogóle coś innego.
Informacje o nadajnikach
Ciechanów *Monte Cassino*(do tego nadajnika mam ok. 26 km):
MHz==Kan.==Nazwa prog======m npm==DW==NW==ERP kW==Pol.==Kier
639,25==42=====TVP INFO ========152====CIE===MAZ====1=======H=====ND
719,25==52=====Polsat===========152====CIE===MAZ====1=======H=====ND
759,25==57=====TVP 1============152====CIE===MAZ====1=======H=====ND
775,25==59=====TVP 2===========152====CIE===MAZ====1========H====ND