texas86 napisał: Witam, z saeco giro mam zbliżony problem...posiadam filtr na wodę w kranie i co za tym idzie często nie odwapniam ekspresu bo nie ma takiej potrzeby. Niestety gdy urządzenie zaczęło sygnalizować że już czas je odwapnić nie zresetowałem komunikatu przez naciśnięcie i przytrzymanie przycisku (prawa strona kropelka) ...doprowadziłem do tego że gdy włączam urządzenie zapala się zielona dioda i ekspres nie przechodzi w stan oczyszczania się tylko od razu miga dioda fusy+odwapnianie i ekspres stoi...nie pomaga wyłączenie go na 30min jak to sugerują w instrukcji a kolejnym pomysłem instrukcji jest skontaktowanie się z serwisem...no ale niestety ekspresu nie obejmuje już gwarancja. POMOCY!
Witam , nawet w przypadku odwróconej osmozy warto jest odwapniać ekspres .
Jeżeli masz inny system filtracji wody to nie mówmy o dobrym sytemie oczyszczania wody dla ekspresu i zawsze coś tam zostanie podczas podgrzewania wody.
W piecu ekspresu są bardzo wąskie kanaliki które łatwo zablokować i wtedy jest problem .
Nie można doprowadzać do sytuacju gdy pojawia się problem i od razu nie usuniemy usterki , czyli "odstawienie" nie naprawionego sprzętu na później ...
Prawdopodobnie doprowadziłeś do sytuacji gdy przepływomierz nie zliczył wody z powodu zablokowania pieca ...
Coś już sprawdzałeś ? , masz doświadczenie ? czy tylko wołanie o pomoc bo po gwarancji ?
Nie mam w domu notatek z naprawy tego modelu ale na dniach coś podpowiem.