logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TECUMSEH PRISMA 37 - pulsujące obroty po rozgrzaniu

tombo0022 10 Cze 2009 11:15 12530 7
REKLAMA
  • #1 6638309
    tombo0022
    Poziom 13  
    Ocena: 11
    Witam. Mam problem ze swoją kosiareczką. Kosiarka normalnie się odpala i pracuje bez problemów przez około 15 min, pożniej obroty zaczyna pulsować. Musi postać z pół godziny i nasępnie znowu przez ok. 15 min jest OK. Jaka może być przyczyna? Proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 6638724
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 6641616
    tombo0022
    Poziom 13  
    Niestety nie jest to wina korka zbiornika paliwa. Prosze o dalsze sugestie.
  • #4 6641997
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 6650413
    stan2300
    Poziom 17  
    Ocena: 146
    wszystko uzaleznione jest od regulatora obrotow jedne silniki maja regulacje wewnatrz karteru a inne reguluje ramie poprzez wydmuch powietrza z wentylatora i reguluje otwarciem przepustnicy ,w przypadku pelnego obciazenia silnik powinien pracowac w miare stabilnie ,przy kosiarkach nie zapominajcie zajrzec do filtra powietrza potrafi tak sie zatkac ze silnik nie osiaga swoich paramertow i czesto dochodzi do awarji silnika wskutek zbyt bogatej mieszanki malem przypadki urwania stopy korbowodu bo wykonany jest z aluminjum .
    sluze rowniez wskazowkami uzytkownikom rowerow z silnikiem sachs gdyz eksploatuje taki od 9 lat i znam jego bolaczki od podszewki
    pozdrowienia
  • REKLAMA
  • #6 6658326
    tombo0022
    Poziom 13  
    Czy da się to zrobić samemu ???? Jeśli tak to proszę o jakiś krótki instruktarz. Proszę o zweryfikowanie następującej informacji - producent nakazuje namoczenie nowego filtra powietrza (piankowego) olejem, na forum znalazłem informacje, że jest to najgorsza rzecz, jaką można zrobić silnikowi.
  • #7 6658559
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #8 6845021
    dolar666
    Poziom 20  
    Ocena: 28
    I rozwiązał kolega problem? Do mnie wczoraj przyszedł nowy silnik ten sam co Twój i problem podobny obroty pulsują, nie chce się wkręcać na wysokie obroty tylko cały czas przyspiesza i zwalnia trochę szkoda żeby nowy silnik od razu na gwarancje wysyłać a może ja coś źle podłączyłem.

Aha jest pewna granica obrotów do której silnik pracuje płynnie dopiero później zaczyna pulsować i widzę że kiedy silnik zaczyna nierówno pracować działa ta automatyczna regulacja obrotów

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemu pulsujących obrotów w silniku TECUMSEH PRISMA 37 po około 15 minutach pracy na ciepło. Po ostygnięciu silnik pracuje poprawnie przez krótki czas. Jako możliwe przyczyny problemu sugerowano zatkany odpowietrznik zbiornika paliwa (co zostało wykluczone), zanieczyszczenie gaźnika, nieszczelności przy primerze lub na ośce przepustnicy, a także zatkany filtr powietrza. Wskazano na konieczność czyszczenia gaźnika, w tym śruby pod miską i dyszy głównej. Poruszono również kwestię prawidłowego zwilżania piankowych filtrów powietrza olejem. Inny użytkownik zgłosił podobny problem z nowym silnikiem tego samego typu, zauważając działanie automatycznego regulatora obrotów przy pulsujących obrotach powyżej pewnego progu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA