logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wzmocnić sygnał z modulatora satelitarnego na 100m?

Jap 17 Maj 2004 22:53 5950 17
REKLAMA
  • #1 646385
    Jap
    Poziom 29  
    Ocena: 654
    Potrzebuję przesłać drogą radiową wizję i fonię na odległość ok 100m. Robiłem videosender ale jakość obrazu nie satysfakcjonowała mnie. Postanowiłem więc wykorzystać modulator od starej satki. jak wzmocnić z niego sygnał? chodzi mi o konkretny sprawdzony pomysł - no i żeby na jakiś dostępnych tranzystorach. 8O
  • REKLAMA
  • #2 646643
    konradbogdan
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    Witam.Wykonałem dwa wzmacniacze pierwszy na 4tr. Bf964 .Montaż powierzchniowy na kawałku laminatu.Drugi z wykorzystaniem starej głowicy od tv rubina na zakres Uhf strojonej mechanicznie .Pierwszy stopien zostawiłem w spokoju ,mieszacz przerobiłem na stopień wyjściowy.Dwa układy spisywały się znakomicie .
  • REKLAMA
  • #4 648055
    Jap
    Poziom 29  
    Ocena: 654
    Preskaler! do 20mW można dawać czedu, ale jak po cichu będę miał 100mW to też nik się nie kapnie. Nie ma to być telewizja piracka nadająca świerszczyki czy coś. A ja jestem taki , że baardzo mnie cieszy gdy pokleję troszkę elementów i TO DZIAŁA.

Konradbogdan - no dzięki za info ale ja teraz nigdzie od rubina bebechów nie dostanę.... interesuje mnie najbardziej aby jakoś wzmocnić sygnał z modulatora - i to byłoby super...
  • #5 668401
    pcy
    Poziom 12  
    Może taki patencik
    Załączniki:
    • Jak wzmocnić sygnał z modulatora satelitarnego na 100m? Tvtx1.gif (8.74 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #7 668459
    konradbogdan
    Poziom 15  
    Dobre tranzystory bym wymienił 2 pierwsze na Bfr94 i wyjściowy Kfw16 lub Bfw16 napięcie zasilające zmniejszył do 12 V i do tego Yaga ze 30 elementów . :)
  • #8 669515
    qmc
    Poziom 21  
    Ocena: 25
    Mi też coś nie pasuje to napiecie 24V. Proponuje 12V i tranzystory: BFR91, BFR96, KT922A. Ewentualnie można by było pokombinować z trochę większym zasilaniem, ale trzeba bardzo uważać. Ten ostatni z tranzystorów ma bardzo duże wzmocnienie i moc wyjściową ok. 5W i naprawde niewiele mu wystarczy że by go wysterować. Jedynym problemem pozostaje częstotliwość graniczna tego tranzystora i na pasmo UHF raczej nie będzie się nadawał, ale na VHF będzie już ok :) Pzdr.
  • #10 671119
    qmc
    Poziom 21  
    Też sobie takie coś zrobie, bo plątają mi się po domu ze dwa modulatory i nie mam za bardzo co z nimi zrobić, a takie tranzystory gdzieś mam, więc no problem :) No to koledzy... do dzieła !!!
  • REKLAMA
  • #12 672838
    qmc
    Poziom 21  
    Kwestia tylko dobrego modulatora np. ALPS, bo te gorsze strasznie sieją po pasmie i "widać je" w różnych miejscach z różnym skótkiem, i to bez żadnego dodatkowego wzmacniacza :)
  • #13 673404
    pcy
    Poziom 12  
    W innym wykonaniu za modulatorem wyglada to tak
    Załączniki:
    • Jak wzmocnić sygnał z modulatora satelitarnego na 100m? wzm.TV.jpg (81.81 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #14 674555
    qmc
    Poziom 21  
    Powyższy wzmacniacz jest na 2 - 3 K. TV, czyli częstotliwość poniżej 100MHz.
  • #15 674783
    pcy
    Poziom 12  
    Uzyte tranzystory pozwalaja na strojenie do 1Ghz, kazdy sam sobie dobierze cewki na dana czestotliwosc
  • #16 674959
    qmc
    Poziom 21  
    Zgadza się masz racje PCY. Nie twierdze, że nie da się go na inne pasmo zrobić, tylko nie napisaleś w jakim pasmie ten wzmacniacz pracuje, więc dopisalem. Tak swoją drogą osiąga on ok. 150mW na 2-3K TV i przy tej końcówce po przestrojeniu go na pasmo UHF wiele mocy nie wydusisz z niego. Pzdr.
  • #17 675186
    pcy
    Poziom 12  
    Zgadzam sie calkowicie, ale to moze byc dobry poczatek do wysterowania czegos wiekszego. - pozdrawiam
  • #18 5413558
    miroslaw.stalbowsk
    Poziom 15  
    Ocena: 13
    Ktoś może testował wzmacniacz zamieszczony przez „pcy” powyżej, dodam tylko że zmieniłbym elementy dostosowując do trzydziestego ósmego kanału TV i tak:
    C1 – 5p1 - jak najmniej obciążyć modulator bo będą zanikały kolory itp.
    C5 – ok. 10p (najlepiej trymer)
    C8 – trymer 40p
    C9 – 12p (dobrać)
    L1 – 1.5zw. na pręcie 3mm (w razie potrzeby rozciągnąć przy paśmie powyżej czterdziestego kanału)
    L2 – 2zw. j/w
    Zmienić całkowicie filtr PI do żądanego pasma
    Tranzystor T1 tak jak na schemacie, T2 – BFR96S, T3 – BFG135.

Wszystko te zmiany przy tych założeniach powinny się zestroić na ok. 400mW. Nie mam jeszcze pewności co do dławika DŁ1, prawdopodobnie przy zasilaniu sieciowym (stabilizowanym +12V), trzeba go zmniejszyć gdzieś o połowę lub troszkę więcej. Serdecznie dziękuję za wszelkie komentarze i jakąkolwiek pomoc przy w/w temacie. Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wzmocnienia sygnału z modulatora satelitarnego do przesyłu wizji i fonii na odległość około 100 m. Proponowane rozwiązania obejmują budowę wzmacniaczy na tranzystorach BF964, BFR91, BFR94, BFR96, BFW16, KFW16, KT922A oraz BFG135, zasilanych napięciem 12 V zamiast 24 V dla stabilniejszej pracy. Wzmacniacze można stroić mechanicznie, dobierając cewki i filtry PI do odpowiedniego pasma, np. UHF lub VHF. Zalecane jest stosowanie anten Yagi z około 30 elementami dla zwiększenia zasięgu. Wskazano, że modulator ALPS zapewnia lepszą jakość sygnału niż proste videosendery, które często mają gorszą jakość obrazu. Wzmacniacze osiągają moc wyjściową rzędu 150–400 mW, co może wymagać dalszego wysterowania większym stopniem mocy. Wskazano również na konieczność dostosowania elementów pasywnych (kondensatorów, dławików) do konkretnego kanału TV, np. 38. Całość wymaga precyzyjnego strojenia i doboru elementów dla uzyskania stabilnego i czystego sygnału na odległość około 100 m.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA