logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zrobić szklany łącznik pojemnościowy do sterowania przekaźnikami?

jahoo 17 Cze 2009 12:08 2224 8
REKLAMA
  • #1 6667285
    jahoo
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    Witam,
    Chcę zrobić amatorsko mini łącznik szklany do sterowania 2 lub 4 przekaźnikami. Widziałem takie rozwiązanie w systemie inteligentnego domu ale nie mogłem za bardzo grzebać w środku. Z zewnątrz wygląda to tak:
    Jak zrobić szklany łącznik pojemnościowy do sterowania przekaźnikami?

Szkło pokryte jest od spodu lakierem, przezroczyste jest tylko w 4 miejscach, gdzie dotykając paluchem zmieniamy stan. Opis produktu wskazuje na technologię pojemnościową ale jak jej tu konkretnie użyć?

Myślałem nad fotorezystorem pod szkłem, w miejscu gdzie jest odkryty kawałek ale wtedy łącznik nie zadziała w nocy.

Z góry dziękuję za choćby początek propozycji rozwiązania. Za działający schemat odwdzięczę się punktami.
    Pozdrawiam
    jahoo.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 6669036
    vorlog
    Poziom 40  
    Ocena: 2581
    W panelach urządzeń przemysłowych, zwłaszcza w przemyśle spożywczym czy chemicznym (przepływomierze, zawory itp.) stosuje się podobnie skonstruowane panele "dotykowe", ale tam działa to na zasadzie refleksji promienia świetlnego, nie pojemnościowej. Po czystym polem na szklanej płytce daj sobie diodę LED i fototranzystor, skierowane do siebie pod kątem ok. 90-120°, tak, by światło odbite od palucha oświetlało tego tranzystora.
    Oczywiście, tu w grę wchodzi modulacja zasilania LED i detekcja sygnału z fototranzystora- stały strumień świetlny (stałe napięcie zasilania) nie wchodzi zbytnio w grę, taki system jest podatny na zakłócenia światłem zewnętrznym. Oczywiście, można na podczerwień to zrobić, żeby panelik nie świecił w ciemności.
    Akurat ze sprzętem tej firmy miałem kilka lat do czynienia, właśnie tam podglądnąłem to rozwiązanie
    Link
    V.
  • REKLAMA
  • #3 6672231
    jahoo
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    Czyli najprostrzy nadajnik IR modulowany 36kHz na na timerze 555, a na odbiorze TSOP1736 ? Musze porobic testy, bo obawiam sie ze to pole "czyste" gdzie przyklada sie palucha jest za male i moge w nie nie trafic i TSOP bedzie mial zawsze jedynke.
    Jedno pytanko kontrolne. Potrzebuje jak najmniejszego transformatora 220~ na 5V, wystarczy 1W. Macie jakies sprawdzone modele, ( to ma byc w puszce wiec maly i niegrzejacy sie najlepiej).
    Z gory dzieki.

Temat pojemnosciowego rozwiazania nadal otwarty.

Zapraszam do dyskusji.
    Jahoo
  • REKLAMA
  • #4 6676239
    arkady_pl
    Poziom 24  
    Ocena: 24
    Spisz sobie co zakłóca Twój palec. Na co możesz nim wpływać.
    Potem szukaj metody rozwiązania swojego proglemu.

Ja się kiedyś zastanawiałem jak działa klawiatura dotykowa w domofonach. Móżdżyłem okrutnie. Potem wpadłem na pomysł aby przyjżeć się temu bliżej niz ostatnio. Okazało się, że w obudowie są maluteńkie dziurki. Nic z nich nie wystaje nic z nich nie świeci. Czy aby na pewno?

Okazało się, że nad klawiaturą(około 1mm nad powierzchnią) puszczone są tory podczerwieni - matryca 4 linie poziome i 3 pionowe.

Reszta nie wymaga tłumaczenia.

Pomyśl, czy przypadkiem nie bedzie to lepsze rozwiązanie od wymyślania pojemnościówki.
  • REKLAMA
  • #6 6679851
    Garet_the_thief
    Poziom 11  
    A gdyby zastosować czujniki pojemnościowe w miejsca przycisków ?
  • Pomocny post
    #7 6680568
    vorlog
    Poziom 40  
    Ocena: 2581
    Garet_the_thief napisał:
    A gdyby zastosować czujniki pojemnościowe w miejsca przycisków ?

A czytałeś dokładnie, co kolega pisze w pierwszym poście?
    korneliuszo, ciekawe to z tymi LED :)
    jahoo, z tak małymi trafo nie spotkałem się, ale może warto przemyśleć sprawę z zasilaczem parametrycznym?
    V.
  • Pomocny post
    #8 6683817
    Garet_the_thief
    Poziom 11  
    Czytałem
    Ja za szkłem wbudowałbym gotowe czujniki pojemnościowe tak aby zmieniały stan po przyłożeniu palca (można je spokojnie wyregulować aby nie działały na szkło).
    Trzeba tylko poszukać konkretnej firmy która produkuje czujniki odpowiednio małe.
  • Pomocny post
    #9 6698866
    janbernat
    Poziom 38  
    Ocena: 51
    Gotowy transoptor refleksyjny.(to coś jak szczelinowy-długość światła diody dopasowana do czułości fototranzystora).
    Oczywiście jakaś modulacja-może być impulsowa.
    I układ logiki-przy pełnym oświetleniu ma nie działać-jak poziom oświetlenia spadnie-ma zacząć działać.
    Wady sprawdzone-jak zbliżysz palec-działa.
    Ale jak palec jest b. brudny-źle.
    To samo w ciemnej rękawiczce.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy amatorskiego wykonania szklanego łącznika pojemnościowego do sterowania przekaźnikami, wzorowanego na panelach inteligentnych domów, gdzie szkło jest pokryte lakierem z przezroczystymi polami dotykowymi. Rozważane są różne metody detekcji dotyku: technologia pojemnościowa, refleksyjny czujnik optyczny z diodą LED i fototranzystorem, a także czujniki pojemnościowe montowane pod szkłem. Proponowane jest wykorzystanie modulowanego promienia podczerwieni (np. nadajnik IR modulowany 36 kHz na timerze 555 i odbiornik TSOP1736) do detekcji odbicia światła od palca, co eliminuje zakłócenia światłem otoczenia. Wskazano na konieczność modulacji sygnału i filtracji, aby uniknąć fałszywych odczytów. Alternatywnie sugerowano zastosowanie gotowych małych czujników pojemnościowych, które można wyregulować tak, by działały przez szkło. Wskazano również na ograniczenia czujników optycznych, np. problemy z działaniem przy brudnych palcach lub w rękawiczkach. Poruszono też kwestię zasilania, pytając o małe transformatory 220 V/5 V o mocy około 1 W, z sugestią rozważenia zasilaczy parametrycznych. Podsumowując, dyskusja skupia się na praktycznych aspektach implementacji dotykowego łącznika szklanego z wykorzystaniem technologii pojemnościowej lub optycznej, z uwzględnieniem problemów detekcji i warunków pracy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA