Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Skuter osłabł na sportowym wydechu macal 25 silnik minarelli

szymx4 20 Aug 2009 20:19 8173 9
    szymx4
    Level 11  
    Kupiłewm sportowy wydech do minarelli horizontal .
    Spodziewałem się wzrostu mocy i v-max tymczasem skuter strasznie osłabł (nie mogę wyjechać pod większą górę a predkość wzrosła do ok 105 km/h. Regulacja gaźnika nie pomaga co zrobić. Niewiem jakiej firmy jest wydech .

Proszę w tytule podać model skutera. Regulamin, punkt 11. Mpd. Tycho T
    kortyleski
    Level 43  
    Prawdopodobnie zastosowanie tego wydechu przesunęło obroty mocy maksymalnej poza zakres obsługiwany przez przekładnię.. Jako kolejny użytkownik skutera dowiedziałeś się że wydech sam z siebie koni nie dodaje, to jeszcze żmudne strojenie całej reszty...
    ociz
    Moderator of Cars
    Koni dodałeś ale moment osłabł, jak chcesz żeby to jeździło to do kmpletu zmień też dolot i wałek rozrządu :P, oczywiście wszystko musi być odpowiednio dobrane.
    szymx4
    Level 11  
    Skuter jest dwusuwem więc niema wałka rozrządu. W przekładni mam nowe sportowe sprzęgło i dzwon co muszę jeszcze wymienić żeby go zestroić . Myśle żeby dać mu lżejsze rolki i twardszą sprężynę pod sprzęgło. Czy dobrze kombinuje ???
    _LBX_
    Level 22  
    Kolego w wydechu zachodzi rezonans spalin. Z uwagi, iż skuter jest dwusuwem, nie ma takiej częstotliwości odświeżania jak była na oryginalnym wydechu. Inny wydech pomoże w silniku czterosuwowym a nie w takim dwusuwie
    kortyleski
    Level 43  
    Nikt ci nie odpowie nie znając parametrów jazdy skutera. Spróbuj założyć twarde sprężynki sczęk sprzęgła, powinien "zbierać się przy wyższych obrotach. Dając lekkie rolki oraz twardą sprężynę spowodujesz zwiększenie zrywu ale tylko do pewnego momentu, później bedzie się dłużej bujał do maksa.
    szymx4
    Level 11  
    Spreżynki na sprzedle mam +15 . baaks o ile mi wiadomo w dwusuwie tłumik ma ogromne znaczenie dla mocy a w czterowywie już dużo mniejsze. Dokładnie to na tym tłumiku skuter pod górkę jedzie strasznie opwoli lub nie może wyjechać tak jak by mu mocy brakowało ale predkość maksymalna jest bardzo duża. Co zrobić aby był silniejszy ???
    _LBX_
    Level 22  
    Jeżeli dasz za duży tłumik to będzie dostawał za mało mieszanki . Jeżeli dasz za mały będzie dostawał za mało mieszanki. Analogicznie.. Jeśli dawać inny tłumik do dwusuwa to dawać dedykowany. Zapewne dałeś uniwersalny?? Czy indywidualny do tego modelu?
    Jak dajesz większy tłumik to pasowało by podregulować gaźnik na ten wydech.
    chudy911
    Level 15  
    Witam.
    Opisz dokładnie co się dzieje jak wyjeżdżasz pod górkę,czy się dławi czy ma wysokie obroty i nie umie wyjechać, czy coś innego.
    I podaj ciężar zamontowanych rolek.
    _LBX_
    Level 22  
    Jak masz oryginalny tłumik jeszcze to załóz i zobacz co się będzie działo