logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Falowanie obrotów na biegu jałowym w Seat Cordoba 1.6 75KM - przyczyny?

piotrz39 15 Wrz 2009 12:01 13765 13
REKLAMA
  • #1 7019726
    piotrz39
    Poziom 10  
    Ocena: 18
    Witam wszystkich i proszę o pomoc. Mam cordobę 1,6 75KM auto faluje na obrotach prawie zawsze ma podwyższone obroty tak jakby na ssaniu choć silnik jest już ciepły. Czyściłem przepustnice, silniczek krokowy i wymieniłem świece nic to nie dało. Obroty falują tylko na biegu jałowym w czasie jazdy nie. Zauważyłem że gdy się odepnie tę wsówkę z kablami co idzie do przepustnicy problem znika tylko auto przy odpalaniu ma niskie obroty zanim wejdzie na normalne. Co może być tego przyczyną i skąd dochodzą te kable do przepustnicy może to wina jakiegoś czujnika? Bardzo proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 7019755
    carrot
    Moderator Samochody
    Ocena: 3544
    Lewe powietrze, zła temperatura widziana przez sterownik, nie przeprowadzona adaptacja przepustnicy, bez diagnostyki się nie obejdzie
  • REKLAMA
  • #3 7019759
    autoas
    Poziom 42  
    Ocena: 3902
    Jeszcze raz wyczyść krokowca, na pewno pomorze
  • #4 7019850
    piotrz39
    Poziom 10  
    Dzięki ale co do silniczka krokowego to po rozebraniu był jak nówka więc to nie zabrudzenie. Adaptacje przepustnicy też robiłem i nic, czasem po odłączeniu klemy i resecie kompa problem na chwile ustępuje ale potem powraca. Zastanawiam się nad wizytą u mechanika bo samemu ciężko na coś wpaść. A co do lewego powietrza hmmm jak zdejme filtr to też faluje

Dodano po 4 [minuty]:

carrot napisał:
    Lewe powietrze, zła temperatura widziana przez sterownik, nie przeprowadzona adaptacja przepustnicy, bez diagnostyki się nie obejdzie

Co do tej złej temperatury to który sterownik za nią odpowiada bo odpinałem kostki z 3 czujników i nic. Najwiecej moich wątpliwości budził chyba czujnik halla ale proszę o info który to sterownik.
  • #5 7019884
    glosny83
    Poziom 28  
    Ocena: 485
    Nie naprawisz tego sam,jedż do warsztatu bo jeszcze coś spierniczysz i narazisz się na większe koszta.
  • REKLAMA
  • #6 7019897
    piotrz39
    Poziom 10  
    glosny83 napisał:
    Nie naprawisz tego sam,jedż do warsztatu bo jeszcze coś spierniczysz i narazisz się na większe koszta.

Wiem wiem ale już u jednego byłem u mnie są tacy fachowcy że szkoda gadać zamiast podpiąć kompa od razu czyszczą przepustnice i rozkładają ręce dalej gdybiąc może to może tamto
  • REKLAMA
  • #7 7020740
    seattdi
    Poziom 12  
    Ocena: 35
    jestem ciekaw jak ci "fachowcy" robia te nastawy,kolego jak nie pojedziesz do porzadnego serwisu to nic nie zrobisz,trza podpiac vasa i tyle,kiedys mialem podobny problem ze nawet vasem po nastawach dalej falowaly obroty ale wymienilem czujnik temperatury cieczy i wszystko wrocilo do normy,pozdrawiam

Dodano po 2 [minuty]:

ewentualnie jest jaks nieszczelnosc miedzy przepustnica a ssacym,lub uszczelka pod ssacym jest gdzies nieszczelna,sproboj jeszcze raz osadzic przepustnice,daj cienka warswe silikonu na uszczelke i prztykrec ja
  • #8 7023189
    piotrz39
    Poziom 10  
    OK dzięki za radę dziś wybieram się na kompa po pracy ale ciekawe czy znajdą dla mnie czas od ręki a jak nie to spróbuje rzeczywiście pomysłu z tym silikonem.
  • #9 7023309
    autoas
    Poziom 42  
    Czy to wtrysk wielopunktowy z przepustnicą półautomatyczną?
    Bo po tych odpowiedziach się pogubiłem
  • #10 7023555
    piotrz39
    Poziom 10  
    Tak to wielopunkt silnik AEE a co do przepustnicy chyba półautomatyczna

Dodano po 6 [minuty]:

P.S. Zapomniałem na śmierć żeby umieścić rok produkcji <1998r.>
  • #11 7023658
    autoas
    Poziom 42  
    Jeśli AEE to masz raczej "gaz" bezlinkowy i przepustnice też padały, dość trudny temat czasami
  • #12 7027173
    d_daro
    Poziom 10  
    Ocena: 54
    Kolego przerabiałem podobny temat u mojego kumpla w seacie Toledo 2.0 na wielopunkcie też falowały , skakały mu obroty. Okazało się że podczas pracy silnika w przepustnicy nie łączyły ślizgacze w potencjometrach i dlatego obroty falowały lub skakały. Rozłożyliśmy przepustnicę i wewnątrz są dwa potencjometry to czarne ścieżki tych potencjometrów pomalowaliśmy bardzo dokładnie ołówkiem i wszystko wróciło do normy. Oczywiście o ile to jest przepustnica.
    Ale zawsze można ją sprawdzić omomierzem i tak mi się wydaje że to będzie najprostszy i najtańszy sposób na sprawdzenie przepustnicy.
    Jak masz omomierz lub miernik uniwersalny to da się to zrobić w parę minut.
    A jeśli przepustnica jest ok to będziemy bawić się dalej i szukać.
  • #13 9276433
    verynice07
    Poziom 1  
    Ocena: 6
    witam wszystkiem.
    mam samochód seat cordoba 1.4kat 8v w gazie z roku 1997.
    i mam taki problem że falują mi obroty na biegu jałowym tylko że pod naterzeniem prądu tzn jak włacze światła wentylatory radio itp. a jak sie powyłacza to jest prawie że dobrze i tak samo jest na gazie jak i na benzynie i myslałem że to przeoustnica kupiłem druga też uzywana i jest to samo juz byłem u tylu mechaniów bi nikt nie wie o co chodzi kurcze co to może byc???
  • #14 10833807
    piotrz39
    Poziom 10  
    Witam. Nie było mnie tu dłuższy czas przepraszam że nie dawałem znaków życia i zostawiłem rozgrzebany temat. Wszystkim dziękuję za zainteresowanie. Moje problemy z tą usterką wyglądały tak, że po jeszcze 1 czyszczeniu przepustnicy również po tych ścieżkach w środku podziałała jeszcze z pół roku (był czas zebrać fundusze na nową) potem padła na amen i nic ale to nic jej już nie pomagało. Skończyło się wymianą na nową i w sumie od prawie 2 lat spokój. Dodam że po wymianie na nową było przez pewien czas nawet czuć jak gdyby mały przyrost mocy :D

Myślę, że temat mogę zamknąć z racji, że już długo nie aktualny jakby ktoś miał jakieś pytania odnośnie tego typu auta proszę pisać na PW mam już je ładnych parę lat także mogę co nie co o nich powiedzieć.

Podsumowanie tematu

✨ W Seacie Cordoba 1.6 75KM (silnik AEE, rok produkcji
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA