logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Strzelające dźwięki w trafo Diora AWS 3071 - przyczyny i kondensatory Elwy

kriskul15 04 Lis 2009 20:04 3207 24
REKLAMA
  • #1 7216200
    kriskul15
    Poziom 21  
    Ocena: 34
    Witam, nie wiem jak dokłądnie sprecyzować mój problem... Mianowicie chodzi mi oto ze podczas słuchania muzyki na amplitunerze DIORA AWS 3071 trafo wydaje strzelające dzwięki. Dzieje się tak po ok godzinie spokojnego słuchania lub gdy muzyka ma więcej basu. Amplituner napędza głosniki Sharp 10W RMS 8Ω
    I tu pojawia się moje pytanie czy moze byc to wina za słabych głośników, niedomagającej Elwy, czy moze trafo juz jest na "wykończeniu"?
    Drugie pytanie polega na tym, mianowicie czym można zastąpić kondensator Elwy 2x4700µ Czy to prawda ze zamiast niego instaluje sie dwa kondensatory 10000µ
  • REKLAMA
  • #2 7216346
    35mario1
    Poziom 26  
    Ocena: 87
    Ten kondensator to tak naprawdę dwa kondensatory 4700uF 40v więc naturalną rzeczą jest to , że w przypadku braku takowego można włożyć dwa oddzielne 4700 uF (ewentualnie o większej pojemności)na napięcie nie mniejsze niż 40V ważne aby były odpowiednio spolaryzowane (nie pomyl biegunów).
  • Pomocny post
    #3 7216355
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #4 7216500
    kriskul15
    Poziom 21  
    dj-MatyAS napisał:
    kriskul15 napisał:
    trafo wydaje strzelające dzwięki.

Za mało danych.
    kriskul15 napisał:
    czy moze trafo juz jest na "wykończeniu"?

Zależy od objawów - napisz coś więcej.

Mianowicie jakich danych mam podac więcej, aby opisać dokładniej problem? :)

Objawy są następujące. Wiadomo... kazde trafo na swój sposób sobie jakoś tam "buczy" i "świszczy" po cichutki, trzeba się skupić aby coś usłyszec. Gdy w muzyce pojawi się bas, mocniejsze uderzenie, nawet przy cichym graniu, buczenie trafa ustaje i słychac dzwięk jakby łamiącego się plastyku w rytm tej muzyki. Działanie to trzęsie całą obudową wzmacniacza. Zniekształcen w głosnikach jako takich nie słychac, tylko niskie częstotliwości nie schodzą do konca, są jakby ucinane w połowie. Nie wiem jak bardziej obrazowo to opisac ;)

Czy o takie podłaczenie alternatywnych kondensatorów Elwy chodzi?
  • #5 7216584
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 7219990
    elek555
    Poziom 37  
    Ocena: 250
    Może masz tam jakiś element stalowy lub np. odgiętą blachę - ruchomą i dociąganą czasem do rdzenia. Obejrzyj, może wstaw fotki, i oceń czy się nie grzeje nadmiernie
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 7220016
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #8 7223642
    kriskul15
    Poziom 21  
    Dowiedziałem się tu i ówdzie, że Diora wstawiała trafa na wyrost, oraz ze to trafo moze dac moc 80W na kanał... lecz nie jestem tego na 100% pewien.
    Dowiedziałem się również że trafo to jest nitowane i ono będzie wydawało dzwięki w rytm muzyki, oraz będzie tak sobie tam strzelało i trzaskało, a rozwiązaniem moze byc zastosowanie innego trafa bądz przeróbka obecnego... Może się ktoś odniesc do tego co napisałem? Ewentualnie poprawi jakieś będy? ;)

Fotki oczywiscie mogę dodac, przy wolnej chwili odkręce jeszcze raz obudowe i cykne.
  • #9 7223676
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #10 7224311
    kriskul15
    Poziom 21  
    Cytat:
    MotronicA to sądzę, że dowiedziałeś się tego na jakiejś stronie maniaków Diory, bo takie bzdury to mogą opowiadać sfanatyzowani fascynaci firmy.

No prawie... ;) Info miałem od gościa co pracował kiedys w Unitrze
    Cytat:
    To trafo w gałęzi zasilania końcówki mocy nie da więcej niż 70W

Trafo to TS90/16
    Cytat:
    Nie jest nitowane, a kształtki LL są skręcane.

Trafo jest jak najbardziej skręcane :)
    A jeśli chodzi o kondensator to racja.... nie dojżałem przedtem na płytce ;/
    Tylko teraz mam takie małe pytanko do jasności... Dwa kondensatory 10000µF 40v łącze szeregowo. A co z tym biegunem neutralnym?

A oto fotki
    https://obrazki.elektroda.pl/57_1257531495.jpg
    https://obrazki.elektroda.pl/17_1257531496.jpg
  • Pomocny post
    #11 7224322
    Paweł Es.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 693
    Może być wyschnięty kondensator filtrujący zasilanie (te 2*4700u) na to by wskazywało przycinanie się na basach (zasilacz nie wyrabia w stanach przejściowych).

Czy transformator się nagrzewa podejrzanie mocno ?

Pytanie jest też, czy przypadkiem transformator się nie nasyca z powodów jego dostosowania do 220V a obecnie mamy 230 i więcej (zależnie od odległości od podstacji), do tego to napięcie się może zmieniać z porą dnia i czasami zjawisko może występować a czasami nie.

Trzaski w transformatorze mogą wskazywać na jakieś zjawiska magnetostrykcyjne w rdzeniu (kurczenie się blach pod wpływem zmiennego pola elektromagnetycznego) do tego być może rozklejonym ze starości.

A masz może możliwość nagrania tych trzasków i wklejenia nagrania (MP3) na forum ?

Czy zjawisko występuje zawsze czy tylko przy głośniejszej muzyce (większe obciązenie zasilacza) ?

Transformator jest dostępny w handlu, np. tu:

http://sklep.avt.pl/p/pl/716/transformator+sieciowy+ts+9016.html
  • #12 7224402
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #13 7224430
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #14 7224605
    kriskul15
    Poziom 21  
    To może jakis schemacik podłączenia tych kondensatorów? Bo już sam nie wiem co i jak...
    Swoją drogą to chciałbym zwiększyć swoją wiedze na temat elektroniki tylko obawiam sie że samemu domowymi sposobami będzie trudno.. :(
  • Pomocny post
    #15 7224777
    Mariusz Ch.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 461
    Witam.

kriskul15 napisał:
    To może jakis schemacik podłączenia tych kondensatorów? Bo już sam nie wiem co i jak...

Może lepiej poszukać???

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic972349.html

Motronic napisał:

Oj chyba nie, to był -Ucc
    Neutralna (zerowa) była z tego co pamiętam na tej częsci gumowej.Ale uprzedzam-pamiętam jak przez mgłę.

:D Wspólne było "samotne". Z przodu wyprowadzono "+" i "-".
  • #16 7224887
    kriskul15
    Poziom 21  
    Dziękuję bardzo, szukałem- nie znalazłem ;)
    Dobre podłączenie miałem już przed oczyma po opisie dj-MatyAS lecz wolałem się upewnic coby nie puścić Diory z dymem
    Schemat
    No teraz juz wszystko wiem.

Cytat:
    A masz może możliwość nagrania tych trzasków i wklejenia nagrania (MP3) na forum ?

Dzwięk postaram się nagrac jutro
    Jeszcze raz wszystkim dziękuję za dotychczasową pomoc.
  • Pomocny post
    #18 7225122
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #19 7226071
    kriskul15
    Poziom 21  
    Znaczy sie jesli dam pojemniejsze kondensatory ale o tym samym max przyłożonym napięciu, to mostek będzie opciążony mocno jedynie przy pierwszym uruchomieniu i ładowaniu kondensatorów, czy cały czas? Czy może to spowodować przeciązeniem mostka i w wyniku jego spalenia?
  • #20 7229394
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #21 7229427
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #22 7237870
    kriskul15
    Poziom 21  
    Dzwięk pochodzi raczej z karkasu
    Oto pliczek nie jest on najlepszej jakości, ponieważ tymczasowo nie mam sprzętu odpowiedniego;/
    Załączniki:
    • trafo.mp3 (2.18 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #23 7238141
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #24 7238242
    kriskul15
    Poziom 21  
    No mi własnie jeden pan elektronik powiedział że te transformatory tak mają i nic im przez to nie jest. Cóż... wymienie z własniej ciekawości jeszcze tą Elwe na jakieś dwa kondensatory 2x6800uF lub 2x10000uF albo poprostu na oryginalną pojemność 2x4700uF. Zobaczymy. Widzę ze nie ma sensu dłużej męczyc tego tematu :)
    Dziękuję bardzo za wszystkie odpowiedzi.

Ps jeszcze dla jasnosci mam pytanko, czy może byc kondensator o większym max przyłożonym napięciu np. xxxxxuF/50v czy musi byc 40v?
  • Pomocny post
    #25 7238256
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ W amplitunerze Diora AWS 3071 podczas odtwarzania muzyki, zwłaszcza z większą ilością basu, transformator sieciowy (TS90/16) wydaje charakterystyczne strzelające dźwięki, które powodują drgania obudowy. Objaw ten nie jest typowym uszkodzeniem transformatora, gdyż nie występuje przepalenie bezpieczników ani zapach spalenizny. Możliwe przyczyny to zjawiska magnetostrykcyjne w rdzeniu transformatora lub zużycie elementów filtrujących zasilania, w szczególności kondensatorów elektrolitycznych Elwy 2x4700µF 40V, które mogą być wyschnięte i nie spełniać swojej funkcji, co skutkuje przycinaniem basów i niestabilnością zasilania. Zaleca się wymianę tych kondensatorów na dwa kondensatory o pojemności 4700µF lub większej (np. 2x6800µF lub 2x10000µF) przy zachowaniu napięcia znamionowego co najmniej 40V oraz odpowiedniej polaryzacji i podłączeniu punktu neutralnego do masy. Wymiana mostka prostowniczego na model o wyższej wytrzymałości prądowej jest wskazana, aby uniknąć przeciążenia przy większej pojemności kondensatorów. Dodatkowo warto sprawdzić rezystory i elementy w układzie wyjściowym głośnikowym, które mogą wpływać na stabilność pracy. Transformator nie jest nitowany, lecz skręcany, a jego dźwięki są częściowo normalne dla tego typu konstrukcji, pod warunkiem braku nadmiernego nagrzewania. Wymiana kondensatorów i mostka prostowniczego jest rekomendowana jako pierwszy krok diagnostyczny.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA