logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Stycznikowy układ sterowania - jak to zaprojektować

grubby_m 13 Paź 2009 20:53 4586 13
  • #1 7124937
    grubby_m
    Poziom 12  
    Ocena: 31
    Witam dostałem zadanie na przedmiot Układy sterowania.
    Mam wykonać stycznikowy układ sterowania napędem bramy garażowej.
    czy moglibyście dać mi kilka przykładów dobrze opisanych na 230V??
  • #2 7125004
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 587
    Na co kolega czeka? proszę podać założenia funkcjonowania układu sterowania i własną jego wizję. Pomozemy go poprawić i dopracować. Niech kolega nie liczy na gotowca. Czy to kolega ma wykonać projekt, czy my?
  • #3 7125044
    grubby_m
    Poziom 12  
    Zgadza sie!
    pogrzebałem i zabardzo nic ciekawego nie znalazłem.
    Układ ma otwierać i zamykać drzwi garażowe, silnik ma automatycznie sie wyłączać po podniesieniu lub opuszczeniu bramy.
    Układ ma zapobiegać przyciśnięciu dwóch przycisków.
    Ma być też czujnik który wstrzyma podnoszenie czy zamykanie w razie napotkania na przeszkodę.
  • #4 7125776
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 587
    grubby_m napisał:
    Układ ma otwierać i zamykać drzwi garażowe, silnik ma automatycznie sie wyłączać po podniesieniu lub opuszczeniu bramy.

Co świadczy o podniesieniu lub opuszczeniu bramy?
    grubby_m napisał:
    Układ ma zapobiegać przyciśnięciu dwóch przycisków.

Czyli co ma wtedy zrobić?
    grubby_m napisał:
    Ma być też czujnik który wstrzyma podnoszenie czy zamykanie w razie napotkania na przeszkodę.

Co to znaczy "napotkanie na przeszkodę"? Jaki czujnik to wykryje?
    Niech kolega nie olewa własnego projektu tylko ZABIERZE SIĘ DO ROBOTY. To, co kolega napisał dotychczas, to są same komunały. Nie przepracował się kolega zbytnio. Podpowiem conieco: czy układowi ma być wszystko jedno czy drzwi będą się podnosić 30 sekund czy cały dzień? Co układ ma zrobić jak ktoś zacznie bawić się przyciskami i będzie naciskał co sekundę raz jeden raz drugi? Co ma się stać, jak zepsuje się czujnik otwarcia drzwi i zacznie impulsować? Czego stycznikowy układ sterowania na pewno nie wykona a co wykonać może?
    grubby_m napisał:
    pogrzebałem i zabardzo nic ciekawego nie znalazłem.

Niech kolega nie kłamie, bo kolega nawet szukania nie rozpoczął, tylko liczy na gotowca. Po podaniu Google'owi czterech kluczowych słów z pierwszego postu kolegi natchmiast widać rozwiązanie bardzo, ale to bardzo podobnego problemu.
  • #5 7125984
    Doominus
    Poziom 34  
    Ocena: 390
    Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
    Moje rozwiązanie z pominięciem 3.
    Zabezpieczenia zwykłe krańcówki przerywające obwód . Da się na tym zrobić pozycję otwarta i zamknięta bramy.
    Właściwie to jest banalne chyba ze wymagania w rzeczywistości są trudniejsze.

Dodano po 1 [minuty]:

A na 3 można dać syrenę jak ktoś wciśnie 2 przyciski na raz :D
    To będzie taka wisienka na torcie.
  • #6 7126364
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 7126759
    Tomek665
    Poziom 28  
    Ocena: 130
    grubby_m
    Poproś moderatora o wywalenie całego tego tematu do kosza, i zrób to od nowa.
    Wykonaj wstępny projekt, wrzuć tu jakiś swój schemat czy cokolwiek, z czego wynika że potrzebujesz pomocy a nie gotowca.
  • #8 7126966
    grubby_m
    Poziom 12  
    wyczarowalem coś takiego:
    ale nadal niewiem jak zastosowac tam układ który wykryje przeciążenie i najlepiej przerwie prace.
  • #9 7127106
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #10 7127203
    Tomek665
    Poziom 28  
    Motronic napisał:
    Blokadę przypadkowej chęci realizacji dwu funkcji można zrobić montując odpowiedni zespół przycisków, niektóre Isostaty są tak skonstruowane, że nie da się nacisnąć dwu klawiszy naraz.
    Ale nie ma takiej potrzeby bo w tym układzie cewki przekaźników są zasilane przez styki rozwierne przekaźnika kierunku przeciwnego i nie ma możliwości jednoczesnego ich włączenia.
    grubby_m
    Rozumiem że "wyłącznik otwierania/zamykania" to krańcówki?
    "elektromagnes" to jakiś hamulec?rygiel?
    Gdzie jest ten "czujnik który wstrzyma podnoszenie czy zamykanie
    w razie napotkania na przeszkodę"?
    Poza tym schemat wydaje się poprawny i układ powinien działać.
    Myślę że podczas zamykania można zastosować na krawędzi bramy listwę ze stykiem połączonym rozwiernym stykiem (normalnie zamkniętym) który będzie w szereg z krańcówką "koniec zamykania", i zatrzyma bramę przy napotkaniu na przeszkodę.Ale gorzej przy otwieraniu.
    Dlatego polecam w obwodzie silnika przekaźnik prądowy ale zwłoczny lub odpowiednio dobrany termik, który nie wyłączy przy rozruchu.
    A jego styk rozwierny dajesz w szereg z przyciskiem "stop".
    To wyłączy napęd w przypadku przeszkody lub zacięcia się mechanizmu/nie zadziałaniu krańcówek.
  • #11 7127663
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #12 7128671
    DarkCedar
    Poziom 2  
    Zastanawia mnie jedno - kolega napisał w pierwszym poście o układzie na 230V i nikt nie zwrócił uwagi jak zmienić kierunek kręcenia się silnika w prądzie zmiennym. Rozumiem. gdyby był to układ 3 fazowy lub układ na stałe napięcie, wtedy silnik po zmianie biegunowości będzie zamykał i otwierał drzwi. Z tego co widzę, rysunek jest kopią innego postu z usuniętym transformatorem 220/12V, a także brakuje mostka prostowniczego - może źle to rozumiem, jeśli tak proszę o poprawienie mnie:
    Topic:
    Nie żebym był jakiś wścibski, chodzi o zmianę kierunku silnika.

Moderowany przez Mirek Z.:

Pisownię postu i błędy poprawiłem - proszę pamiętać o punktach 10.9 i 15 regulaminu.

• #13 7137766
    Tomek665
    Poziom 28  
    I co dalej, nic?
    Temat nic nie wnosi do forum.
    Autora przestał interesować.
    Motronic nie czyta, a pisze.
    Do kosza kolego moderatorze.
  • #14 7141942
    DarkCedar
    Poziom 2  
    Tomek665 napisał:

"elektromagnes" to jakiś hamulec?rygiel?

Elektromagnes w tym układzie działa, jako sprzęgło w przypadku nie załączenia układu można ręcznie przesuwać bramę a kiedy ktoś zadziała sterowaniem elektromagnes zadziała i zasprzęgla bramę. A po za tym zgodzę sie z kolega Iz temat stracił zainteresowanie

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy projektu stycznikowego układu sterowania napędem bramy garażowej na napięcie 230V. Układ ma umożliwiać otwieranie i zamykanie bramy, automatycznie wyłączać silnik po osiągnięciu pozycji krańcowej (otwarcie lub zamknięcie), zapobiegać jednoczesnemu naciśnięciu dwóch przycisków oraz wykrywać przeszkody podczas ruchu bramy, zatrzymując napęd w takim przypadku. Proponowane rozwiązania obejmują zastosowanie krańcówek jako czujników pozycji bramy, przekaźników stycznikowych z cewkami zasilanymi przez styki rozwierne przeciwnych przekaźników, co uniemożliwia jednoczesne załączenie obu kierunków. Do wykrywania przeszkód sugerowano użycie listwy stykowej na krawędzi bramy lub przekaźnika prądowego zwłocznego/termika w obwodzie silnika, który wyłączy napęd przy przeciążeniu. Wskazano również na konieczność uwzględnienia sposobu zmiany kierunku obrotów silnika na napięciu 230V, co wymaga odpowiedniego układu przełączającego fazy lub mostka prostowniczego w przypadku silnika prądu stałego. Dyskusja podkreśla potrzebę samodzielnego opracowania projektu i schematu oraz krytykuje oczekiwanie na gotowe rozwiązania. Przykładowy schemat został udostępniony, jednak wymaga dopracowania w zakresie detekcji przeciążenia i zabezpieczeń. Poruszono także kwestie mechaniczne, takie jak zastosowanie elektromagnesu jako sprzęgła umożliwiającego ręczne przesuwanie bramy w przypadku braku zasilania układu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA