logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Seagate st3500630A 500GB - Windows nie bootuje, dysk widoczny w BIOS, wolne działanie

kusiak 14 Lip 2009 15:48 2406 10
REKLAMA
  • #1 6777875
    kusiak
    Poziom 10  
    Witam, mam dość ciekawy problem z dyskiem który jest dość nowy (ok pół roku).
    W komputerze mam 2 dyski, "zdechłe" 500 gb i 40gb na OS.
    Część informacji jest szczątkowa od mojego ojca który wtedy siedział na komputerze:
    System nie widzi dysku w Mój komputer, reset systemu, ponownie to samo, odpięcie i przypięcie złączy przy dysku poprawia sytuacje, windows widzi dysk, tragicznie wolno czyta cokolwiek z dysku.
    (ogólnie cały czas non stop bios widzi dysk bez problemów)

Gdy ja przyszedłem do domu, win nie widział już dysku wcale, przypiąłem go w inny kabel, windows nie bootuje, tzn. ładuje się, widać, że załącza prąd dla urządzeń usb ale dalej można sobie siedzieć przez kilka dni i pewnie się nie włączy (ja wytrzymałem godzinę).

Linux który był od początku kiepsko zainstalowany i bootuje się tylko do konsoli (i wywala repair filesystem), widzi dysk, widzi partycje na dysku tylko stwierdza, że ani to fat ani to ntfs, ani format linuxa. Ręcznie nie można dysku zamontować podaje błąd, (jak tylko sprawdzę jaki to, zedytuje post i dodam).

W sumie to moje pierwsze spotkanie z takim błędem dlatego piszę tutaj aby czegoś przypadkowo nie zchrzanić samemu (pomimo, że nie jestem atechniczny).

Komputer:
          System operacyjny                                 Microsoft Windows XP Professional
          Dodatek service pack systemu operacyjnego         Dodatek Service Pack 2

Typ procesora                                     Intel Pentium III-S, 1411 MHz (10.5 x 134)
          Nazwa płyty głównej                               Abit ST6(-RAID)  (6 PCI, 1 AGP, 1 CNR, 3 DIMM, Audio)
          Mikroukład płyty głównej                          Intel Solano i815EP
          Pamięć fizyczna                                   512 MB  (SDRAM)
          Typ BIOS'u                                        Award Modular (07/03/02)
     Karta wideo                                       NVIDIA GeForce FX 5200  (Microsoft Corporation)  (128 MB)
    Karta dźwiękowa                                   Creative SB Live! Value (CT4780) Sound Card
     Dysk fizyczny                                     ST340016A  (40 GB, 7200 RPM, Ultra-ATA/100)

Prosze o jakieś wskazówki, o podanie z jakich programów moge podać logi (windows z tym dyskiem się nie bootuje).

niżej logi z MHDD eid, smart i troche informacji
  • REKLAMA
  • #2 6777965
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1105
    Podłączałeś dysk na osobnej taśmie na drugim kanale IDE ?
  • REKLAMA
  • #3 6778141
    kusiak
    Poziom 10  
    Tak, w takiej konfiguracji widać go w biosie,
    bios-widać, troche wolniej działa( wolniej wykrywa, drugi ekran na którym wyświetlają się dodatkowe informacje i zaczyna się bootowanie ładuje się z 30 sekund zamiast 2)
    linux-błąd partycji (chyba nie bardzo wie jaki to typ partycji)
    windows się nie bootuje-zwis
  • REKLAMA
  • #4 6778187
    szrederzx
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    1. Sprawdź wtyczkę zasilającą dysk, może to być przyczyną.
    2. Odłącz pozostałe komponenty tzn. nagrywarkę.
    3. Zrób aktualizację BIOS-u

Wykonaj powyższe czynności i napisz czy pomogło.
  • #5 6778269
    kusiak
    Poziom 10  
    szrederzx napisał:
    1. Sprawdź wtyczkę zasilającą dysk, może to być przyczyną.
    2. Odłącz pozostałe komponenty tzn. nagrywarkę.
    3. Zrób aktualizację BIOS-u

Wykonaj powyższe czynności i napisz czy pomogło.

1. Wcześniej przełączałem pomiędzy trzema liniami mojego zasilacza i 0 reakcji.
    2. Próbowałem, nic, przełączałem też pomiędzy dwoma liniami ide, nic.
    3. Raczej nie jest mi potrzebna ponieważ błąd jest napewno z dyskiem, jeżeli nawet bios by "nie widział" dysku to win/lin wykrywaja go niezalezne od biosu, pozatym dysk działał bezawaryjnie przez pół roku na tym biosie więc wątpie aby nagle się mu coś "odwidziało", po drugie nie mam możliwości zrobienia update (brak stacji dyskietek, nagrywarki cd/dvd, mój komputer nie startuje z usb)
  • REKLAMA
  • #7 6779811
    kusiak
    Poziom 10  
    Dziś kupiłem nagrywarkę cd/dvd i mogę już wypalać płytki

z MHDD nie mogę zgrać danych więc wrzucam zdjęcia:
    SMART:
    Seagate st3500630A 500GB - Windows nie bootuje, dysk widoczny w BIOS, wolne działanie

EID:

Skan po włączeniu zaczyna sprawdzać i po pierwszej minucie jest tak z 20 błędów i bardzo zróżnicowany obraz dysku z przewagą wolniejszych sektorów. Przerwałem go wtedy, ponieważ stwierdziłem, że za długo będzie on trwał, a nie wiem czy polepszy czy pogorszy sytuację.

Dodatkowo, (przy odpaleniu pc rescue cd) udało mi się dostać trochę informacji o dysku i trzech partycjach które się na nim znajdują:
    [b]ATA Disk[/b]
    /0/100/1f.1/0.0.0

product: ST3500630A
    vendor: Seagate
    bus info: scsi@0:0.0.0
    logical name: /dev/sda
    version: 3.AA
    serial: 9QGADEMG
    size: 465GiB (500GB)
    capabilities:
    	Partitioned disk,
    	MS-DOS partition table
    configuration:
    	ansiversion: 5
    	signature: 2d982d97

[b]Windows NTFS volume[/b]
    /0/100/1f.1/0.0.0/1

bus info: scsi@0:0.0.0,1
    logical name: /dev/sda1
    version: 3.1
    serial: 14636f89-b1a8-714e-a03d-39438c7f8a7b
    size: 97GiB
    capacity: 97GiB
    capabilities:
    	Primary partition,
    	Windows NTFS,
    	initialized volume
    configuration:
    	clustersize: 4096
    	created: 2008-09-15 21:29:15
    	filesystem: ntfs
    	state: clean

[b]Windows FAT volume[/b]
    /0/100/1f.1/0.0.0/2

vendor: mkdosfs
    bus info: scsi@0:0.0.0,2
    logical name: /dev/sda2
    version: FAT32
    serial: 48cf-eef4
    size: 76GiB
    capacity: 76GiB
    capabilities:
    	Primary partition,
    	Windows FAT,
    	initialized volume
    configuration:
    	FATs: 2
    	filesystem: fat

[b]Windows FAT volume[/b]
    /0/100/1f.1/0.0.0/2

vendor: mkdosfs
    bus info: scsi@0:0.0.0,2
    logical name: /dev/sda2
    version: FAT32
    serial: 48cf-eef4
    size: 76GiB
    capacity: 76GiB
    capabilities:
    	Primary partition,
    	Windows FAT,
    	initialized volume
    configuration:
    	FATs: 2
    	filesystem: fat

a i jeszcze przysłuchałem się dokładnie odgłosom z dysku, mogę nawet nagrać ale w sumie to takie powtarzające sie stuknięcie co 3-5 sekund dysk cały czas jest "zajęty"
  • #8 6779821
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1105
    Pożycz mocniejszy zasilacz i sprawdź.
  • #9 6779889
    kusiak
    Poziom 10  
    tronic1 napisał:
    Pożycz mocniejszy zasilacz i sprawdź.

Czy to ma jakieś znaczenie? Dysk chodził na tej konfiguracji przez pół roku, a i tak jest poważna nadwyżka mocy zasilacza nad wymaganiami, zasilacz to chieftech 400w a z mojej konfiguracji z dyskami i tak zostaje "wolnego" 150W.
    Jeśli to coś da to mogę pożyczyć 500W OCZ stealthxstream
  • #10 6780070
    pidar
    Spec od pamięci masowych
    Ocena: 3562
    Według SMARTa. który przedstawiłeś z tym dyskiem jest bardzo źle - praktycznie "trup" (zobacz parametr 5 i 197.198) .
  • #11 6782871
    kusiak
    Poziom 10  
    Widzę pidar, że znasz się super na rzeczy. Jak byś mógł to powiedz jeszcze, czy z takiego dysku odzyska sie dane dając do firmy, czy też to już zupełny klops i szkoda kasy.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy dysku Seagate ST3500630A 500GB, który jest widoczny w BIOS, lecz system Windows nie bootuje, a dostęp do danych jest bardzo wolny i niestabilny. Dysk był używany około pół roku, pracował na konfiguracji z dwoma dyskami IDE. Windows początkowo widział dysk po odłączeniu i ponownym podłączeniu kabli, jednak później przestał go wykrywać, a system nie uruchamiał się. Linux wykrywał dysk i partycje, ale nie rozpoznawał systemu plików, uniemożliwiając montowanie. Próby podłączenia dysku na różnych kanałach IDE i zasilaniu nie przyniosły poprawy. Aktualizacja BIOS-u została odrzucona ze względu na brak odpowiednich nośników i fakt, że dysk działał wcześniej bez problemów. Testy narzędziem MHDD wykazały liczne błędy sektorów i złe wyniki SMART, wskazujące na poważne uszkodzenia dysku (parametry 5, 197, 198). Skanowanie dysku przerwano ze względu na dużą liczbę błędów i czas trwania testu. Zasugerowano sprawdzenie zasilacza, jednak autor podkreślił, że zasilacz o mocy 400W z dużym zapasem mocy działał wcześniej bez problemów. Podsumowując, dysk jest w stanie krytycznym, co prawdopodobnie uniemożliwia odzyskanie danych bez profesjonalnej pomocy serwisowej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA