logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zablokować spam w Outlooku? Skuteczne metody ochrony e-maila

Daniel Kociniewski 29 Gru 2002 21:53 4386 28
REKLAMA
  • #1 72547
    Daniel Kociniewski
    Poziom 16  
    Ocena: 6
    Słuchajcie ja i mój brat dostajemy masę spamów, obaj korzystamy z outlooka. Czy to przez to?? Skąd się one biorą?? Przychodzą jakieś oferty ze stanów, wkurza mnie to niesamowicie, skąd oni mają mój adres e-mail?? Kilkakrotnie dawałem na unsubscribe i wprawdzie znacznie to pomogło, ale co jakiś czas to przychodzą nowe, jak skutecznie się obronic przed??? Wydaje mi się ze jak nie uzywałem outlooka to nie miałem takich problemów, ale to chyba tylko złudzenia, bo jakie ma to znaczenie, prosze o fachowe podpowiedzi :)
  • REKLAMA
  • #2 72557
    Krzysi0
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 196
    Penwie pisaliście na jakieś newsy albo cuś. Mógł być też podany na jakiejś strone a potem to już wiadomo....
    Najlpeiej wykupić sobie konto z filtrem anty spamowym i mieć spokuj.
  • #3 72560
    gulson
    Administrator Systemowy
    Ocena: 6094
    ten sam problem, chociaż są założone filtry na serwerze... adres elektroda_at_elektroda.pl biorą za jakąś firmę i wysyłają niesamowite ilości spamu... przeważnie z firm elektronicznych w Chinach (krzaczki)
  • REKLAMA
  • #4 72562
    Krzysi0
    No jest na to sposób jak się ma serwer. Proponuję 2 linki.
    http://www.polspam.org lub http://nospam-pl.net
    a drugi http://www.ordb.org/
    Tam są zawsze aktualne bazy danych które się instaluje na serwerze. Później można zrobić automagiczną aktualizacje tychże baz.
    Jak się już ma filtry to niezaszkodzi z innych jeszcze skorzystać. Od przybytku głowa nie boli :D
  • #5 72565
    zaxon
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    klikanie na unsubscribe może tylko pogorszyć sprawę bo wiele firm sprawdza w ten sposób czy mail jest aktywny.I wtedy dopiero sie zaczyna cyrk jak u mnie na hotmailu, mimo filtrów codziennie tony śmieci.
  • #6 72570
    Richi
    Poziom 39  
    Ocena: 143
    Ja też mam ten problem, i chocisrz posiadam kilka adresów to o dziwo nawet te ktrórych nie używam do wysyłaniaE-maili też są bombardowane głupotami. Są programy antyspamowe ale ich działanie jest raczej ograniczone gdyż jak zauwarzyłem w treści są one takie same ale za karzdym razem z innego źródła. :cry: :x
  • REKLAMA
  • #7 72582
    Jaca
    Poziom 32  
    Ocena: 217
    Wiele firm, które udostępniają do ściągnięcia trialowe wersje swoich produktów lub dokumentacje, podczas rejestracji prosi o podanie konta e-mailowego (jako parametr udanej rejestracji). Najlepiej jest wtedy podać e-mail, który istnieje ale go nie używamy. Do tego celu najlepiej jest stworzyć darmowe konto.
  • #8 72606
    transu
    Poziom 18  
    Ocena: 7
    skad biora adresy?
    -listy dyskusyjne
    -wchodzac na FTP jako hasło czesto podaje sie dla anonimowego uzytkownika swojego maila

a potem to juz wiadomo syf na skrzynce
  • #9 72642
    ormin
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    Zainstaluj i wypróbuj program SpamKiller firmy McAfee.com.
    Po uruchomieniu Windowsa pracuje on w tle i co jakiś czas sprawdza twoje konto/-a pocztowe. Dzięki niemu możesz bez uruchamiania outlooka podejrzeć nową pocztę, która jest klasyfikowana w 2 kategoriach: Killed Mail (czyli wszelakie spamy, które są usuwane ze skrzynki i po uruchomieniu outlooka już ich nie zobaczysz - można ustawić w programie wykonanie kopii tych spamów i jeżeli na którymś z nich będzie ci przypadkiem zależało to możesz taką wiadomość odzyskać) oraz kategoria Live Mail (wiadomości, które nie powinny zawierać spamu).
    Dokładniejszy opis programu znajdziesz w grudniowym wydaniu gazety CHIP.
  • REKLAMA
  • #10 72703
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    http://wishbone.p4u.pl/figa.htm - odpowiedzcie im wojną na wojne - poslijcie im ze 3000 takich samych majli z mojej specjalnej brameczki :D:D zapchanie programu pocztowego gratis :)

jest jeszcze inna metoda żeby sie nie obłapiac spamem nie używać m@ili zrobić sobie jakiś zabezpieczany serwer php i zrobic cos w stylu listy dyskusyjnej goście będą mile widziani itp :) można sobie numerki ip powybierać albo haselka pozakładać ...
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #11 74620
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 241
    Internet Explorer obsluguje taka opcje (chyba HTML) jak przekazywanie adresu email uzytkownika (podobnie jak przekazuje nazwe przegladarki)
  • #12 74816
    Tremolo
    Poziom 43  
    wyszukują po prostu znaczka @ na stronach internetowych :) wchodzą i kopiują :)

dlatego niektórzy się zabezpieczyli i budują coś w java scripcie żeby wyświetliło w kodzie źródłowym osobno e-mail a w przeglądarce już jako razem :)
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #13 74932
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 241
    mialem na mysli cos innego (proponuje sie wczytac w mojego posta)
    co do adresow email to czesto pisza user(antispam)@host albo cos takiego
  • #14 75114
    tzok
    Ocena: 6532
    Polecam program Magic Mail Monitor, b. dobry mail checker, ściąga tylko nagłówki mailów i umożliwia ich usuwanie. Do pobrania z http://www.geocities.com/SiliconValley/Vista/2576/magic.html
    Po zainstalowaniu warto zmienić domyślne rozszerzenie plików wiadomości z txt na eml, wtedy maile będą się otwierały w okienku podglądu Outlook'a lub innego domyślnego klienta poczty. Uważam, że takie rozwiązanie jest lepsze od jakiegokolwiek filtru antyspamowego, bo pozwala nam wybrać co chcemy przeczytać a czego nie (podaje też tałkowity rozmiar pliku maila).
    Jak by kogoś interesowało to mam patch do ver. 2.8 spolszczający interfejs.
  • #15 211561
    Tremolo
    Poziom 43  
    bo ostatnio zlikwidowałem ten problem u siebie - a mianowicie troche zrobione to zostało ich własną bronią - po prostu ściągłem The Bat taki program majlowy wsadziłem spolszczenie a następnie właczyłem filtr aby z treści wyszukiwał te majle które zawierają unsubscribe, removed, dollars, urgent( jak mówią o pożyczce 40 000 000, Dollars itp... i wywalał je poza skrzynke
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #16 211712
    Arrius
    Poziom 12  
    Serwer pocztowy powinien filtrowac taki spam na zyczenie uzytkownika (to juz niestety zalezy na jakim serwerze mamy kono). Oczywiscie w praktyce nie da sie odfiltrowac 100%, ale na pewno bedzie tego duzo mniej.

Kolejna linia obrony to zalozyc sobie filtr na wlasnym koncie pocztowym. Idealne do tego celu jest konto shellowe, polecam wtedy procmaila (mozna w nim napisac dowolne regulki, a jak ktos sobie nie poradzi sciagnac cos gotowego).

Jezeli nie ma takiej mozliwosci, pozostaje filtrowanie poczty przed pobraniem po naglowkach (nadawca, temat itp.), ale tutaj juz nie da sie uzyc tak dobrych regulek, jak w przypadku gdy mamy dostep do calego maila. Chyba, ze ktos np. moze wyciac wszystko z domen innych niz .pl :)
    Niestety nie znam programow do filtrowania pod winde, ale na pewno dobry bylby taki, ktory oprocz zdefiniowanych filtrow pozwala na tworzenie wlasnych regul.

I ostatnia rzecz, warto zalozyc sobie konto na jakims darmowym serwerze i uzywac go w sytuacjach gdy trzeba gdzies podac swoj email (np. przy sciaganiu plikow). Wiadomo wtedy, ze waznej poczty tam nie dostaniemy, a i latwo sie z takim kontem rozstac w razie potrzeby :)
  • #17 211909
    Tremolo
    Poziom 43  
    The Bat ma na przykład usuwanie duplikatów co mi się bardzo spodobałozwłaszcza że już na to mają ominięcie (piszą po prostu jakieś nieregularne bzdury pod koniec majli... www.hoga.pl posiada taka funkcje antyspamu ale trzeba to indywidualnie ustawić w opcjach konta. bardzo dużo kont majlowych oznacza spam ale to są tylko oznaczenia nic z tym się nie robi..
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #19 211924
    mef
    Poziom 11  
    najgorsze jest to ze mam np znajomych na yahoo.com
    a swintuchy z netu juz do tego doszly ze generuja takie spamy np z adresu 232323232(_at_)yahoo.com
    straszne
  • #20 211933
    Tremolo
    Poziom 43  
    proponuje the bat i wywalenie samej mejli o treści dotyczącej unsubscribu (czytaj potwierdzenia istnienia konta emailowego ) - to zaamortyzuje około 60% spamu reszta to juz URGENT PLEASE I"M DOCTOR... Uluhumu from NANIBIA i have $60,000,000.00 give me your account name and I will give this money and erase your cash- na to wymyśliłem filtr wystarczy aby znaleźc w majlu "00.00" - kasuje on za to wszystkie cyfry po plsku pisane zazwyczaj 1000.000złoty ale nadaje się na amerykańskie oszustwa.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #21 211989
    Krzysi0
    Takie coś idzie też w Outlooku zrobić. Są to reguły wiadomości. Można odfiltrować słowa lub całe adresy i domeny.
  • #22 214325
    Cross
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    Proponuję mały programik który po uruchomieniu wpisaniu adresu spamera, servera i naszego adresu wysyła do komputera spamującego wiadomość że nasz adres e-mail został usunięty z servera- co oczywaiście nie prawda, ale jst to sposób na to by nasz adres nie był brany pod uwagę.
    Pozdrawiam
  • #23 214425
    tomj7
    Poziom 19  
    Ocena: 25
    Ja używam programu o nazwie: IHateSpam, wpina sie jako dodatkowy pasek narzędzi do outlooka, ma zdefiniowane reguły, łączy się z bazą ściągając liste spamerów, można definiować własne reguły wiadomości i nadawców. A także powiadamiać o nieistniejącym adresie email i rejestrować nadawców w bazie spamerów.
  • #24 214765
    Lak
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    wydaje ci się ze ktoś może cię nie lubiś(towjego brata również), so programy które dopisują maila to wszystki ch list mailingowych. I jeszcze jedna rada, we wszystkich programach i internetowych ankietach tec. nie podawaj swojego prawdziwego mial - to jest czesty powód:))

Mateusz
  • #25 234339
    Harnas4
    Poziom 14  
    Ocena: 13
    No to ja się własnie tak wkopałem, dostałem kilka maili (spamów) na każdy odpowiedziałem, żeby mnie wywalili z listy i dopiero sie zaczęła jazda :( dostaje okolo 300-400maili dziennie :( a najgorsze jest to, ze dostje je w godzinach 02:00-04:30 w nocy a mam konto komercyjne wiec o każdym nowym mailu jestem powiadamiany SMSem :( odpowiedziałem znów klika razy na to zeby mnei wypisali, wiec boję sie już dzisiejszej nocy

HELP!!!! POMOCY!!! Niech ktoś mi powie co mam zrobić, nigdzie na maiom mailu na skrzynce nei mam zakłądki aby dodać niechciany adres, jesem od kilku dni załamany, a pewnwgo razu jeszcze dostaem 1097 jednakowych maili od jakiegoś kretyna i tyleż samo SMSów :(

Rzućcie jakimś programem bo z tych wyzej za duzo neiwiem i objaśnijcie jak dla laika co jak i gdzie poustawiać DZIĘKI!!!

Strzałeczka
  • #26 235300
    Tremolo
    Poziom 43  
    wystarczy mieć program pocztowy z usuwaniem duplikatów, ale ostatnio już dodają losowy łańcuch znaków więc może być ciężko. The bat ma usuwanie dupliatów. A jeśli to konto komercyjne to może warto by to gdzieś zgłosić, ostatnio byłem na komendzie i mają tam wydziały informatyczne, oni powinni się tym zajmować. W the bacie można tez wywalić daną osobe albo do kosza albo osobnego folderu np nazywasz folder "od kretyna" ustawiasz alternatywy wpisujesz jego adres i poczta płynie. Trzeba uważac na debili z yahoo którzy sobie robia celowo kilkaset majli ewewe00001(_at_)yahoo.com ewewe00002(_at_)yahoo.com .. numerując- czasami mnie to przeraża raz się gdzies wpisze majla i za dzień dwa 300 majli :(
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #27 235440
    Alarmus
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    Ja używam od ponad roku programu polskiego TrayHelper http://www.trayhelper.com/ i spełnia on swoje zadanie bardzo dobrze, dany spam przyjdzie tylko raz dajesz na niego stosowny filtr i po sprawie, u mnie usuwa na serwerze taką wiadomość.
    Oprócz spamu maile od wybranych osób przesyła mi smsem na komórkę.
    Program ma bardzo wiele możliwości, nie tylko obsługa poczty. Ale o tym nie będę pisał gdyż zainteresowani sami zobaczą a reszta funkcji nie na aktualny temat :)
  • #28 239153
    olcha0098
    Poziom 28  
    Ocena: 58
    Cross napisał:
    Proponuję mały programik który po uruchomieniu wpisaniu adresu spamera, servera i naszego adresu wysyła do komputera spamującego wiadomość że nasz adres e-mail został usunięty z servera- co oczywaiście nie prawda, ale jst to sposób na to by nasz adres nie był brany pod uwagę.

http://files.webattack.com/files/BSM18.zip
  • #29 239285
    Harnas4
    Poziom 14  
    Ocena: 13
    O.K. ściągnąłem sobie ten programik, niestety jest po angielsku, wpisałem wszystko a on nic nie potrafi zrobić :( Może mi ktoś to wytłumaczyć? Może coś źle robię? :(

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownicy Outlooka zgłaszają problem z napływającym spamem, często pochodzącym z zagranicy, zwłaszcza z ofert ze Stanów Zjednoczonych. Źródła adresów e-mail to m.in. listy dyskusyjne, strony internetowe, rejestracje do wersji trialowych programów oraz automatyczne skanowanie stron w poszukiwaniu znaków „@”. Klikanie na linki „unsubscribe” może pogorszyć sytuację, gdyż potwierdza aktywność adresu. Zalecane są filtry antyspamowe na serwerze oraz lokalne reguły w programie pocztowym, które blokują wiadomości zawierające określone słowa kluczowe (np. „unsubscribe”, „urgent”, „dollars”). Polecane są programy wspomagające ochronę przed spamem, takie jak SpamKiller (McAfee), Magic Mail Monitor, IHateSpam, TrayHelper oraz klient pocztowy The Bat, który oferuje zaawansowane filtry i usuwanie duplikatów. Dodatkowo wskazane jest korzystanie z kont e-mail dedykowanych do rejestracji i unikanie podawania prawdziwego adresu w ankietach czy na forach. Warto także korzystać z aktualizowanych baz danych spamerów dostępnych na stronach takich jak nospam-pl.net czy polspam.org. W przypadku kont komercyjnych można rozważyć zgłoszenie problemu do odpowiednich służb informatycznych. Metody ochrony obejmują filtrowanie po nagłówkach, tworzenie reguł w Outlooku, a także stosowanie programów monitorujących i automatycznie usuwających spam przed otwarciem wiadomości.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA