logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Minolta EP 1030 - Jak poprawić zbyt jasne kopie po wymianie bębna i developera?

runner2 02 Cze 2004 13:19 2442 5
REKLAMA
  • #1 671661
    runner2
    Poziom 12  
    Witam
    Koledzy sprawa jest taka
    MInolta EP1030
    wymieniałem bęben Developer i listwe
    zainicjowałem developer funkcją F8 i niby ok
    tylko maszyna robi za jasne kopie
    i nic sie nie dało za bardzo przyciemnić
    powiedzce co mogłem pominąć czy powinienem zrobić coś jeszcze /??
    z góry dziękuje za pomoc
  • REKLAMA
  • #2 671677
    Watażka
    Poziom 21  
    Ocena: 5
    Witam
    Również miałem taki przypadek. Wszystko zależy od bębna a dokładnie jego pochodzenia. Jeżeli w kodach odpowiedzialnych za jasność kopii nie uda się przyciemnić (koniec zakresu) to pozostaje Ci tylko zabawa napięciami.
  • REKLAMA
  • #3 673471
    gur
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    sprawdz czy masz bisas na wywołwaczce, mogła się podgiąć sprężyna.
    lub deweloper, który zainstalowałeś ma zbyt niski pożom toneru, możesz zastosować deweloper od MINOLTY 1054-tylko pamętaj że wchodzi go dużo mniej.
  • REKLAMA
  • #4 674295
    NEWPRINT
    Poziom 19  
    Ocena: 26
    Spróbuj wyregulować F5 - napięcie biasu, lub F3- napięcie lampy ekspozycyjnej, lub co radzi Gur dosyp toner i zrób jeszcze raz F8
  • REKLAMA
  • #5 684112
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 684168
    tito
    Poziom 18  
    Ocena: 30
    Nie radziłbym kręcić prądami biasu, czy ładowania, jedynie obniż napięcie na ekspozycji kodem F3 i zainicjuj automat dając start na nim. Jeżeli wymieniłeś bęben, listwę(zdarłeś z niej folijkę ochronną z odblasku) i starter to najlepiej wymień bezpieczni ten przy gnieżdzie wkładu. Minolta Polska polećą aby nie wsypywać startera do wywoływaczki, tylko wkładać w miejsce toneru po wymianie bębna, tak jak przy instalacji nowej maszyny.
    Przede wszystkim to wymieniony starter musi być oryginalny nie odsypuj od innego modelu.
    Możesz sprawdzić jeszcze czy zębatki od kręzenia tonerem są całe i czy nie złamał się bolec mocujący je.
REKLAMA