logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Tania zewnętrzna karta dźwiękowa do nagrań wielokanałowych

artur.wypich 07 Wrz 2009 10:42 3004 3
REKLAMA
  • #1 6989873
    artur.wypich
    Poziom 9  
    Ocena: 6
    Witam..
    Szukam jak najtańszej karty dźwiękowej, która posiada min. dwa wejścia co za tym idzie mogę nagrać równocześnie sygnał z mikrofonu i z klawisza... (wokal plus podkład).
    Może jest ktoś kto się dosyć na tym zna i poradzi?
    dziękuję z góry.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 6989911
    marakus
    Poziom 26  
    Ocena: 69
    na początek powiem, że potrzebujesz karty o 3 wejściach, mic, line L+R. Sporo kart ma takie wejścia, ale niewiele tanich, potrafi to nagrać osobno na 3 ślady. Jeśli jednak wystarczy ci nagrać to razem zmiksowane do stereo, to większość kart to potrafi. To ma być karta do laptopa na PCMCIA, ExpressCard, czy USB albo FireWire?
  • REKLAMA
  • #3 6989957
    adambyw
    Moderator Akustyka
    Ocena: 828
    Ciężka sprawa z tanią. Jak chcesz naprawdę tanio to zainstaluj drugą kartę muzyczną w komputerze, lepsze programy jak cubase, obsłużą obie. Albo możesz użyć sterownika asio4all, i za jego pomocą obsłużysz wszystkie karty w programie obsługującym sterowniki ASIO.

Z tego co wiem takie karty zaczynają się w okolicy 400-700 zł. jak np Maya 44 USB, która nie posiada przedwzmacniacza mikrofonowego. Maya 44 na PCI już takowe posiada, razem z phantomem. ale to kosztuje ok 450zł
  • #4 6990060
    artur.wypich
    Poziom 9  
    Ocena: 6
    do laptopa obojętnie na co prócz PCMCIA.
    chodzi mi właśnie o nagrywanie dwóch ścieżek w tym samym czasie.
    zmiksowane nagrywam cały czas i chciałbym pójść krok dalej:P
    pozatym nie da sie nagrać jednocześnie sygnału z mic in i line in np w sblive tylko jedno wejście może być aktywne do nagrywania..w laptopie mam niestety tylko jedno wejście liniowe i tu nic kompletnie nie zrobie..
    wiem że istnieją karty jakieś z M-Audio itp ale do moich potrzeb "amatorskich" wolałbym nie wydawać na karte 1000zł:/

adambyw: słyszałem o tym właśnie że można w jakiś sposób łączyć karty dźwiękowe.
    Używam własnie cubase ale nigdy nie bawiłem się w to bardziej zaawansowanie.
    Poradzi sobie z tym laik?
REKLAMA