logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Komputer nie uruchamia się na zimno, problem z kartą graficzną w slocie

deka87 27 Cze 2009 13:09 8367 35
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Dlaczego komputer nie uruchamia się na zimno i po dociśnięciu karty graficznej lub poruszeniu płyty głównej zaczyna działać?

Najprawdopodobniej problem leży w płycie głównej albo jej stykach, a nie w samej karcie graficznej: objaw zależny od temperatury i poprawa po poruszeniu elementami wskazują na słaby kontakt, mikropęknięcie lub usterkę chipsetu/gniazd na płycie [#6911233][#6765956] Warto oczyścić i sprawdzić styki karty graficznej, pamięci oraz procesora, a także obejrzeć gniazda i uruchomić komputer poza obudową na „pająka”, bo kiepskie osadzenie płyty też potrafi dawać takie objawy [#6710158][#6765956] Jeśli komputer łapie po rozgrzaniu, to rozszerzalność cieplna może chwilowo przywracać kontakt w uszkodzonym miejscu [#7167034] Dobrze też sprawdzić porty SATA i spróbować odłączyć dysk SATA na test, ale sama obecność napięć zasilacza nie wyklucza problemu ze stykami lub płytą [#7166967][#6710158]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #1 6709646
    deka87
    Poziom 20  
    Ocena: 37
    Od dłuższego czasu mam taki problem, że gdy karta graficzna jest dociśnięta do końca w slocie (tak jak powinna) lub jeśli komputer jest zimny to nie chce się uruchomić tzn. po wciśnięciu przycisku "Power" tak jakby się włącza, ale nie jest podawany sygnał do monitora, nie ma też charakterystycznego piknięcia przy starcie komputera. Natomiast wszystkie wiatraki itp. działają.
    Natomiast gdy już troche pochodzi i się nagrzeje to włącza się bez problemu, oczywiście nieraz nawet jak jest zimny to włączy się za pierwszym razem, ale takie sytuacje należą do rzadkości.

Gdy jest w takim stanie pomaga poruszenie kartą graficzną (sposób działa tylko przy włączonym komputerze, jak go wyłącze i poruszam to nie działa), ale to nie wina karty bo kilka dni temu kupiłem nową bo stara się popsuła, co opisałem w TYM temacie. Poza tym zauważyłem, że jeśli karta jest dociśnięta do końca w slocie to problem występuje częściej.

Myślałem też że to wina zasilacza, ale mierzyłem napięcia miernikiem i wszystkie są w normie (na początku na +12V było ok. 11,9V, ale podkręciłem potencjometrem w zasilaczu do równych 12V, jednak to nie pomogło).

Jeżeli to nie wina karty graficznej ani zasilacza (chyba) to pozostaje tylko płyta główna, bo procesor, ram czy dysk chyba takich problemów nie powoduje.

Konfiguracja mojego złoma:
    CPU:AMD Athlon 64 3000+ s.939
    MOBO: Gigabyte GA-K8NF-9
    GPU: Asus GeForce 9800GT
    RAM: DDR 512 MB Kingston KVR400X64C3A/512 na kostkach Mosel Vitelic
    HDD:
    - Samsung SATA 80GB (SP0812C):
    - Western Digital ATA 40 GB (WD400AB-32CMB0)
    Nagrywarka CD: BTC BCE4012IM
    Nagrywarka DVD: LG GSA 4163B
    Zasilacz: Modecom ATX-350GTF(PF)
    Karta sieciowa: Realtek RTL8139
    Karta TV: KWorld Phillips Proteus 7134
    Jakiś tam FDD

]Link[/url]
  • REKLAMA
  • #2 6709993
    volter
    Poziom 19  
    Ocena: 10
    A wymieniłeś zasilacz jak Ci radzili w tamtym poście? Bo zasilacz może mieć kluczową rolę w Twoim problemie. Sprawdź na takim co ma co najmniej 400W. A jeśli masz obudowę do komputera "Mustang" to zasilacz wymień bez namysłu.
  • #3 6710099
    Lukasz
    Poziom 27  
    Ocena: 44
    A podłączyłeś dodatkowe zasilanie do karty graficznej :?:
  • #4 6710106
    deka87
    Poziom 20  
    Tylko nie mam pewności czy to zasilacz a niepotrzebnie pieniędzy nie chce wydawać, tym bardziej że objawy bardziej wskazują na płytę główną, bo zasilacz trzyma napięcia.
    Jak kupowałem komputer to specjalnie zasilacz i obudowe kupiłem osobno, więc nie jest to standardowy zasilacz montowany w tych obudowach.
    a tutaj jak to wygląda w praktyce:

Dodano po 5 [minuty]:

Cytat:
    A podłączyłeś dodatkowe zasilanie do karty graficznej

Bez przesady, takie podstawy znam
  • #5 6710158
    Lukasz
    Poziom 27  
    deka87 napisał:
    Bez przesady, takie podstawy znam

A skąd mam wiedzieć jak zaawansowany jesteś w tym temacie :?: A spytać nie zaszkodzi.

Sprawdź resztę napięć. Wahania dodatnich powinny mieć tolerancję maksymalnie 5%. Nie zaszkodzi na próbę pożyczyć od kogoś inny zasilacz i sprawdzić, czy coś się zmieni. Możesz wyjąć płytę z obudowy i odpalić to na stole. Czasami kiepskie jej obsadzenie w obudowie daje takie efekty.

Zanim wyjmiesz płytę główną z obudowy odłącz wyszystkie zbędne napędy, które dodatkowo obciążają zasilacz i sprawdź czy coś się zmieni.
  • REKLAMA
  • #6 6710160
    Matuzalem

Poziom 43  
    Ocena: 1101
    A na pająka spięty jak się zachowuje?
    Gdyby zaczął pracować normalnie to - przy mocowaniu płyty głównej w obudowie - zostaw "kawałek obrotu" śrub mocujących luźny.
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe
    Wilczyńskiego 25/13, Olsztyn, 10-686
  • #7 6710251
    deka87
    Poziom 20  
    Cytat:
    Sprawdź resztę napięć. Wahania dodatnich powinny mieć tolerancję maksymalnie 5%.

+5V: 5,10V (akurat 5%, ale kiedyś przed podciągnięciem 12V potencjometrem w zasilaczu było mniej - ok. 5,05V więc to raczej nie powoduje problemu
    +3,3V: 3,37V
    Chyba jednak nie ma różnicy czy ruszę kartą czy innym elementem płyty głównej bo podczas mierzenia +3,3V musiałem użyć troche siły żeby sondy weszły w te dziury przez co komputer się zawiesił. Po restarcie znów nie chciał się włączyć więc poruszyłem dla odmiany kablami przy gnieździe 20 pin i po poruszeniu się włączył.

Cytat:
    Nie zaszkodzi na próbę pożyczyć od kogoś inny zasilacz i sprawdzić, czy coś się zmieni.

No właśnie nie mam od kogo, bo albo mają starsze kompy ode mnie, albo nie mogą pożyczyć bo z kompa korzysta też brat czy siostra

Cytat:
    Możesz wyjąć płytę z obudowy i odpalić to na stole. Czasami kiepskie jej obsadzenie w obudowie daje takie efekty.

Cytat:
    A na pająka spięty jak się zachowuje?
    Gdyby zaczął pracować normalnie to - przy mocowaniu płyty głównej w obudowie - zostaw "kawałek obrotu" śrub mocujących luźny.

Zaraz zobacze
    Cytat:

Zanim wyjmiesz płytę główną z obudowy odłącz wyszystkie zbędne napędy, które dodatkowo obciążają zasilacz i sprawdź czy coś się zmieni.

Już próbowałem, odłączyłem wszystko co zbędne (drugi dysk, napędy, karte TV modem i nawet FDD), ale to nic nie pomogło.

Dodano po 1 [godziny] 21 [minuty]:

"Na pająka" działał dobrze, teraz wszystko włożyłem, karta w slocie dociśnięta do końca i też działa dobrze, oby tak dalej, tylko ciekawe czy jutro z rana też się będzie chciał włączyć.
    Tylko że teraz jest jakby bardziej czuły na wstrząsy - jak mocniej zamkne szafke w biurku itp. to się zacina.

Chyba jednak za wcześnie się cieszyłem, już raz musiałem poruszyć płyta główną żeby się włączył, coś czuje że rano będzie to co zawsze.
  • #8 6758566
    szumi777
    Poziom 10  
    I co znalazłeś rozwiązanie tego problemu, bo ja mam podobny napisz co zwojowałeś?
  • #9 6758862
    deka87
    Poziom 20  
    No właśnie nie znalazłem, ale ostatnio przez chyba ostatni tydzień włączał się bez problemu, ale dzisiaj znów się zaciął i musiałem go troche ruszyć.
    Nie mam pojęcia w czym jest problem.
  • #10 6759581
    szumi777
    Poziom 10  
    U mnie jest to samo. Teraz nawet coś innego się dzieje bo chce mi sie bootować ze stacji dyskietek i dodatkowo nie widzi dysku twardego.? Może wiesz coś na ten temat?
  • REKLAMA
  • #11 6759606
    mk20
    Poziom 26  
    Ocena: 31
    Stawiam na mikropęknięcie na płycie gł. Podmień pamięć bo kilka razy już miałem takie problemy i winną okazała się właśnie pamięć.
  • REKLAMA
  • #12 6759969
    deka87
    Poziom 20  
    Cytat:
    Teraz nawet coś innego się dzieje bo chce mi sie bootować ze stacji dyskietek i dodatkowo nie widzi dysku twardego.? Może wiesz coś na ten temat?

Takich objawów jeszcze nie miałem.
    Nieraz tylko w biosie przestawi się kolejność dysków i wyskakuje np. brak pliku chyba NTLDR, ale wystarczy wtedy w biosie ustawić jako pierwszy dysk z windowsem i problem znika.

Cytat:
    Stawiam na mikropęknięcie na płycie gł.

Bardzo prawdopodobne bo nieraz jak go poruszam to załapie (czyli wtedy ścieżki w mikropęknięciu się stykają), ale jest bardzo wrażliwy na wstrząsy (pewnie pod minimalnym wstrząsem ścieżki się rozłączają i wtedy najczęściej się zawiesza albo restartuje)
  • #13 6759980
    szumi777
    Poziom 10  
    Coś w tym jest, bo teraz działa normalnie ale mam jeszce kilka napuchniętych kondensatorów na płycie.

zaczyna obstawiać zasilacz lub płytę. Co o tym sądzicie?
  • #14 6760171
    Lukasz
    Poziom 27  
    Wpierw wymień spuchnięte kondensatory na nowe i zmierz miernikiem napięcia wychodzące z zasilacza. Najlepiej podaj jeszcze markę i model zasilacza.
  • #15 6760192
    Noryx_xx
    Poziom 13  
    Ocena: 12
    Miałem podobny problem z moją płytą główną AsRock. Wystarczyło odpiąć północny mostek ten nad kartą graficzną i dodać dodatkowo trochę kleju i zapiąć (dobrze docisnąć). Problem zniknął. Można szafką trzaskać do woli.
  • #18 6765956
    doxent
    Poziom 21  
    Ocena: 35
    Jeśli chodzi o płyty Gigabyte z tej serii K8 to swego czasu miałem w firmie niemal 100% ich padliwość po jakichś 2 latach użytkowania. Chipset ich lubi się dość mocno gotować. O dziwo zero spuchniętych kondensatorów. Jedyny optyczny objaw to lekko zmieniony kolor laminatu wokół mostka chipsetu co świadczy o wysokiej temperaturze. Mam nawet kilka takich złomów w kartonie w garażu, wszystkie padły identycznie. Obecnie magazyn kondensatorów na podmiany. Jeżeli komputer jeszcze żyje to trzebaby go rozebrać, oczyścić wszystkie styki zarówno karty graficznej jak i pamięci. Zdjąć radiator i jeszcze raz włożyć procesor na miejsce dokładnie dociskając go z każdej strony. Po takich zabiegach bardzo często komputer działa sprawnie.
  • #19 6766494
    deka87
    Poziom 20  
    Chipset na prawde się grzeje, można by na nim mięso smażyć, ale zamontowałem na niego wiatraczek z karty graficznej, która się popsuła.
    Styki karty graficznej i pamięci czyściłem, ale procesora nie chce zdejmować bo nie mam pasty, poza tym narazie całkiem dobrze działa.
    Jak znów nie będzie się włączał to się przejade do sklepu po jakąś pastę i pokombinuje.
  • #20 6771573
    pipinet

Poziom 18  
    Ocena: 14
    Co tak strzela na filmiku?
    Kondensatory po wymieniałaś? Zarówno w zasilaczu jak i na płycie gł.
    Konto firmowe:
    Aktywny Ozon
    Usługi świadczone u klienta, Kraków, 30-233 | Strona WWW: https://www.aktywnyozon.pl
  • #21 6776803
    deka87
    Poziom 20  
    Cytat:
    Co tak strzela na filmiku?

W którym momencie ?
    Na początku aparat łapie ostrość, w 1:08 monitor wydaje taki dźwięk, a w 1:12 stacja dyskietek.

Cytat:
    Kondensatory po wymieniałaś? Zarówno w zasilaczu jak i na płycie gł.

Z kondensatorami jest wszystko ok
  • #22 6898423
    Darserw
    Poziom 27  
    Ocena: 35
    Witam , wiem że może to zabrzmi dziwnie i pewnie zostało sprawdzone(ale nie napisane) , ale miałem kiedyś przegrzane piny na gnieździe zasilającym płytę główną (3,3V) i był taki sam objaw .Jak mi popuchły kondensatory , to dla pewności wymieniałem wszystkie elektrolity na płycie i działało.
  • #23 6910760
    deka87
    Poziom 20  
    Tylko że u mnie wszystkie kondensatory są ok
  • #24 6911097
    stroggo81717
    Poziom 31  
    Ocena: 41
    A zasilacz wymieniony?
  • #25 6911233
    Afcht
    Poziom 30  
    Ocena: 82
    Jeśli ruszasz kartą graficzną i komputer wstaję to NIE może być zasilacz, na 99% styki przy slocie grafiki dobrze nie łączą sie z kartą i jego poruszenie pomaga,sprawdź czy wszystko dobrze łączy przemyj te gniazdo i wydmuchaj,możesz zrobić dobrej jakości zdjęcie tego slotu bez karty?
  • #26 6911277
    stroggo81717
    Poziom 31  
    Ocena: 41
    Ale on ma Codegen - więc ma zasilacz "badziew".
  • #27 6911371
    mattipl
    Poziom 14  
    Ocena: 24
    Może sprawdź na innej karcie albo jak masz to na grafice na PCI czy będzie ok...
  • #28 6911378
    Afcht
    Poziom 30  
    Ocena: 82
    Noi co z tego, 80% ludzi używa taniego badziewia i jakoś im chodzi.Na moim drugim kompie mam MEGABAJTA co ma 6 lat kupiony razem z obudową i jakoś komp chodzi stabilnie na min i nic się nie dzieje. Jak jest jakiś problem z kompem np. uszkodzone są sektory na dysku to zwalacie wymień zasilacz to się naprawią,no ale bez jaj co ma piernik do wiatraka?
  • #29 6911428
    romti
    Poziom 15  
    Ocena: 20
    Ja też proponuje podmienić grafikę, lub podpiąć monitor do zintegrowanej jak jest taka na płycię głównej.
  • #30 6911880
    deka87
    Poziom 20  
    Cytat:
    Jeśli ruszasz kartą graficzną i komputer wstaję to NIE może być zasilacz, na 99% styki przy slocie grafiki dobrze nie łączą sie z kartą i jego poruszenie pomaga,sprawdź czy wszystko dobrze łączy przemyj te gniazdo i wydmuchaj,możesz zrobić dobrej jakości zdjęcie tego slotu bez karty?

Jak poruszę innym elementem na płycie głównej (np pamięcią RAM, radiatorem na chipsecie itp.) to efekt jest ten sam więc to raczej nie slot, ale zdjęcie postaram się jutro zrobić.

Cytat:
    A zasilacz wymieniony?

Zasilacz na pewno nie bo trzyma napięcia. Poza tym wyjąłem kilka rzeczy (CD, DVD, kartę TV, kartę sieciową, obniżyłem taktowanie i napięcie procesora do minimum), ale problem nadal występował.

Cytat:
    Ale on ma Codegen - więc ma zasilacz "badziew".

Modecom ATX-350GTF(PF) więc nie jest taki zły ;)

Cytat:
    Może sprawdź na innej karcie albo jak masz to na grafice na PCI czy będzie ok...

Cytat:
    Ja też proponuje podmienić grafikę, lub podpiąć monitor do zintegrowanej jak jest taka na płycię głównej.

Niedawno kupiłem nową kartę bo w starej prawdopodobnie ukruszyło się jądro więc karta odpada.

Najprawdopodobniej jest coś nie tak z płytą główną - może jakieś mikropęknięcie czy coś takiego więc zaczekam aż płyta wyzionie ducha i wtedy już pewnie większość wnętrzności wymienie.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy komputera, który nie uruchamia się poprawnie na zimno, gdy karta graficzna jest w pełni dociśnięta w slocie PCI. Objawy to brak sygnału do monitora i brak charakterystycznego piknięcia przy starcie, mimo że wentylatory działają. Po rozgrzaniu komputera problem ustępuje, a poruszanie kartą graficzną podczas pracy czasem pomaga. Wymieniono kartę graficzną na nową, więc problem raczej nie leży po jej stronie. Pomimo prawidłowych napięć zasilacza (ModeCom ATX-350GTF i Codegen 300W), podejrzewa się uszkodzenia płyty głównej, takie jak mikropęknięcia, uszkodzone styki w slocie PCI lub problemy z chipsetem, który mocno się grzeje. Wskazywano na konieczność czyszczenia styków, wymiany spuchniętych kondensatorów (choć w tym przypadku kondensatory są w porządku) oraz testowania płyty poza obudową. Problem może też dotyczyć starych gniazd SATA bez ramki, które przy niskiej temperaturze nie zapewniają dobrego styku, co uniemożliwia rozruch. Odłączenie dysku SATA potwierdziło, że komputer nie startuje na zimno, ale poruszanie kartą graficzną pomaga. Zalecano test z dyskiem ATA oraz ewentualną wymianę płyty głównej po całkowitej awarii. Wskazano również na możliwość uszkodzenia północnego mostka chipsetu i konieczność jego lepszego docisku. Dyskusja podkreśla znaczenie jakości zasilacza, choć w tym przypadku zasilacz trzyma napięcia, a problem najprawdopodobniej leży w płycie głównej lub jej stykach.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA