Od dłuższego czasu mam taki problem, że gdy karta graficzna jest dociśnięta do końca w slocie (tak jak powinna) lub jeśli komputer jest zimny to nie chce się uruchomić tzn. po wciśnięciu przycisku "Power" tak jakby się włącza, ale nie jest podawany sygnał do monitora, nie ma też charakterystycznego piknięcia przy starcie komputera. Natomiast wszystkie wiatraki itp. działają.
Natomiast gdy już troche pochodzi i się nagrzeje to włącza się bez problemu, oczywiście nieraz nawet jak jest zimny to włączy się za pierwszym razem, ale takie sytuacje należą do rzadkości.
Gdy jest w takim stanie pomaga poruszenie kartą graficzną (sposób działa tylko przy włączonym komputerze, jak go wyłącze i poruszam to nie działa), ale to nie wina karty bo kilka dni temu kupiłem nową bo stara się popsuła, co opisałem w TYM temacie. Poza tym zauważyłem, że jeśli karta jest dociśnięta do końca w slocie to problem występuje częściej.
Myślałem też że to wina zasilacza, ale mierzyłem napięcia miernikiem i wszystkie są w normie (na początku na +12V było ok. 11,9V, ale podkręciłem potencjometrem w zasilaczu do równych 12V, jednak to nie pomogło).
Jeżeli to nie wina karty graficznej ani zasilacza (chyba) to pozostaje tylko płyta główna, bo procesor, ram czy dysk chyba takich problemów nie powoduje.
Konfiguracja mojego złoma:
CPU:AMD Athlon 64 3000+ s.939
MOBO: Gigabyte GA-K8NF-9
GPU: Asus GeForce 9800GT
RAM: DDR 512 MB Kingston KVR400X64C3A/512 na kostkach Mosel Vitelic
HDD:
- Samsung SATA 80GB (SP0812C):
- Western Digital ATA 40 GB (WD400AB-32CMB0)
Nagrywarka CD: BTC BCE4012IM
Nagrywarka DVD: LG GSA 4163B
Zasilacz: Modecom ATX-350GTF(PF)
Karta sieciowa: Realtek RTL8139
Karta TV: KWorld Phillips Proteus 7134
Jakiś tam FDD
]Link[/url]
Natomiast gdy już troche pochodzi i się nagrzeje to włącza się bez problemu, oczywiście nieraz nawet jak jest zimny to włączy się za pierwszym razem, ale takie sytuacje należą do rzadkości.
Gdy jest w takim stanie pomaga poruszenie kartą graficzną (sposób działa tylko przy włączonym komputerze, jak go wyłącze i poruszam to nie działa), ale to nie wina karty bo kilka dni temu kupiłem nową bo stara się popsuła, co opisałem w TYM temacie. Poza tym zauważyłem, że jeśli karta jest dociśnięta do końca w slocie to problem występuje częściej.
Myślałem też że to wina zasilacza, ale mierzyłem napięcia miernikiem i wszystkie są w normie (na początku na +12V było ok. 11,9V, ale podkręciłem potencjometrem w zasilaczu do równych 12V, jednak to nie pomogło).
Jeżeli to nie wina karty graficznej ani zasilacza (chyba) to pozostaje tylko płyta główna, bo procesor, ram czy dysk chyba takich problemów nie powoduje.
Konfiguracja mojego złoma:
CPU:AMD Athlon 64 3000+ s.939
MOBO: Gigabyte GA-K8NF-9
GPU: Asus GeForce 9800GT
RAM: DDR 512 MB Kingston KVR400X64C3A/512 na kostkach Mosel Vitelic
HDD:
- Samsung SATA 80GB (SP0812C):
- Western Digital ATA 40 GB (WD400AB-32CMB0)
Nagrywarka CD: BTC BCE4012IM
Nagrywarka DVD: LG GSA 4163B
Zasilacz: Modecom ATX-350GTF(PF)
Karta sieciowa: Realtek RTL8139
Karta TV: KWorld Phillips Proteus 7134
Jakiś tam FDD
]Link[/url]