logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Antena samochodowa czy teleskopowa do nadajnika UKF - co wybrać dla lepszego zasięgu?

omen_s 23 Maj 2004 20:56 3083 15
REKLAMA
  • #1 656009
    omen_s
    Poziom 19  
    Ocena: 9
    Co sądzicie o zastosowaniu do nadajnika anteny samochodowej ?
    A może anteny teleskopowe ?
    Które rozwiązanie będzie miało większy zasięg ?
  • REKLAMA
  • #2 656433
    SQ9PXB
    Poziom 27  
    Ocena: 59
    to juz zalezy od konstrukcji samej anteny, jej dlugosci, usytuowania, materialu z jakiego jest wykonana oraz od czestotliwosci na jakiej ma byc nadawanie prowadzone
  • REKLAMA
  • #3 656439
    Panda02
    Poziom 32  
    Ocena: 118
    Antenę samochodową można oczywiście zastosować jako antenę nadawczą, musi mieć ona odpowiednią długość i trzeba wymienić kabel koncentryczny na 50-cio omowy. Tak zrobione anteny często używane są przez taksówkarzy używających radiotelefonów (dawniej na 300MHz, a teraz na 450MHz). Antena teleskopowa nie jest dobrym pomysłem, ponieważ nie zapewnia stabilnych parametrów koniecznych dla prawidłowego działania nadajnika, jakkolwiek daje możliwość dostrojenia do częstotliwości. A które rozwiązanie będzie lepsze to trzeba sprawdzić w praktyce. Powodzenia
  • #4 666231
    omen_s
    Poziom 19  
    A co sądzicie o tkiej antenie jak mają np. samochody Matiz ?
    Czy jej długość będzie w miarę dopowiednia ?
    Antene muszę wtedy umieścić pionowo co nie ?
  • #5 666366
    Panda02
    Poziom 32  
    Generalnie antena powinna być zamontowana pionowo, a jej długość wynika z częstotliwości na której ma pracować. Trzeba po prostu policzyć jej długość i przewidzieć element którym będzie można przeprowadzić dokładne dostrojenie. Musisz zorientować się, czy z anteny od Matiza da się zrobić antenę przydatną do Twoich celów.
  • #6 667786
    _Ho_in:)ka_
    Poziom 15  
    Najlepiej to podłączyć nadajnik, reflektometr i sprawdzić jaki jest SWR :) A jeżeli nie ma takich przyrządów, lub nie ma od kogo pożyczyć, to zmierzyć długość anteny, porównać z długością teoretyczną, czy z jakąś wielekrotnością fali (niekoniecznie całkowitą, ułamki też mogą być :)) i oczywiście upewnić się czy są jakieś cewki dopasowujące, ale w zwykłych antenach samochodowych nie są stosowane. Z tego co mi wiadomo (posiadam Matiza) nie ma jej, ale specjalnie tego nie sprawdzałem, bo narazie nie mam jak.
    Co do teleskopówek, to jeżeli są stosowane na zewnątrz to się nie nadają. Pokrywają się nalotem, nawet srebżone, i styk nie jest zbyt pewny. Poza tym istnieje możliwość, że w jakiś nieprzewidziany sposób (Z archiwum X :wink: ) długość anteny ulegnie zmianie...
    Pozdrawiam
  • #7 671163
    hugon
    Poziom 2  
    Należy pamiętać, że maksymalny (teoretyczny) zysk anteny prętowej wynosi -3dB.
  • #8 671171
    Sumar
    Poziom 16  
    Ocena: 18
    omen_s napisał:
    A co sądzicie o tkiej antenie jak mają np. samochody Matiz ?
    Czy jej długość będzie w miarę dopowiednia ?
    Antene muszę wtedy umieścić pionowo co nie ?

Fabrycznie anteny samochodowe inne niz montowane w starych 125p 126p i poldotach odpadają, u mnie w seicento jest zalozony jakis porąbany kabel 140ohm, ot tak sobie ciekawostka. Pozdrowienia.
  • REKLAMA
  • #9 671476
    majonezz
    Poziom 19  
    Sprawdz, czy ta antena nie ma w stopce przypadkiem wzmacniacza.
  • REKLAMA
  • #10 672115
    Poziom 15  
    A robią wogóle anteny samochodowe ze wzmacniaczem w stopce?? Jeżeli tak to w jakich? Bo aj się jeszcze z tym nie spotkałem...
  • #11 672601
    Panda02
    Poziom 32  
    Np. oryginalna antena do golfa ma właśnie wzmacniacz w głowicy anteny. W sklepach motoryzacyjnych można dostać takie anteny. Charakterystyczne jest to, że taka antena ma dodatkowy kabel do zasilania wzmacniacza znajdującego sie w stopce.
  • #12 672822
    welek
    Poziom 19  
    Ocena: 23
    Witam!
    Anteny samochodowe są antenami helikalnymi i trudno jest dobrać ich długość fali. Najlepszym sposobem jest zainstalowanie typowej anteny UKF. Można podłączyć również radio stosując spliter.
    Pozdrawiam.
  • #13 672892
    Sumar
    Poziom 16  
    welek napisał:
    Najlepszym sposobem jest zainstalowanie typowej anteny UKF.

Dokładnie tak, najlepsza bedzie zwykla pretowa, dlugosc ok. 1 metr, taka jak w maluchach itd, nowa ok. 20zl. Pozdrawiam.
  • #14 675365
    majonezz
    Poziom 19  
    _Ho_in:)ka_ napisał:
    A robią wogóle anteny samochodowe ze wzmacniaczem w stopce?? Jeżeli tak to w jakich? Bo aj się jeszcze z tym nie spotkałem...

Np. w skodzie felicii jest. Niektóre mają osobny kabel zasilający, a niektóre zasilanie dostarczają koncentrykiem.
  • #16 675551
    Poziom 15  
    Ja zrobiłem na 2m dipola otwartego i chulał aż miło!! Mieszkam w terenie górzystym, ale śmigał znakomicie (zawieszony w pionie, dookólny). W porównaniu do 5/8 na takiej samej odległości nie było prawie różnicy. Fakt, że mieszkam w specyficznym terenie gdzie ciężko jest porównać anteny, ale ja z dipolka byłem zadowolony. Swego czasu na 70MHz koledzy mieli dipole i też byli zadowoleni z ich pracy, więc widać, że dobrze zestrojona antena, zawieszona na słusznej wysokości zadowoli niejednego.

Podsumowanie tematu

✨ Wybór między anteną samochodową a teleskopową do nadajnika UKF zależy od konstrukcji anteny, jej długości, materiału, usytuowania oraz częstotliwości pracy. Anteny samochodowe mogą być stosowane jako anteny nadawcze pod warunkiem odpowiedniej długości i zastosowania kabla koncentrycznego 50 Ω. Często używane są przez taksówkarzy na pasmach 300 MHz i 450 MHz. Anteny teleskopowe nie zapewniają stabilnych parametrów i są podatne na zmiany długości oraz korozję styków, co obniża ich efektywność. Montaż anteny powinien być pionowy, a długość anteny musi być dostosowana do częstotliwości nadawania, co można zweryfikować za pomocą reflektometru i pomiaru SWR. Anteny samochodowe są zwykle helikalne, co utrudnia precyzyjne dopasowanie długości fali, dlatego najlepszym rozwiązaniem jest antena prętowa o długości około 1 metra, typowa dla starszych samochodów (np. Fiat 126p, Maluch). Niektóre anteny samochodowe, np. do Volkswagen Golfa czy Skody Felicii, mają wzmacniacz w stopce, zasilany osobnym kablem lub przez koncentryk. Alternatywnie można rozważyć anteny dipolowe lub logarytmiczne, które przy odpowiednim zawieszeniu i dostrojeniu zapewniają dobry zasięg, nawet w trudnym terenie. Maksymalny teoretyczny zysk anteny prętowej wynosi około -3 dB.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA