logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak dźwięku po formacie, Realtek HD Audio, brak urządzeń audio w systemie

bimbo150 23 Wrz 2009 22:27 4383 9
REKLAMA
  • #1 7050950
    bimbo150
    Poziom 10  
    Po formacie systemu nie mogę odzyskać dźwięku w komputerze. W Panelu sterowania w ''Dźwięki i urządzenia audio'' wyświetla się Brak urządzeń audio. Rodzaj płyty głównej podaję na screenach z cpu-z. Próbowałem także znaleźć coś z ''audio'' w nazwie w BIOSIE ale jedyna rzecz którą znajduję jest już ''Enabled''.
    PS. W menadżerze Realtek HD Audio (który powstał po instalacji niedziałających sterowników HD [nie mam HD]) w zakładce ''Wejście/wyjście audio'' jest możliwość sprawdzenia działania głośników (prawy/lewy) gdy na nie klikam słyszę poprawny dźwięk.
    Screeny: Brak dźwięku po formacie, Realtek HD Audio, brak urządzeń audio w systemie
    Brak dźwięku po formacie, Realtek HD Audio, brak urządzeń audio w systemie
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 7051737
    bimbo150
    Poziom 10  
    Cytat:
    A dla czego nie zainstalujesz sterowników wprost ze strony producenta płyty głównej ? Wywal wszystkie inne wersje sterowników w "Dodaj/Usuń Programy" i zainstaluj sterowniki ze strony http://support.asus.com/download/download_item.aspx?product=1&model=M2A-VM w grupie Audio.
    Po instalacji 4 różnych sterowników z tej strony wyskakuje: Nie powiodła się instalacja sterowników Realtek HD Audio.
    Cytat:
    Jeśli to Windows XP zainstaluj poprawkę KB888111.
    Jeśli to nic nie da, zainstaluj KB835221.
    Po instalacji poprawek ciągle brak urządzeń audio. :(
  • REKLAMA
  • #7 7051998
    DriverMSG
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4882
    Everest widzi HD Audio.
    1-Odinstaluj wszelkie sterowniki audio które instalowałeś.
    2-Odinstaluj jeśli jest Microsoft UAA Bus Driver
    3-Pobierz i zainstaluj sterownik chipsetu
    4-Zrestartuj komputer
    5-Sprawdź czy wykrywa kartę muzyczną w menadżerze sprzętu.
  • #8 7052075
    bimbo150
    Poziom 10  
    Pomożesz mi znaleźć sterownik chipsetu?
  • #9 7052113
    mat_ed
    Poziom 43  
    Ocena: 268
    :arrow: bimbo150, link do sterowników dostałeś od Kolegi mietekn. Wystarczy wejść na stronę i pobrać sterownik opisany jako chipset.
  • REKLAMA
  • #10 7052592
    bimbo150
    Poziom 10  
    No i JEST! Udało mi się zainstalować te sterowniki ale co dokładnie mi pomogło nie potrafię powiedzieć:/ Na pewno była to któraś z Waszych wskazówek. Dzięki wielkie wszystkim!

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Po formacie systemu brak dźwięku i brak wykrycia urządzeń audio w systemie Windows XP z płytą główną ASUS M2A-VM. Próby instalacji sterowników Realtek HD Audio ze strony producenta kończyły się niepowodzeniem, a w menadżerze Realtek pojawiały się sterowniki HD, mimo że sprzęt nie obsługuje HD Audio. W BIOS audio było włączone. Zalecane było odinstalowanie wszystkich sterowników audio oraz Microsoft UAA Bus Driver, a następnie instalacja sterownika chipsetu płyty głównej. Po zainstalowaniu sterownika chipsetu i restarcie systemu dźwięk został odzyskany, choć użytkownik nie był pewien, która dokładnie czynność rozwiązała problem. Program Everest potwierdził obecność HD Audio na płycie głównej. Dodatkowo sugerowano instalację poprawek KB888111 i KB835221 dla Windows XP.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA