logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Cykliczne uderzenia hydrauliczne (stuki) c.w.u.

grzes1608 17 Cze 2009 10:54 26227 19
REKLAMA
  • #1 6667057
    grzes1608
    Poziom 12  
    Ocena: 19
    Witam.
    Mój problem polega na tym, że gdy zakrecam wode to przez około 2-3 sek. słychać charakterysteczne drgania (stuki) rur słyszalne w całym domu. Nie ma znaczenia który kran zakręcam, czy na I pietrze czy na II. Zawsze rury wpadaja w kilka drgan podobnych jak podczas uderzenia hydraulicznego. Wszystkie bateria są szczelne. Jest to instalacja w domu jednorodzinnym. Odległosc pomiedzy zbiornikiem a ostatnim kranem - około 12m. Wszystko wykonane miedzią fi 22, 18, 15, cisnienie za licznikiem około 4bar (reduktor), zbiornik cwu - 350l ogrzewany piecem co.

Czy montaż naczynia przeponowego rozwiąze problem? jesli tak to jaka pojemnosc. Prosze o wasze rady za które z góry bardzo dziekuje.
  • REKLAMA
  • #2 6667432
    mczapski
    Poziom 40  
    Ocena: 1661
    Chyba klasyczne działanie regulatora proporcjonalnego. Trochę nie mam pewności jak zasilasz dom, ale wychodzi, że z sieci wodociągowej. Masz gdzieś na instalacji poduszkę powietrzną (pewno zbiornik), która zwiększa tzw stałą czasową regulatora. Sytuację pogarsza zapewne duża przepustowość przyłącza i oczywiście ten reduktor. Ja próbowałbym usunąć to powietrze, lub przynajmiej zmniejszyć do minimum i przydławić dopływ. Spodziewałbym sie przynajmiej poprzestania na jednym uderzeniu. Inna sprawa, czy w domu jednorodzinnym potrzebujesz takiego ciśnienia?
  • REKLAMA
  • #3 6667858
    grzes1608
    Poziom 12  
    Oki bardzo dziekuje za podpowiedz. Spróbuje zrobić tak jak radzisz.
    Tak dom jest zasilany z sieci wodociągaowej o cisnieniu od 5 do 6 bar. Musiałem założyć reduktor ponieważ zawór bezpieszenstwa dardzo czesto puszczał.

P.S. Wszystko zaczeło się po wymianie rur stalowych na miedziane jednego z dwóch pionów wodnych. W trakcie wymiany dołożyłem jedną dodatkową rure do obiegu grawitacyjnego ciepłej wody. Niestety ze wzgledu na brak czasu rurka ta została zaslepiona w piwnicy i czeka na przyłączenie do bojlera. Prawdopodobnie znajduje sie w niej powietrze. Czy to może być przyczyną "stukania" rur?
  • #4 6668463
    wawrzeczko_t
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 1033
    Wg mnie to za duże prędkości przepływu wody w rurach miedzianych. Trzeba zmniejszyć przepływ.

A zawór bezpieczeństwa przeciekał, bo chyba nie masz zabudowanego naczynia przeponowego wody użytkowej (to błąd instalatora).
  • REKLAMA
  • #5 6668502
    hilzie
    Poziom 19  
    Ocena: 140
    naczynie przeponowe min 18 l powinno skompensować elentualne wachania ciśnienia, a w tej rurce zaślepionej to na 100 % masz poduszkę powietrzną która działa jak sprężarka, reduktor działa jak zawór zwrotny ,po zamknięciu kranu następuje wzrost ciśnienia ,poduszka się spręża by po chwili się rozprężyć, woda "cofając sie "
    dobija grzybek zaworu zwrotnego(reduktora ciśnienia) i masz stuk
  • #6 6668512
    wawrzeczko_t
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 1033
    Dla zbiornika 350 l proponuję od razu założyć 30 l (np: Refix 33D)
  • #7 6670870
    grzes1608
    Poziom 12  
    Koledzy dzardzo dziekuje za wasze wzkazowki, informacje. Dużo rzeczy zostało wyjasnionych które mnie zastanawiały.
    Wczoraj zmniejszyłem ciśnienie na reduktorze do 3,2 bar i jest cisza tzn. rury nie wpadaja w drgania. Kolejna rzecz jaką musze zrobić (w weekend) to podłączyć "cyrkulacje" do bojlera i pozbyć się powietrza z układu.

Jeszcze raz wielkie dzieki wszystkim.
  • #8 19804371
    maniakowy1
    Poziom 5  
    Ocena: 1
    Witam, odgrzeje troche kotleta, bo we wszystkich przeczytanych watkach nie znalazlem dla mnie ratunku.

Moj problem: instalacja w nowowybudowanym domu 3 letnia. Do tej pory wszystko dzialalo jak trzeba. Objaw: mlot pneumatyczny - uderzenia hydrauliczne przez kranie w gornej lazience i przy zasobniku cielej wody w kotlowni przy puszczaniu wody cieplej, jak i zimnej. Poczatkowo dzilo sie to tylko przy splucCe w gornej lazience i tym kranie, gdzie slychac stuki - teraz juz wszedzie to dotknelo. Poczatkowo dzialo sie tak przy nagl zamknieciu poboru wody- kranu, spluczki, badz pralki. Teraz wystepuje to nawet w trakcie jak woda leci - nie zawsze, szczegolnie po przestoju godzinnym w poborze wody.

Wymienione wsYstkie zAworki wsteczne w kotlowni, zawor bezpoeczenstwa, wstawiono regulator cisnienia (ustawione na 3 bary), wymieniono naczyczynie przy zasobniku, sprawdzono pompe cyrkulacyjna i zmiekczacz. Ogolnie to juz nie wiem co mozna jeszcze zrobic, bo po tych wszystkich wymianqch jest glosniej i czescirj ten halas niz na poczatku.

Dodam, ze przez ten caly czas uzytkowaniq nic nie bylo robione przy instalacji, zadnych zmian w cwu. Ogrzewanie podlogowe dziala jak nalezy, piec tez nie slrawia klopotow.

Jeszcze jedna rzecz jaka zauwazylem.. przy zamknieciu calkowicie cieplej wody i przy pozostawieniu zimnej zadnych halasow nie ma.

Jakies sugeatie?
  • #9 19804386
    Strumien swiadomosci swia
    Poziom 43  
    Ocena: 6430
    Puszczal ci zawor bezp bo nie masz naczynia przeponowego. Zaloz 30 l dedykowany do cwu i po problemie.
  • #10 19804392
    maniakowy1
    Poziom 5  
    Naczynie przeponowe mialem od poczatku, teraz mam juz wymienione :)
  • #11 19804402
    Poziom 43  
    Teraz pytanie czy wlasciwym cisnieniem powietrza napelnione. Zainstaluj sobie manometr 20 bsr na zailsniu zimej wody.
  • REKLAMA
  • #12 19804410
    maniakowy1
    Poziom 5  
    Bylo dwoch hydraulikow i mowili ze cisnienia w tym naczyniu sie nie zmienia. Zalozone nowe bylo przy cisnieniu zimnej wody 4,5. Pozniej jak to nic nie dalo wstawilem
    Reduktor i cisnienie jest na 3 ustawione. Naczynie nominalnie ma oposane cisnienie jako 4 bary

Czytalem ze orzy cisnieniu 4,5 naczynie powinno miec 4 wiec akurat tyle bylo. Objawy tez wystepowaly.

Manometr mam zalozony na zasilaniu zimnej.. w sumie tez wymieniony na nowy bo tamten cos dIwnie pokazywal przy otwartym zaworze
  • #13 20391351
    benek0814
    Poziom 7  
    maniakowy1 napisał:
    Bylo dwoch hydraulikow i mowili ze cisnienia w tym naczyniu sie nie zmienia. Zalozone nowe bylo przy cisnieniu zimnej wody 4,5. Pozniej jak to nic nie dalo wstawilem
    Reduktor i cisnienie jest na 3 ustawione. Naczynie nominalnie ma oposane cisnienie jako 4 bary

Czytalem ze orzy cisnieniu 4,5 naczynie powinno miec 4 wiec akurat tyle bylo. Objawy tez wystepowaly.

Manometr mam zalozony na zasilaniu zimnej.. w sumie tez wymieniony na nowy bo tamten cos dIwnie pokazywal przy otwartym zaworze

Mam u siebie identyczną sytuację.
    Napisz proszę czy temat został rozwiązany.
  • #14 20391364
    maniakowy1
    Poziom 5  
    benek0814 napisał:
    maniakowy1 napisał:

Mam u siebie identyczną sytuację.
    Napisz proszę czy temat został rozwiązany.

Tak rozwiazany. Okazalo sie, ze naczynie wyrownawcze bylo biale - jak divrze pamietam uniwersalne a cisnienie w nim standardowo ustawione na gaz. Do wody naczynia niebieskie sa nominalne dopompowane wyzej.

Wiec w moim przypdku na nowo napompowalem cisnienie na odpowiednia wartosc do wody i problem znikl.
  • #15 20391414
    benek0814
    Poziom 7  
    No właśnie miałem poprzednio niebieskie, i po paru latach zaczęło stukać. Uznałem że naczynie do wymiany. Zmieniłem na biały na którym jest dobite ciśnienie 3atmosfery. Reduktor ustawiony na 3,5. Wrócę do domu to spróbuję dopompować na naczyniu do 4atmosfer i zobaczę czy pomoże.
    Dzięki za odpowiedź.
  • #16 20391425
    maniakowy1
    Poziom 5  
    No cisnienie do wody chyba musi byc 4 bary, teraz nie pamietam ile pompowalem, ale widze ze do sprzedazy naczynia maja wlasnie. Powodzenia 💪
  • #17 20394850
    benek0814
    Poziom 7  
    Niestety w moim przypadku podniesienie ciśnienia na naczyniu przeponowym do 4 atmosfer nie pomogło.
    Gdy woda w zasobniku jest nagrzana i puszczę gorącą wodę z dowolnego kranu w domu to słychać cykliczne stukotanie.
    Zastanawiam się czy to nie wina reduktora.
    Dźwięk stukotania pochodzi z naczynia przeponowego ale coś musi mieć na to wpływ.
  • #18 20395673
    benek0814
    Poziom 7  
    A może naczynie przeponowe powinno być większej pojemności? Obecnie 8l.
  • #19 20397927
    Poziom 43  
    Tam gdzie masz kryzy tam szumi.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy cyklicznych uderzeń hydraulicznych i stuków w instalacji c.w.u. w domu jednorodzinnym, pojawiających się przy zamykaniu kranu oraz przy poborze ciepłej wody. Jako możliwe przyczyny wskazano zbyt duże prędkości przepływu w rurach miedzianych, obecność poduszki powietrznej w zaślepionej rurce, brak lub niewłaściwe naczynie przeponowe do wody użytkowej oraz wpływ reduktora ciśnienia działającego jak zawór zwrotny. Zalecano zmniejszenie ciśnienia i przepływu, odpowietrzenie instalacji, podłączenie cyrkulacji do bojlera oraz montaż naczynia przeponowego o odpowiedniej pojemności, sugerując m.in. 18–30 l dla zasobnika 350 l. W późniejszych wpisach pojawiły się też przypadki, gdzie problem ustąpił po dopompowaniu naczynia do właściwego ciśnienia dla wody, choć w innym przypadku samo zwiększenie ciśnienia nie pomogło i podejrzewano reduktor, pojemność naczynia lub kryzy w instalacji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA