Witam.
Ostatnio pomyślałem, że wypadało by zrobić wytrawiarkę do płytek. Potrzebuje jeszcze kilku elementów(m.in zbiornika i całej elektroniki), lecz w garażu znalazłem pompkę (bynajmniej od ekspresu do kawy).
Nie jestem pewien co do oznaczenia 2/1 min.
Jeżeli się nie mylę to pomka:
- działa na 230V 50Hz (działa sprawdzone)
- ma 48 Watów
1. może pracować max 1 min, a potem 2 min odpoczynku, albo
2. może pracować max 2 min, a potem 1 min odpoczynku, albo
3. powiedzcie mi co znaczy 2/1 min.^^
Ogólnie pompka działa, planuje ją podłączyć na przekaźniku, tylko (jeżeli 1 lub 2 opcja jest prawdziwa) potrzebuje timera ne555, który będzie przez 1 min zasilał cewkę przekaźnika, a przez 2 min nie. (albo na odwrót). Myślę, że będą potrzebne 2x ne555 jeden ustawiony na minutę, a drugi na dwie. (<--- To zdanie nie znaczy, że tak ma być. Ma być jak najprościej. Nie mówię też, że ne555 jest wymagany, możecie zastosować cokolwiek, tylko aby 1 min daje prąd 2 min nie.) Cały układ będzie zasilany napięciem 5V.
Oczywiście na pompce będzie wiatraczek "w razie czego".
Mam nadzieję, że takie trafo ze stabilizatorem L4940V5 wystarczy.
IN: 230V $$\sim$$ 50Hz 28VA
OUT: 14 $$\overline{---}$$ 1200mA
O właśnie schemat trafa i stabilizatora.
Do busa "ZASILANIE" będzie podłączony atmega, ne555, no i pompka przez przekaźnik.
Chciałbym, aby układ z ne555(bądź z czymś innym xP) miał jedno wejście (idzie 5V z atmegi włączony/idzie 0V wyłączony) oraz aby miał 2 diody. (Taki bajer. Pompka wyłączona świeci jedna, pompka włączona świeci druga.)
Ostatnio pomyślałem, że wypadało by zrobić wytrawiarkę do płytek. Potrzebuje jeszcze kilku elementów(m.in zbiornika i całej elektroniki), lecz w garażu znalazłem pompkę (bynajmniej od ekspresu do kawy).
Nie jestem pewien co do oznaczenia 2/1 min.
Jeżeli się nie mylę to pomka:
- działa na 230V 50Hz (działa sprawdzone)
- ma 48 Watów
1. może pracować max 1 min, a potem 2 min odpoczynku, albo
2. może pracować max 2 min, a potem 1 min odpoczynku, albo
3. powiedzcie mi co znaczy 2/1 min.^^
Ogólnie pompka działa, planuje ją podłączyć na przekaźniku, tylko (jeżeli 1 lub 2 opcja jest prawdziwa) potrzebuje timera ne555, który będzie przez 1 min zasilał cewkę przekaźnika, a przez 2 min nie. (albo na odwrót). Myślę, że będą potrzebne 2x ne555 jeden ustawiony na minutę, a drugi na dwie. (<--- To zdanie nie znaczy, że tak ma być. Ma być jak najprościej. Nie mówię też, że ne555 jest wymagany, możecie zastosować cokolwiek, tylko aby 1 min daje prąd 2 min nie.) Cały układ będzie zasilany napięciem 5V.
Oczywiście na pompce będzie wiatraczek "w razie czego".
Mam nadzieję, że takie trafo ze stabilizatorem L4940V5 wystarczy.
IN: 230V $$\sim$$ 50Hz 28VA
OUT: 14 $$\overline{---}$$ 1200mA
O właśnie schemat trafa i stabilizatora.
Do busa "ZASILANIE" będzie podłączony atmega, ne555, no i pompka przez przekaźnik.
Chciałbym, aby układ z ne555(bądź z czymś innym xP) miał jedno wejście (idzie 5V z atmegi włączony/idzie 0V wyłączony) oraz aby miał 2 diody. (Taki bajer. Pompka wyłączona świeci jedna, pompka włączona świeci druga.)