logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Szukam: Aplikacja typu "pulpit zdalny" dla Windows

squix 15 Paź 2009 15:16 3991 8
REKLAMA
  • #1 7131539
    squix
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Poszukuję aplikacji umożliwiającej zdalną pracę (klient - serwer) na komputerze z systemem Windows (coś podobnego do pulpitu zdalnego z systemów Windows Vista Ultimate). Aplikacja powinna łączyc się zarówno z komputerami w sieci lokalnej która nie posiada połączenia z internetem, jak i komputerami znajdującymi się poza siecią lokalną w sieci internet. Powinna byc stabilna, szybka, bezpieczna, łatwa w obsłudze, zużywająca mało zasobów systemowych i co najwazniejsze darmowa (bez ograniczen i nie wyświetlająca reklam). Jezeli nie znasz takiego programu to może osobne aplikacje - jedna do pracy w sieci lokalnej, druga do pracy za pośrednictwem internetu. Z góry wielkie dzięki za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 7131606
    xanio
    Poziom 27  
    Ocena: 55
    Trzy litery:
    VNC
  • #3 7131669
    Maniek2808
    Poziom 22  
    Ocena: 38
    :arrow: squix Odpowiedz chyba juz masz ,jako ciekawostkę oferuje jeszcze ten artykuł.
  • REKLAMA
  • #4 7131721
    alojzikftp
    Poziom 15  
    Ocena: 11
    RealVNC
    UltraVNC
    TightVNC
    Radmin
    Pierwszy najlepszy, a te sieciowe wymagania twoje to już są do protokołu TCP/IP a nie do programu. Jak masz zewnętrzne IP albo porty przekierowane to pójdzie z komputerami wszystkimi, a jak nie to albo Hamachi albo przekierowanie portów albo korzystanie tylko w LAN.
    Istnieje też taka opcja w niektóych XP i Vistach, nazywa się pomoc zdalna, ale to jest trudniejsze niż ten pierwszy program, który dodatkowo w odpowiedniej wersji działa we wszystkich Windows, Linux i Mac OS
  • #5 7133669
    squix
    Poziom 12  
    Z "pomoc zdalna" próbowałem, ale niestety zdarzały się problemy z połączeniem przez Hamachi (łączyłem się poprzez podanie adresu IP, a NIE zaproszenia). Tak właśnie myślę nad Hamachi w połączeniu z VNC co do połączeń na większe odległości - proste i skuteczne.
  • #6 7137665
    granacik
    Poziom 22  
    Ocena: 28
    squix ja ci proponuję zajrzeć na stronę www.logmein.com ja używam wersji darmowej i stanowczo mi to wystarcza (dodatkowo masz możliwość zresetowania kompa i wejście w tryb awaryjny a także możliwość wzbudzenia kompa zdalnie)
  • REKLAMA
  • #7 7141055
    squix
    Poziom 12  
    Słyszałem o http://www.logmein.com. Zdalna praca odbywa się poprzez przeglądarkę internetową w której instalujemy odpowiedni formant ActiveX, ponadto strona generuje plik *.exe pełniący rolę serwera. Skłaniał bym się jednak ku rozwiązaniu korzystania z odrębnej aplikacji.
  • REKLAMA
  • #8 7141731
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6451
    Przez Internet masz Team Viewer... a w XP Pro też masz pulpit zdalny, tylko przy pulpicie zdalnym logujesz się na konto innego użytkownika (konieczny drobny zabieg umożliwiający pracę równocześnie więcej niż jednej osoby - niezgodne z licencją) albo wylogowujesz bieżącego użytkownika i logujesz się na jego konto, natomiast w VNC/TeamViewer podłączasz się do sesji lokalnego użytkownika bez jego wylogowania.
  • #9 7164306
    squix
    Poziom 12  
    Zdecydowałem się na TeamViewer. Mam pytanie techniczne, mianowicie czy połączenie właściwe między użytkownikami TeamViewer (udostępnianie pulpitu) jest realizowane bezpośrednio (p2p "użytkownik X - INTERNET - użytkownik Y" jak w przypadku rozmowy audio-video Skype), czy pośrednio poprzez serwery TeamViewer "użytkownik X - INTERNET - Master Serwer TeamViewer - INTERNET - użytkownik Y".

Podsumowanie tematu

✨ Poszukiwano darmowej, stabilnej i bezpiecznej aplikacji do zdalnego pulpitu na Windows, działającej zarówno w sieci lokalnej bez dostępu do internetu, jak i przez internet. Wskazano kilka rozwiązań typu klient-serwer: RealVNC, UltraVNC, TightVNC oraz Radmin, które działają na protokole TCP/IP i mogą wymagać przekierowania portów lub użycia Hamachi do połączeń zdalnych. Wspomniano także o wbudowanej funkcji "pomoc zdalna" w Windows XP i Vista, choć jest ona mniej wygodna. Zaproponowano również LogMeIn w wersji darmowej, umożliwiającej zdalne zarządzanie komputerem przez przeglądarkę z ActiveX oraz plikiem serwera *.exe. Alternatywnie polecono TeamViewer, który pozwala na połączenia zdalne bez wylogowywania lokalnego użytkownika i działa zarówno w sieci lokalnej, jak i przez internet. Dyskutowano o trybie połączenia TeamViewer – czy jest to połączenie bezpośrednie P2P, czy pośrednie przez serwery firmy. Wskazano, że VNC i TeamViewer umożliwiają pracę na sesji lokalnego użytkownika bez konieczności wylogowania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA