logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mz ES 250/2 - Świece zalewane, słaba iskra, problemy z ładowaniem

brylann 08 Lip 2009 06:44 9480 23
REKLAMA
  • #1 6751528
    brylann
    Poziom 10  
    Ocena: 7
    Witam mam problem ze świecami, każdą którą włoże w silnik pojeżdżę, na początku idzie dobrze dopiero po jakimś czasie zaczyna przeywać aż wreszcie staje. Zarżneła mi Iskrę f80, f75,f95, NGK bp8hs a teraz prubuję szczęścia na izolatorze. Świeca jest czarna (zalana) wymieniłem kondensator, cewkę, regulator napięcia, przerywacz, przeczyściłem gaźnik, zapłon idealnie ustawiony, mieszanka też.

Gdy wkręcę świece nową idzie super zero przerywania, po paru godzinach jazdy zaczyna powoli rwać, świeca robi wtedy iskrę słąbą lub gdzieś na boku za elektrodą lub wcale nierobi.

Pomocy

I jeszcze się zapytam co do regulatora podłączyłem do kontroli jakiś minus, stwierdziłem że to on jest od kontrolki, był luzem zaklejony w lampie i podłączyłem kontrolkę, pojeździłem ładowanie było wcześniej i okazało się że nieładuje, raz jest wzbudzenie rraz niema, teraz ją odłączyłem, możliwe że uszkodziło mi regiel?? Śiła kopniecia startera ma coś do ładowania??
  • REKLAMA
  • #2 6751584
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 6753411
    brylann
    Poziom 10  
    Dodam że przestawiłem iglice na najniższe położenie i to też nic niedaje, zapłon( przerwy itp) jest dobrze, gdy ustawiam mieszanke na uboższą to zaczyna mi rwać, ale świeca dalej jest czarna. Najgorzej się jeździ na ikrach, na NGK 2 dni wytrzymała.

Niewiem co to może być:?::cry:

Aku ma 2lata, i się dobrze trzyma, bez ładowania przejade około 100km, może styki mi się gdzies dotykaja bede musiał pogrzebać, ale najgorzej jest z tą świecą.
  • #4 6753632
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 6754892
    brylann
    Poziom 10  
    Od kupna motorku, robiłem co mogłem aby świeca nabrała normalnego wyglądu, tak jak pisałem w poprzednim poście czyściłem, kupowałem części, ale to nic nie pomogło, mieszankę leję 1:33, nic nie modyfikowałem poza piłowaniem aparatu zapłonowego pilniczkiem aby bardziej przyśpieszyć bo nie było już miejsca.
  • REKLAMA
  • #6 6756105
    Breżniew
    Poziom 22  
    Ocena: 139
    Sprawdź simmeringi na wale bo może zasysa olej ze skrzyni biegów. Osad na świecy jest suchy , czy mokry?
  • REKLAMA
  • #7 6757364
    val
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Odkręć krzywkę od wału i sprawdź czy nie jest ścięty kołek ustalający.
    Miałem taki przypadek,że brakowało mi regulacji zapłonu.Po prostu poprzedni własciciel "na oko" przykręcił krzywkę.
    Jak rozumiem zapłon zgodnie z instrukcją ustawiasz na rozchylonych ciężarkach regulatora.
    Twój problem sprowadza się do tego że świeca nie osiąga właściwej temperatury pracy
    Silnik jest bardzo stary,kompresja pewnie już nie najlepsza,dlatego radzę zamontować świecę o jeden stopień gorętszą (niższy numerek) niż stoi w instrukcji.Będzie miała wyższą temperaturę i wypali śmiecie które powodują przebicia
    Gdyby i to nie pomogło to rozwiązanie jest proste - remont silnika.
  • #8 6761367
    brylann
    Poziom 10  
    Osad na świecy jest mokry. Co do silnika ma dobrą kompresje, jak na razie na izolatorze jeździ ale sprawdze ten kołek ustalający.
  • #9 6761785
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #10 6766187
    brylann
    Poziom 10  
    Sprawdziłęm i wszystko w zapłonie na swoim miejscu, kołek w porządku, dodam jeszcze że motocykl żyga na prawy dekiel podczas jazdy olejem czy coś, po każdej jeździe mam zawalony dekiel czarnym osadem który dryzga z kolanka przy cylindrze.

Regulator napiecia raz daje wzbudzenie a raz nie, rozbierałem go i nic niejest spalone. Styki sprawdzałem niedotykają się, ale jak odpalę motor i zgaszę i za drugim razem zapali to nieraz się pojawia.
  • #11 6767108
    Breżniew
    Poziom 22  
    Ewidentnie nie trzyma simmering od strony sprzęgła. wymień i będzie ok.
  • #12 6767232
    robokop
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6375
    Breżniew napisał:
    Ewidentnie nie trzyma simmering od strony sprzęgła. wymień i będzie ok.

Nieprawda.
  • #13 6767648
    Breżniew
    Poziom 22  
    Możesz to uzasadnić dla czego nieprawda? Przecież kolega wyraźnie wyżej pisze , że olej cieknie mu z wydechu , ma mokra świecę a mieszankę oleju z paliwem robi prawidłową. Gaźnik też z grubsza ma wyregulowany.
  • #14 6767751
    robokop
    Mogę. Po pierwsze to dwusów - smarowany mieszanką, dlatego jeśli jej niedopala to zawsze z wydechu pocieknie (będzie się pocić). Po drugie - ten silnik ma łożyska wału korbowego z obydwu stron smarowane olejem ze skrzyni biegów, dlatego równie dobrze simmering od strony zapłonu może być nieszczelny, nie tylko sprzęgła. Po trzecie - dobra regulacja gaźnika to raczej pobożne życzenie założyciela wątku, te gaźniki były mało precyzyjne jesli chodzi o ustawienie proporcji paliwa, do tego jeszcze zużycie spowodowane chociażby wiekiem (20-40 lat!). W tym przypadku to albo kompresja ucieka nieszczelnością (albo poprzez simmeringi, albo pomiędzy karterami), albo cylinder jest zużyty, stąd nie całkowite dopalanie mieszanki i niszczenie świec.Dodatkowo tłumik jeśli jest oryginalny, to na pewno jest zatkany nagarem.
  • #15 6769507
    brylann
    Poziom 10  
    No widzę że czeka mnie dużo pracy, zobaczę te simeringi, kartery i napisze jak to wygląda, ale co do cylindra to jest w dobrym stanie, nie słychać pierścieni, silnik ma dużo mocy, raczej niema potrzeby cylindra rozbierać.
    Czy trzeba rozpoławiać silnik aby wymienić simeringo na wale od strony sprzęgła? Czy mogę przez dekiel lewy?
  • #16 6772836
    cyborg39
    Poziom 29  
    Ocena: 546
    musisz rozpolowic silnik, w ES/2 uszczelniacze sa od wewnetrznej strony walu korbowego, przy skladaniu musisz troche pomyslec zanim zrobisz bo na wale jest gwaltowny uskok i warga uszczelniacza moze sie zawinac a nawet spasc moze sprezynka, ja stosuje pewien myk w tych silnikach ale moze masz jakis swoj sposob (oczywiscie wlozenie uszczelniacza odwrotnie powoduje ze silnik sklada sie bajecznie ale moze wtedy zasysac olej nawet jak uszczelniacz jest w porzadku)
  • #17 6777669
    brylann
    Poziom 10  
    A czy wał korbowy można gdzieś dokupić do trophy nowy, bo bym go odrazu wymienił, a może pasuje z jakiejś etz?
  • #18 6777705
    robokop
    Nie, musi być od od MZ, 4 -biegowej. Motocykle z pięciobiegową skrzynią i ETZ mają inne.
  • REKLAMA
  • #19 6838951
    brylann
    Poziom 10  
    Silnik rozpołowię po sezonie, ale gdy sprawdzałem stan oleju zobaczyłem że w misce jest za dużo oleju i spuściłem z 400ml, i gdy zapaliłem przestała przerywać, mniej dymi, świeca nawet zbrązowiała trochę. Założyłem ostatnio mechaniczny regulator napięcia i wzbudzenie jest,prądnica daje prąd, gdy odłączam aku.. działa bez niego, ale problem polega na tym że nie łąduje, miał 6.40 po odpaleniu 6.37 i spada.

Na reglu są dwie blaszki z obu stron i gdy odpalam obie się złączają i zaczynają iskrzyć, więc ładowanie powinno być, ale po jeżdzie aku słabnie stopniowo.
    Co to może być???
  • #20 6839344
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #21 6840027
    brylann
    Poziom 10  
    To muszę sobie miernik strzelić lepszy bo ten złom wariuje i pokazuje 0-20v.
  • Pomocny post
    #22 6840049
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #23 6840061
    brylann
    Poziom 10  
    Wychyłowego szukałem i niema, w sklepach elektroniki tylko :cry:

Coś wymyśle.:|

Przynajmniej trupik odzyskał moc, po remoncie zimowym bedzie żyleta silnik.:D

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy motocykla MZ ES 250/2 z silnikiem dwusuwowym, gdzie świeca zapłonowa jest zalewana olejem, co powoduje słabą iskrę i przerywanie pracy silnika po pewnym czasie jazdy. Pomimo wymiany świec (Iskra F80, F75, F95, NGK BP8HS) oraz elementów układu zapłonowego (kondensator, cewka, przerywacz, regulator napięcia) i czyszczenia gaźnika, problem utrzymuje się. Mieszanka paliwowo-olejowa jest prawidłowa (1:33), zapłon ustawiony zgodnie z instrukcją, a kompresja silnika jest dobra. Osad na świecy jest mokry, co wskazuje na przedostawanie się oleju do komory spalania. Wskazano na możliwe nieszczelności simmeringów wału korbowego, które mogą powodować zasysanie oleju ze skrzyni biegów do cylindra. Wymiana simmeringów wymaga rozpołowienia silnika, gdyż uszczelniacze są umieszczone od wewnętrznej strony wału. Dodatkowo zauważono problemy z ładowaniem akumulatora – mechaniczny regulator napięcia wymaga regulacji styków, aby utrzymać napięcie ładowania około 7 V przy 3000 obr./min. Prądnica działa, ale ładowanie jest niestabilne, co może wynikać z zakłóceń zapłonu lub niewłaściwej regulacji regulatora. Zalecane jest także sprawdzenie i regulacja zaworu w komorze pływakowej gaźnika oraz poziomu paliwa w pływaku. Wymiana wału korbowego na nowy jest możliwa tylko z części MZ 4-biegowych, gdyż modele z 5-biegową skrzynią i ETZ mają inne wały.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA