logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór przetwornicy 12v/230v do zasilenia instalacji w domu.

Ryżu 03 Wrz 2009 22:56 14748 20
  • #1 6977781
    Ryżu
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Witam, jestem w trakcie kupna domku holenderskiego i tak się zastanawiam jak rozwiązać zasilanie (generator odpada ze względu na hałas i koszty bezyny) i wpadłem na pomysł aby kupić przetwornicę 12/230v 2000W do tego aku żelowy i ładowarkę do akumulatorów żelowych, aku około 60ah. Podpiąć przetwornice do aku a z przetwornicy zasilić między innymi prostownik i instalację w domku. Jak myślicie zda to egzamin, może macie jakiś inny pomysł???
  • #2 6978196
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 6978205
    Ryżu
    Poziom 11  
    Dokładnie chodzi mi właśnie o to, żebym miał tam światło ewentualnie jakieś radyjko włączył. Dlatego myślałem żeby podpiąć do tego odrazu prostownik do ładowania tego aku. Ewentualnie zamiast zwykłych żarówek założyłbym np. energooszczędne świetlówki
  • #4 6978215
    _LBX_
    Poziom 22  
    Ocena: 92
    jak chcesz świetlówki to polecam to Link
  • #5 6978242
    forestx
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 496
    Ryżu napisał:
    Dlatego myślałem żeby podpiąć do tego odrazu prostownik do ładowania tego aku.
    - a ten prostownik z czego ma być zasilany? Bo coś mi tu pachnie P.M. :twisted:
    Znajomy ma domek w Bieszczadach, akumulator 80Ah + półmetrowy panel słoneczny.
    Oświetlenie led + dwa gniazdka 230V zasilane ze starego UPS'a 500VA.
    Ponieważ bilans mu wyszedł trochę ujemny wyprowadził w bagażniku auta kabelki i akumulatorek wrzuca do autka jak gdzieś jedzie.
  • #6 6978375
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 6978537
    Darrieus
    Poziom 38  
    Ocena: 288
    Jak chcesz to ładować solarem to musisz kupić nadwymiarowy (co najmniej 3 razy większy jak powinien być z wyliczeń) a to dla tego że tu jest polska a nie równik.
    Co do przetwornicy , generuje ona straty tym większe im mniejszy prąd z niej będziesz pobierał, jak chcesz z niej zasilić lampkę nocną to sprawność wyjdzie 60%...
  • #8 6978561
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 6978704
    Darrieus
    Poziom 38  
    Te tematy o alternatywnym zasilaniu się co chwila przewijają a mi ręce opadają.
    Mowa była o oświetleniu, a lodówka ? trzeba liczyć 150W i do tego potrzeba przetwornicy z sinusem na wyjściu...

Cytat:
    a z przetwornicy zasilić między innymi prostownik i instalacjię w domku.

Perpetum mobile ? Może o nobla się staraj :P
  • #10 6978740
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 6978764
    Darrieus
    Poziom 38  
    No to masz, sama lodówka 4A (i ona raczej chodzi non stop a nie cyklicznie)
    10h i poleci sobie 40Ah, czyli polowa akumulatora 100Ah przez noc zostanie zjedzona przez lodówkę, a jak dzien będzie pochmurny - leżysz i kwiczysz. :D
  • #12 6978783
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #13 6978801
    Darrieus
    Poziom 38  
    Cytat:
    Taki akumulator 50 czy 100Ah

To jest na 1 max 2 dni...

Chyba że ograniczymy się do lampki nocnej i radia.....
    Tylko wtedy wystarczy komplet akumulatorków R20 zamiast klocka 100Ah.

Cytat:
    Ludziom się luksusów zachciewa. Wakacje to wakacje.

No jasne, baterie w kieszeń i cheja.
    Kostka masła wytrzyma dzień bez lodówki, a nikt na wakacjach nie będzie chyba trzymał połowy świniaka ? :D

Wakacje to wakacje, podpisuje się nogami i rękami.

Cytat:
    A widziałeś ceny akumulatorków R20? 10szt kosztuje kilkaset zł. Można za to kupić spory akumulator żelowy.

Tak wiem wiem, to był nie trafiony przykład, do radia i latarki LED wystarczą baterie z biedronki ;) po 1zł od sztuki.

Cytat:
    Kiedyś jak ludzie jechali na biwak to kopali dziurę

I to była przygoda, a nie tam jakieś lodówki.
  • #14 6978810
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #15 6978872
    Darrieus
    Poziom 38  
    A Ryżu się nie odzywa. Chyba po tym jak wymyślił perpetum mobile lekko go zatkało.
  • #16 6979712
    Ryżu
    Poziom 11  
    Ryżu się nie odzywał bo vył w pracy i zaraz ucieka na fuche. Napisze potem jak chciałem to rozwiązać dokładnie, może nawet narysuje odręcznie
  • #17 6980319
    robert 792
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Na prawdę masz zamiar do przetwornicy podłączyć prostownik i ładować akumulator ? Chyba nie rozumiesz postów kolegi "lubamet" :D
  • #18 6980871
    Ryżu
    Poziom 11  
    robert 792 napisał:
    Na prawdę masz zamiar do przetwornicy podłączyć prostownik i ładować akumulator ? Chyba nie rozumiesz postów kolegi "lubament" :D

Dokładnie kolego miałem taki pomysł, tylko nie wiem jak z działaniem tego.
  • #19 6981506
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #20 6982235
    Darrieus
    Poziom 38  
    Cytat:
    Dokładnie kolego miałem taki pomysł, tylko nie wiem jak z działaniem tego.

Chciałeś zrobić perpetum mobile. Słyszałeś żeby komuś się udało :?:
    Ujemny bilans, przetwornica mniej daje jak pobiera - tak po chłopsku.
  • #21 6982563
    _LBX_
    Poziom 22  
    Ocena: 92
    A co powiecie na lodówki z przyczep kempingowych? Podobno są modele zasilane gazem.
    A co do zasilania to proponuje UPS 800W do tego alternator spięty z silnikiem skutera z rozrusznikiem. Kontrola napięcia. Jak spadnie poniżej no 12v sterownik zapala silnik. Silnik powinien mieć swój malutki akku. Taki jak są oryginalnie w skuterach. Alternator ładuje akumulator i UPS działa. Silnik oczywiście bez sprzęgła i skrzyni biegów. Jest to o tyle wygodne, że samo się włącza i doładowuje akku. Podpiąłbym 230V do jednego gniazdka a oświetlenie dałbym na 12V. Na upartego możesz nawet baterię słoneczną założyć i też będzie prąd, ale tylko jak będzie słońce świecić. Potem podciągasz sobie 12V do sypialni itd. i masz zasilanie w domku. Ten generatorek jaki pokazałem możesz wstawić do piwnicy i masz spokój. Dolewasz tylko benzynę i tyle.

Podsumowanie tematu

✨ Rozważane jest zasilanie domku holenderskiego za pomocą przetwornicy 12V/230V o mocy 2000W, akumulatora żelowego około 60Ah oraz prostownika do ładowania akumulatora. Dyskusja wskazuje, że akumulator 60Ah (około 0,72 kWh) wystarczy jedynie na zasilanie niskiego poboru mocy, np. oświetlenia LED lub radia przez kilka godzin, natomiast zasilanie urządzeń o większym poborze, takich jak lodówka turystyczna (50-100W), wymaga znacznie większej pojemności akumulatora (np. 2-3 akumulatory po 180Ah). Przetwornica generuje straty energii, szczególnie przy niskim obciążeniu, co obniża efektywność systemu. Podłączanie prostownika do wyjścia 230V przetwornicy w celu ładowania akumulatora jest nieefektywne i powoduje niepotrzebne straty energii. Zaleca się stosowanie oświetlenia 12V bezpośrednio z akumulatora, a przetwornicę używać tylko do urządzeń wymagających 230V w ostateczności. Alternatywnie proponowano system z UPS 800W zasilany alternatorem napędzanym silnikiem skutera, z automatycznym doładowaniem akumulatora, a także wykorzystanie paneli słonecznych jako uzupełnienie zasilania, choć ich efektywność w Polsce jest ograniczona i wymaga nadwymiarowania. Wskazano, że luksusowe urządzenia na 230V w domkach kempingowych znacząco zwiększają zapotrzebowanie na energię i wymagają dużych akumulatorów oraz przetwornic o czystym przebiegu sinusoidalnym.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA