logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak dobrać falownik do napędu Nord SK1SI31-IEC63-63L/4 0,18kW?

staszek_k 24 Paź 2009 13:54 2403 5
REKLAMA
  • #1 7168825
    staszek_k
    Poziom 2  
    Witam serdecznie!
    Biorąc udział w większym projekcie na studiach przypadło mi w udziale dobieranie falownika do silnika, a niestety nie mam w tym temacie żadnego doświadczenia.

W projekcie użyty zostanie napęd Nord SK1SI31-IEC63-63L/4 o mocy 0,18kW i obrotach wału wyjściowego 33 obr/min, dokładne informacje o nim można znaleźć na w katalogu http://www2.nord.com/cms/media/documents/bw/G1035_GB_3606.pdf na stronie 19.

Byłbym ogromnie wdzięczny za podanie cech falownika, na które muszę zwrócić uwagę podczas jego doboru. Bardzo bym też prosił o jakiś przykładowy, możliwie tani falownik, jaki nadawałby się do podłączenia do tego silnika.
    Z góry bardzo serdecznie dziękuję za odpowiedź i przepraszam za mój bardzo niski stan wiedzy w tym temacie.
  • REKLAMA
  • #2 7171543
    grzeko1
    Poziom 21  
    Ocena: 63
    Witam.
    Moc falownika musi być nie mniejsza niż silnika. Falownik może być zasilany
    jednofazowo lecz wtedy silnik połączony musi być w trójkąt.
    Przy zasilaniu 3-fazowym silnik połączony w gwiazdę.
    Osobiście mogę polecić falowniki Hitachi jak i LG, nie miałem z nimi dotąd problemów. Mam również dobre doświadczenia z Altivarami lecz te są droższe.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 7171912
    bonanza
    Spec od Falowników
    Ocena: 421
    Przy tak małej mocy sensowne jest zastosowanie falownika 1-fazowego (w zasadzie dowolnej marki). Instrukcje do falowników różnych firm można znaleźć na forum falowniki.info .
  • REKLAMA
  • #4 7172319
    staszek_k
    Poziom 2  
    Dziękuję bardzo za odpowiedzi.
    Chciałbym się jeszcze upewnić, że znaleziony przeze mnie na popularnym serwisie aukcyjnym falownik LG serii iE5 SV002iE5-1 o mocy 0,2kW będzie ok.
    Rozumiem, że jako, że jest zasilany jednofazowo uzwojenia silnika muszę połaczyć w trójkąt.
    Dobrze zrozumiałem??
    Jeszcze raz dziękuję za pomoc.
  • REKLAMA
  • #5 7172850
    Rafik4
    Poziom 31  
    Ocena: 314
    Sprawdź co masz na tabliczce silnika, jeżeli jest 230∆/400Y to możesz zastosować falownik jednofazowy (podany przez Ciebie LG będzie ok), wtedy uzwojenia łączysz w trójkąt. Silnik SK63L/4 może też być w wykonaniu 400∆/690Y, wtedy potrzebujesz falownika zasilanego z 3 faz.
  • #6 7176152
    Chris_W
    Poziom 39  
    Ocena: 1045
    staszek_k napisał:
    Dziękuję bardzo za odpowiedzi.
    Chciałbym się jeszcze upewnić, że znaleziony przeze mnie na popularnym serwisie aukcyjnym falownik LG serii iE5 SV002iE5-1 o mocy 0,2kW będzie ok.
    Rozumiem, że jako, że jest zasilany jednofazowo uzwojenia silnika muszę połaczyć w trójkąt.

LG robi bardzo dobre falowniki.
    Możesz też w gwiazdę ale wtedy moc silnika będzie mniejsza - nominalnie powinien być trójkąt (zakładam że silnik 230∆).
REKLAMA