logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak oszukać ECU, by widziało lambda 1 przy rzeczywistej 1.1-1.15?

wwpiotr 08 Cze 2009 13:19 5826 22
REKLAMA
  • #1 6630663
    wwpiotr
    Poziom 12  
    Ocena: 34
    Witam,

Od jakiegoś czasu poszukuje rozwiązania do samochodu, które działałoby w następujący sposób.

Potrzebuje uzyskać rzeczywistą wartość lambda na poziomie 1.1 - 1.15 lecz ECU powinien widzieć wtedy wartość równą 1.

Czy da się zrobić takie urządzenie które obniżałoby lambdę w ECU o wartość 0.1 do 0.15 ???

Proszę o odpowiedzi na temat a nie o szkodach dla silnika i takie tam.
  • REKLAMA
  • #2 6630689
    emeryt2
    Poziom 42  
    Ocena: 2299
    Zrób emulator sondy na 555 , zrób regulacje górnego i dolnego napięcia na sygnale prostokątnym ,będziesz miał regulacje jakiej chcesz.
  • #3 6633647
    papadopoulos
    Poziom 2  
    Ocena: 4
    nie ruszaj to
  • REKLAMA
  • #4 6633865
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 6634028
    emeryt2
    Poziom 42  
    Tak nie będzie , masz rację. A le też nie bedzie przypadkowy , tylko taki jak nastawi ręcznie.
  • #6 6634059
    bartek_j
    Poziom 35  
    Ocena: 816
    Moim zdaniem to se neda. Tzreba by mieć sondę o innej charakterystyce.
    Można też próbować jaikś układ wytworzyć, (na mikrokontrolerze) który będzie opóźniał odpowiednio sygnał "ubogi" sondy. Tzn gdy sygnał rzeczywisty będzie juz pokazywał mieszankę ubogą, układ wystawiał by jeszcze przez jakiś czas sygnał mieszanki bogatej. Ale w tym czasie cały myk. Podejżewam że w podejściu trywialnym szybko by się mapy w sterowniku rozjechały.
  • #7 6634099
    emeryt2
    Poziom 42  
    Masz racje - z emulatorami sondy lambda w gazowni , też mapy się rozchodzą.
  • #8 6634190
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6461
    Co za problem zrobić prosty układ na wzmacniaczu operacyjnym o wzmocnieniu powiedzmy 0,8x albo o wzmocnieniu 1x z przesunięciem napięcia o 0,1V?

Czy aby nie próbujesz w ten sposób reanimować starej sondy, której punkt pracy uległ przesunięciu i masz za bogatą mieszankę? Bo o ile dobrze rozumiem, to chcesz aby ECU widział ubogą mieszankę jako dobrą (chcesz nieco zubożyć mieszankę). Jeśli na analizie spalin wychodzi Ci bogata mieszanka, a ECU widzi λ = 1 to znaczy że sonda "się skończyła".
  • #9 6634228
    Toudi_E39
    Poziom 13  
    Ocena: 7
    Teoretycznie to żadna sonda niema takiego zakresu pomiarowego. Wskazania 0-1V lub 0.8-1.6V
    Takie tam 1,15 to widziałem często w Fiacie i przyczyna często leży w ECU, a nie sondzie.
    tzok ma rację co do tego wzmacniacza, to najprostsze rozwiązanie.
    Napisz poco w ogóle Ci taki układ.
    Chcesz reanimować sondę, czy lekko tuningować auto??
  • #10 6634262
    tzok
    Toudi_E39 napisał:
    Teoretycznie to żadna sonda niema takiego zakresu pomiarowego. Wskazania 0-1V lub 0.8-1.6V
    Takie tam 1,15 to widziałem często w Fiacie i przyczyna często leży w ECU, a nie sondzie.
    On nie pisał o napięciu tylko o współczynniku λ.
  • REKLAMA
  • #11 6637648
    wwpiotr
    Poziom 12  
    Bardzo dziękuje za odpowiedzi.

Kolego tzok twoje rozwiązanie wydaje się najbardziej rozsądne tylko nie mam pojęcia jak to zrobić czy mógłbyś podesłać mi jakiś schemat bo ja zaprojektować czegoś takiego nie potrafię.

Wyjaśnię jeszcze do czego potrzebuje bo padło takie pytanie.
    To ze dzisiejsze samochody pracują na lambda 1 uzasadnione jest pracą katalizatora w takim stosunku powietrza do paliwa. Co nie oznacza że silnik jest wtedy najbardziej wydajny. Największa wydajność w pojęciu sprawności silnika ( nie mylić z najwyższą mocą ) jest przy lambdzie równej 1.1 - 1.15

Jeszcze raz dziękuje i czekam na propozycje rozwiązania problemu a nie uświadamianie mnie o negatywnych tego skutkach :)
  • #13 6638520
    bartek_j
    Poziom 35  
    Ocena: 816
    Panie tzok, niestety ale taki układ nie będzie działał w tym przypadku poprawnie. popatrz sobie na wykresy charakterystyki sondy, przemyśl algorytm działania sterownika przy regulacji współczynika lambda.
  • #14 6638525
    Toudi_E39
    Poziom 13  
    Dobra wszystko kumam nie czytałem dokładnie, dlatego nie zauważyłem że chodzi o współczynnik λ.
    Aby współczynnik podniósł się do 1.1 musisz opuścić punkt neutralny sondy, a tu tylko sposób tzoka wydaje się mieć zastosowanie.
    Widzę jednak mały problem. Jeżeli podniesiesz rzeczywiste napięcie sondy to załatwi sprawę wcześniejszego odczytu przez ECU mieszanki bogatej, ale podnosząc na stałe napięcie, może być problem z osiągnięciem stanu "uboga".

Sprawność silnika definiujesz podobnie jak np. sprawność kotła gazowego, a
    sprawność kotła to stosunek energii wykorzystanej do energii włożonej.
    Tłumacząc na moje, chcesz uzyskać maximum ekonomi, jednocześnie nie tracąc mocy silnika.
    Dobrze rozumuje??

Megawe
    ten tester niema zastosowania w tym wypadku, za jego pomocą można wymusić dany stan sondy, ale nie można przesunąć jej punktu neutralnego, przy którym, teoretycznie, współczynnik λ jest równy 1
  • #15 6638849
    tzok
    Wszystko zależy od sposobu realizacji odczytu sondy w sterowniku:
    a) reaguje na przejście przez 0,5V, rozpoznając kierunek tego przejścia,
    b) przebieg jest traktowany jako prostokątny (binarny) i całkowany.

W tym drugim przypadku, widzę tu zastosowanie dla układu na mikrokontrolerze.
  • #16 6638883
    wd40
    Poziom 21  
    Ocena: 61
    A czy nie zużyje się wówczas wcześniej katalizator?
    A jak zareguje ECU jeżeli są 2 sondy?
    A czy sonda ma charakterystykę liniową? Wydaje mi się, że nie - wtedy rozwiązanie z OPem na pewno nie będzie działało, nawet wątpliwe jest wówczas rozwiązanie z ukontrolerem.
    Skąd informacja, że przy spalaniu niezupełnym uzyskuje się najlepszy stosunek mocy do zużycia?
  • #17 6683640
    wwpiotr
    Poziom 12  
    Mam już informacje na temat mojego pomysłu opinii zasięgnąłem na politechnice krakowskiej, niestety nie jest mozliwe dołożenie takiego urządzenia. Sonda wysyła nieprzerwanie stan niski lub wysoki czyli mieszanka uboga - bogata odpowiednio napięcia około 0,4V - 1V więc podniesienie lub obniżenie napięcia nic nam nie pomoże.
    I tu pojawia się problem bo ECU wydłuża lub skraca czasy wtrysku w zależności od wskazania sondy.
    Jedynym sposobem zmiany jest zignorowanie sondy i zmiana mapy wtrysku na sztywną charakterystykę.

Niestety ekologia trochę nas kosztuje
  • REKLAMA
  • #18 6683791
    tzok
    To nie do końca jest sygnał cyfrowy ale nawet jeśli traktować go jako cyfrowy, to i tak można skarać lub wydłużać czasy trwania stanu wysokiego/niskiego aby po scałkowaniu uzyskać pożądane przesunięcie współczynnika lambda.
  • #19 6688729
    Toudi_E39
    Poziom 13  
    tzok ma rację, skład mieszanki zależy też od czasu trwania/długości impulsu napięcia wysokiego i niskiego, z tym że wykombinować taki układ, to mało realne. Jak wydłużysz czas trwania sygnału H to sterownik benzyny zmieni wartość L (niskiego) i tak w kółko.
    Jedyny rozsądny sposób według mnie, to zmiana mapy sterownika ;)
  • #20 6688899
    tzok
    Teoretyzując - sygnał z sondy podajesz na komparator z histerezą (przerzutnik Schmitta) z progiem przełączania 0,5V i histerezą 0,1V (już samym wprowadzeniem histerezy nieznacznie zmieniasz wypełnienie przebiegu!). Sygnał TTL z wyjścia przerzutnika podajesz na jakiś prosty uK (np. ATTiny2313), w którym obliczasz jego wypełnienie, a na wyjściu generujesz przebieg o odpowiednio mniejszym lub większym wypełnieniu i przez dzielnik rezystancyjny dopasowujący napięcia do poziomu 0-1V (dzielący przez 5) podajesz do ECU na wejście sondy. Częstotliwość (okres) przebiegu pozostaje niezmieniony, zmienia się jedynie jego wypełnienie, a opóźnienie wynosi jeden okres przebiegu wejściowego.
  • #21 6690248
    wd40
    Poziom 21  
    1 okres to będzie ok. sekundy - ręczę, że spalanie wzrośnie tak, że odechce się eksperymentów (w bardzo dużym uproszczeniu, a rzeczywiście prawdopodobnie regulacji mieszanki wcale nie będzie)
    Koncepcja z opóźnianiem jest dobra ale niestety pomylona została przyczyna ze skutkiem. Sonda sama z siebie nie generuje sygnału zmiennego - jest to skutkiem działania komputera. Sonda podaje jedynie stężenie tlenu, a komputer usiłuje doprowadzić do tego by sygnał z sondy był stały i wynosił ok. 0,5V. Niestety nie jest to możliwe, dlatego występują oscylacje pomiędzy 0,7-0,8 a 0,2-0,3V.
    Natomiast możliwe jest opóźnienie np. zmiany stanu z H na L o np. 0,1s - zadanie banalne przy zastosowaniu najprostszego ukontrolera z ADC.
    Czy będą efekty? - raczej nie. Miałem okazję pojeździć trochę z otwartą pętlą regulacji (z odpiętą sondą) - mocy mi jakoś nie przybyło, a spalanie wzrosło delikatnie mówiąc zauważalnie, do tego nierównomierna praca silnika.
  • #22 6690601
    tzok
    Oczywiście, że sonda podaje napięcie proporcjonalne do zawartości tlenu w spalinach, ale ze względu na specyficzną charakterystykę podaje albo napięcie ok 0,2V albo ok 0,8V a przejścia między tymi stanami są bardzo strome.Wprowadzenie opóźnienia nie powinno mieć większego wpływu na wypadkowy skład mieszanki, jedynie nieco spowolni doregulowanie mieszanki. Poza tym autor chce zubożyć, a nie wzbogacić mieszankę (w trybie awaryjnym /z otwartą pętlą/ mieszanka zazwyczaj jest ustawiana na bogato).
  • #23 6691087
    wd40
    Poziom 21  
    Rzeczywiście, chce uzyskać ubogą (zasugerowałem się, że ktoś tam chce tuningować w ten sposób). Więc wystarczy przeciągać wysoki stan przez chwilę po rzeczywistej zmianie na niski. W drugą stronę nie trzeba nic robić - wyprzedzanie sygnału sondy raczej byłoby trudne. Tylko obroty siądą.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy możliwości zbudowania urządzenia modyfikującego sygnał sondy lambda w celu uzyskania rzeczywistej wartości współczynnika lambda w zakresie 1.1-1.15, podczas gdy moduł sterujący silnika (ECU) odczytywałby wartość 1.0. Celem modyfikacji jest potencjalne zwiększenie sprawności silnika (ekonomii) przy mieszance ubogiej. Proponowano wstępnie proste układy, takie jak emulator na NE555 lub układ na wzmacniaczu operacyjnym do przesunięcia napięcia sygnału. Zwrócono jednak uwagę, że sonda lambda, zwłaszcza cyrkonowa, ma nieliniową, przełączającą charakterystykę (generuje napięcie około 0.2V dla mieszanki ubogiej i około 0.8V dla bogatej, ze stromym przejściem przy λ=1.0 / ~0.5V) i ECU reaguje na przejścia sygnału lub jego całkowanie, a nie na stałe przesunięcie napięcia. Zasugerowano, że proste przesunięcie napięcia nie zmieni docelowej lambdy widzianej przez ECU. Bardziej złożone rozwiązania opierałyby się na mikrokontrolerze (np. ATTiny2313), który analizowałby sygnał sondy (np. przez komparator z histerezą) i generował zmodyfikowany sygnał z inną wartością wypełnienia (stosunku czasu trwania stanu wysokiego do niskiego) przy zachowaniu zbliżonej częstotliwości, aby oszukać algorytm ECU. Podnoszono obawy dotyczące wpływu takiej modyfikacji na pracę katalizatora, systemy z dwiema sondami, stabilność pętli regulacji mieszanki oraz możliwość wystąpienia dryfu map wtrysku w ECU. Autor ostatecznie otrzymał informację, że zbudowanie takiego urządzenia jest trudne do zrealizowania ze względu na charakterystykę sondy i logikę sterownika, a jedynym skutecznym sposobem zmiany składu mieszanki jest zmiana map wtrysku poprzez przeprogramowanie ECU. Dyskutowano także kwestię testerów sond lambda (jak AVT520), stwierdzając, że służą one do wymuszania stanu, a nie do przesunięcia punktu neutralnego sondy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA