Witam nie udało mi sie przełączyc mikrokontrolera upd1708G -739 firmy nec na zakres CCIR 87 - 108 MHz mimo wielu prób byc moze jest taka opcja ale nie znalazłem soposobu
.Natomiast nie poddając sie (bo tego nie lubie) i traktując sprawe bardziej jako zwiekszenie doswiadczenia - postanowiłem przestroic tuner na tzw "głowice równoległą" miałem głowicę z radia samochodowego cos ala GLORIA. Poniewaz napiecie VT strojenia w tunku wynosi od 3V - 11V a gloria potrzebuje 1V- 8V zrobiłem dzielnik napiecia plus 3 diody 1N4148 uzyskując początkowy spadek napiecia 3*0,6V a potem reszte napiecia zbijam na dzielniku - uzyskałem w ten sposób pełny zakres przestrajania 1-8V.
Borykam sie jednak z problemem stałosci oscylatora w głowicy Gloria. Dostrojone radio do stacji odstraja sie po jakims czasie
Moje pytanie brzmi: czym spowodowana jest niestałosc oscylatora? (szczególnie objawia sie ona po zamknieciu pokrywy górnej tunera)
1)Czy tym iż oryginalnej głowicy oscylator pracujący w petli pll jest niestabilny i procesor koryguje napiecie VT ,by utrzymac jego czestotliwosc, a tym samym odstraja oscylator w glorii??
2)Czy głowica gloria jest przystosowana do pracy w petli pll i na strojeniu napieciowym bedzie odpływac - bo nie ma korekcji f osc przez pll.
3)Mozliwe ,że mój układ korekcji napiecia VT strojenia (3 diody i 2 rezystory) wnosi jakis temperaturowy dryft napiecia np na diodach.
Moze ktos drążył temat i wie jak sobie poradzic z tym odpływającym oscylatorem.
Interesuje mnie także wasza opinia dlaczego tak moze sie dziac - aby z tej męczarni wyciągnąć jakies wnioski - prawdą jest iż tunek ten jest niewiele wart ale nauka jest bezcenna
.
Pozdrawiam Michał.
Borykam sie jednak z problemem stałosci oscylatora w głowicy Gloria. Dostrojone radio do stacji odstraja sie po jakims czasie
1)Czy tym iż oryginalnej głowicy oscylator pracujący w petli pll jest niestabilny i procesor koryguje napiecie VT ,by utrzymac jego czestotliwosc, a tym samym odstraja oscylator w glorii??
2)Czy głowica gloria jest przystosowana do pracy w petli pll i na strojeniu napieciowym bedzie odpływac - bo nie ma korekcji f osc przez pll.
3)Mozliwe ,że mój układ korekcji napiecia VT strojenia (3 diody i 2 rezystory) wnosi jakis temperaturowy dryft napiecia np na diodach.
Moze ktos drążył temat i wie jak sobie poradzic z tym odpływającym oscylatorem.
Interesuje mnie także wasza opinia dlaczego tak moze sie dziac - aby z tej męczarni wyciągnąć jakies wnioski - prawdą jest iż tunek ten jest niewiele wart ale nauka jest bezcenna
Pozdrawiam Michał.