logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wyzwalanie wyłącznika różnicowoprądowego przy pompie Grundfos z falownikiem

Tuning Marek 25 Paź 2009 21:38 2631 15
REKLAMA
  • #1 7175097
    Tuning Marek
    Poziom 22  
    Ocena: 110
    Witam panowie mam poważny problem jest wyłącznik w rozdzielnicy 40A 30mA trójfazowy co może być przyczyna że w nieokreślonych godzinach przy załaczeniu pompy obiegowej grundfos z tym nałozonym falownikiem półokragłym tzn jest tak , że pompa chodzii powiedzmy po killku godzinach wyłączy wyłącznik różnicowy lub po pół godzinie poprostu kiedy chce długość przewodu około 80m pompa jest jednofazowa przewody sprawdzone induktorem pozostaje tylko urządzenie i oto moje pytanie czy ten falownik może dawać jakies szpilki napięcia na co reaguje wył. czy istnieje jakies realne zabezpieczenie ponieważ wyłącza cała kotłownie dzięki Wyzwalanie wyłącznika różnicowoprądowego przy pompie Grundfos z falownikiem
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 7175217
    keszan
    Poziom 20  
    Ocena: 76
    Witam!Kol.
    Podobna historia, u mnie w pracy.
    Problem tkwił w falowniku.
    My nie naprawiamy falowników,naszym zadaniem jest sprawdzenie,
    co jest popsute.Falownik wymieniono na nowy,jest Ok.

Ps.Każda pomka cyrkulacyjna,ma swój oddzielny obwód zabezpieczony RCD.:D
  • Pomocny post
    #3 7176050
    czesiu
    Poziom 38  
    Ocena: 840
    Może wystarczy zamienić RCD z typu AC na typ A.
  • Pomocny post
    #4 7176070
    alfaam
    Poziom 19  
    Ocena: 81
    Zacznij od rady kolegi czesia, jeśli nie pomoże wtedy reklamuj pompę. RCD AC też powinien działać poprawnie, ale właściwszy jest w wykonaniu A
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 7176513
    kubai
    Poziom 14  
    Ocena: 8
    A jaki prąd zwarciowy generuje falownik? Być może trzeba dać RCD o prądzie zwarciowym 50mA. Zresztą falowniki lepiej zabezpieczyć zwykłymi esami, a nie różnicówką, wtedy nie ma problemu.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 7176734
    waldekel
    Poziom 28  
    Ocena: 476
    czesiu napisał:
    Może wystarczy zamienić RCD z typu AC na typ A.

Nie widzę związku usterki z zamianą RCD z typu AC na A
  • Pomocny post
    #7 7177189
    czesiu
    Poziom 38  
    RCD typu A reagują prawidłowo na przebiegi niesymetryczne, w przeciwieństwie do AC które mogą niepotrzebnie wyzwalać przy prądach upływowych znacznie mniejszych od znamionowych.
    Falownik ma na wejściu mostek prostowniczy więc oczywiste, że przebiegi ma daleko różne od sinusoidy.
  • #8 7179172
    Tuning Marek
    Poziom 22  
    ale panowie mnie interesuje czy nie ma jakiegos zabezpieczenia do tego falownika lub pompki by kasować te przepięcia wg. mnie są jakieś smieci wpuszczane w sieć i następuje wyłączenie
  • #9 7179379
    Tuning Marek
    Poziom 22  
    Z tego co czytam w necie jest to problem, ponieważ jak piszą falowniki mają dość duże prądy upływu poprzez filtry do PE. Jak temu zaradzić ?
  • Pomocny post
    #10 7180056
    czesiu
    Poziom 38  
    Upływ do PE wynika z zasady działania filtra, który ma pojemnosć między fazami a PE. Filtr jest potrzebny do blokowania śmieci (z obu stron) wiec trzeba się pogodzić z tym że jest i stosować środki ochrony odpowiednie do tego typu urządzeń. Pojemności filtra nie są znowu aż tak duże żeby miały wywoływać prądy rzedu kilkunastu mA, poza tym w układach trójfazowych prady te często się kompensują. W większości przypadków problem występuje zazwyczaj przy podawaniu napięcia na falownik - wtedy płynie większy prąd łądowania owych kondensatorów.
    Sposób rozwiązania problemu opisany jest chyba w każdej instrukcji do falownika, oto cytat z instrukcji od hitachi:
  • #11 7182556
    Tuning Marek
    Poziom 22  
    ale to jest silnik jednofazowy ale zasilany z trój.RCD a przewód ma kilkadziesiąt metrów poza tym jak odłączę PE neonówka świeci na obudowie wiem ,może to niewielki prąd ale coś puszcza i może to jest przyczyna wyłaczenia? tylko dlaczego nie zawsze tylko kiedy chce? o nieokreślonej godzinie- porze dnia
  • REKLAMA
  • #12 7183127
    sq9jjh
    Specjalista elektryk
    Ocena: 271
    czesiu napisał:
    .... oto cytat z instrukcji od hitachi:

Witam, Cierpiąc na demencję starczą mam prośbę: ostatnie zdanie z tej instrukcji, niech mi je Ktoś zinterpretuje, będę wdzięczny. Pozdrawiam
  • #13 7183290
    HeSz
    Specjalista elektryk
    Ocena: 198
    sq9jjh napisał:
    czesiu napisał:
    .... oto cytat z instrukcji od hitachi:

Witam, Cierpiąc na demencję starczą mam prośbę: ostatnie zdanie z tej instrukcji, niech mi je Ktoś zinterpretuje, będę wdzięczny. Pozdrawiam

Stwierdzam, że również cierpię na tą samą dolegliwość. :D
  • Pomocny post
    #14 7183393
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • Pomocny post
    #15 7183791
    dzolo35
    Poziom 22  
    Ocena: 120
    Witam
    Do falowników są specjalne RCD ale troszeczkę kosztują więc raczej kup sobie nową RCD jednofazową 30mA typ A(tylko nie chińszczyzne z marketu ) bez członu prądowego i dodatkowo S301 o odpowiednim zabezpieczeniu do twojej pompy i podłącz to na osobnym obwodzie Powinno pomóc.Ja w firmie do falowników stosuje typ A i jest ok.
    Nowa RCD typu AC współpracuje tylko przez krótki okres z falownikiem po czym zmieniają się jej właściwości magnetyczne wywołane przez falownik(występuje taki efekt jak u Ciebie-sprawdzone) dlatego nie nadaje się do urządzeń z falownikami. Co do świecenia neonówki to jeżeli używałeś zwykłej neonówki z żaróweczką to jest to normalny efekt przy pojawieniu się pola elektromagnetycznego na stojanie silnika, poza tym falownik posiada filtr zmostkowany z PE i on może wywoływac taki efekt .Nie wiem jak masz wykonane sterowanie tej pompy ale stycznik powinien odcinac jednocześnie przewód L i N zasilania falownika ,brak takiego połączenia(tylko L) też wywołuje taki efekt. Dla pewności przydało by się jeszcze zrobic pomiary izolacji silnika i przewodów.

Pozdrawiam.
  • #16 7199126
    Tuning Marek
    Poziom 22  
    Czyli panowie dzięki za pomoc sprawa wyjasniona falownik puszcza na obudowę a to do PE i wyłącza ale jedno jest pewne i jeszcze dochodzi do tego RCD może być skopany dzieki za pomoc

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy wyłączania wyłącznika różnicowoprądowego (RCD) 40A 30mA trójfazowego przy pracy jednofazowej pompy obiegowej Grundfos zasilanej przez falownik. Przyczyna wyzwalania RCD to prądy upływu generowane przez falownik, wynikające z działania filtrów przeciwzakłóceniowych i mostka prostowniczego, które powodują przepływ prądu do przewodu ochronnego PE. Falowniki wprowadzają przebiegi prądowe niesinusoidalne, co może powodować nieprawidłowe działanie standardowych RCD typu AC. Zaleca się stosowanie RCD typu A, które lepiej reagują na prądy o charakterze pulsującym i niesymetrycznym. Dodatkowo wskazane jest wydzielenie obwodu pompy z osobnym RCD o wyższym prądzie różnicowym (np. 300mA), co zapobiega wyłączaniu całej instalacji kotłowni. W praktyce często konieczna jest wymiana falownika na nowy lub zastosowanie specjalistycznych zabezpieczeń dedykowanych do falowników. Świecenie neonówki na obudowie pompy potwierdza obecność niewielkich prądów upływu do PE, które mogą powodować wyzwalanie RCD. Instrukcje producentów falowników (np. Hitachi) zawierają zalecenia dotyczące ochrony i doboru zabezpieczeń. Wskazane jest również stosowanie odpowiednich styczników odcinających zarówno przewód fazowy, jak i neutralny.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA