logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

FAQ dla osób mniej oznajomnionych z tematem napraw - sugestia: zasilaczy ATX

Krzysiek007 06 Cze 2004 17:37 7537 13
REKLAMA
  • #1 678505
    Krzysiek007
    Poziom 20  
    Ocena: 53
    Witam

Mam taką małą sugestie może te osoby co naprawiają zasilacze AT\ATX od PC-ta mogły by napisać coś w stylu FAQ'u dla osób mniej oznajomnionych z tematem napraw porady co i jak sprawdzać jakie napięcie itp....Bo sam jestem właścicielem kilku zrypanych ATX'ów i bym z chęcią przeczytał taki FAQ.

Pozdro.
  • REKLAMA
  • #2 678717
    12robert12
    Poziom 29  
    Ocena: 179
    szukaj z google> przetwornice impulsowe, zasilacze komputerowe

http://www.elektronet.gower.pl/pc040.htm

jak się słabo znasz na elektronice to to:
    http://www.trzepak.net/faq/winxp/usterki.html

kolejność sprawdzania standartowa>bezpiecznik po jego "wyglądzie można dużo stwierdzić">elektrolity po stronie "pierwotnej">klucze(tranzystory)>prostowniki po stronie "wtórnej">zasilanie scalaków
  • REKLAMA
  • #3 678771
    cobra210
    Poziom 15  
    Mój kumpel się zajmuje naprawą zasilaczy i ma dokument jak naprawiać zasilacze. Może wyśle mi pocztą. To umieszcze go na elektrodzie :D
  • REKLAMA
  • #4 678878
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6555
    Na elektrodzie jest już gdzieś takie FAQ... było zamieszczone przy okazji jakiegoś tematu o oszustwach na Allegro.
  • #5 679601
    Krzysiek007
    Poziom 20  
    Wielki dzięki za wszelką pomoc ale chodziło mi o naprwdę szczegułowe informacje wyczerpujące odpowiedzi itp.. myśle że taki FAQ jak by się pojawił na elektrodzie to wiele osób by skorzystało z tego materiału

POZDRO.
  • #6 701246
    Krzysiek007
    Poziom 20  
    Witam

Znalazłem info na temat tego Faq'u wersja pdf tylko bardzo wielka szkoda, że po angielsku :cry: Może kturyś z forumowiczów by się pokusił o przetłumaczenie tego w ramach wolnego czasu :?:
    :arrow: Link
  • #7 712412
    Alberto86
    Poziom 14  
    Ocena: 13
    Naprawa zasilaczy jest troszkę trudna bo chyba trzeba mieć troszkę sprzętu na warsztacie i zwykły multimetr i oscyloskop nie wystarczą :cry:
  • #8 713091
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6555
    Multimetr i oscyloskop faktycznie nie wystarczą, potrzeba jeszcze 2 żarówek: 100W/230V i 15W/12V ;) a doświadczony "naprawiacz" i bez oscyloskopu się obejdzie.
  • REKLAMA
  • #9 713106
    k24
    Poziom 23  
    Ocena: 76
    no właśnie-a biorąc pod uwagę naprawę takiego zasilacza i ryzyko uszkodzenia płyty głównej w przypadku złej naprawy,to wolałbym zafundować sobie nowy.
  • #10 713119
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 539
    Szczegółowe zasady działania oraz metodologię napraw zasilaczy komputerowych można znaleźć w artukułach opublikowanych w SE nr 7-10/2003.
  • #11 713182
    Krzysiek007
    Poziom 20  
    witam.

Sorki, ale co to jest za gazeta te SE, bo u mnie w kiosku nic takiego nie widziałem a może jakieś małe skany i na priv jak jesteś posiadaczem owej gazety i mam nadzieje, że to jest w języku Polskim.
    Pozdrawiam.
  • #12 713228
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 539
    To jest w języku polskim a periodyk to Serwis Elektroniki. Tego czasopisma nie kupisz w kiosku, ale znajdziesz w sklepach elektronicznych. Może ktoś jest w posiadaniu skanów tych artykułów, ale pozwolę sobie zwrócić uwagę, że dzisiaj wiedza oraz edukacja kosztuje. Możesz dalej szukać w sieci za frico lub zainwestować w w/w wydawnictwa. Wybór należy do Ciebie.
  • #13 713351
    Krzysiek007
    Poziom 20  
    Witam.
    Dzięki za info, ale żeby zainwestować trzeba mieć, co zainwestować (jestem uczniem)
    Pozdrawiam.
  • #14 736729
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3826
    Krzysiek007 napisał:
    Dzięki za info, ale żeby zainwestować trzeba mieć, co zainwestować (jestem uczniem).

Więc masz bardzo dużo, a jak zainwestujesz w samego siebie będziesz miał więcej, i więcej, a potem coraz więcej czegoś czego tak naprawdę nie da się przełożyć bezpośrednio na pieniądze.

Należy dobrze szukać to czego Ci potrzeba, a do czego inni potrzebowali dużo czasu by do tego dojść.
    Pozdrawiam :wink:

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy sugestii stworzenia szczegółowego FAQ dotyczącego napraw zasilaczy AT i ATX komputerowych, skierowanego do osób mniej zaawansowanych w elektronice. Wskazano podstawową kolejność diagnozy: kontrola bezpiecznika, kondensatorów elektrolitycznych po stronie pierwotnej, tranzystorów kluczujących, prostowników po stronie wtórnej oraz zasilania układów scalonych. Podkreślono, że naprawa zasilaczy wymaga specjalistycznego sprzętu, często wykraczającego poza multimetr i oscyloskop, np. żarówek testowych 100W/230V i 15W/12V. Zwrócono uwagę na ryzyko uszkodzenia płyty głównej przy nieprawidłowej naprawie, co może skłaniać do zakupu nowego zasilacza. Wskazano na artykuły w polskim periodyku "Serwis Elektroniki" (SE nr 7-10/2003) jako źródło szczegółowej wiedzy o zasadach działania i metodologii napraw zasilaczy komputerowych. Podano również linki do materiałów online o przetwornicach impulsowych i zasilaczach komputerowych oraz FAQ dotyczącego usterek systemu Windows XP. Poruszono kwestię dostępności i kosztów edukacji oraz materiałów szkoleniowych, zwłaszcza dla uczniów i osób początkujących.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA