logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Seagate 7200.11 – problem z odblokowaniem przez terminal, instrukcja nie działa

PIOTER620 12 Lis 2009 16:25 4614 22
REKLAMA
  • #1 7250493
    PIOTER620
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam wszystkich mam mały problem z naprawą w/w dysku a mianowicie :
    działając zgodnie z instrukcja z tej stronki Link , zatrzymałem się w miejscu a mianowicie po odpaleniu hyperterminal wbijam komendę
    Cytat:
    F3 T>m0,2,2,0,0,0,0,22 (enter)
    na co dostaję nie miłą odpowiedź
    Cytat:
    LED: 000000CC FAddr: 0024A05
    no więc stosuje się do zalecenia czyli odizolowuje HSA od PCB po czym podłączam dysk do napięcia czekam chwilkę aż silnik stanie i wyciągam izolator miedzy HSA a PCB i przykręcam brakujące dwie śrubki po czym wracam do zaleceń z w/w linku i problem się ponawia :/ . Może ja coś robię źle ? siedzę nad tym od dwóch dni i nic nie mogę wymyślić :/ i tu liczę na waszą pomoc :)
  • REKLAMA
  • #3 7250767
    PIOTER620
    Poziom 10  
    opis po Polsku to ja znalazłem zresztą nie przeszkadza mi Angielski :] ale robiąc zgodnie z opisem problem nadal występuje :/
  • #5 7250864
    PIOTER620
    Poziom 10  
    takie coś mi wyskakuje :/
  • REKLAMA
  • #7 7250890
    PIOTER620
    Poziom 10  
    ST31000340AS
  • #8 7250915
    migol21
    Specjalista HDD Recovery
    Ocena: 414
    Jak to zauważył pewien znamienity znawca tematu "@#$" żeby nie przytaczać tu całej wypowiedzi .

A ja podpowiem koledze ,że jak się pisze hasła to też swobodnie interpretuje się wielkość liter ?
  • #9 7250999
    PIOTER620
    Poziom 10  
    Nie sądziłem że wielkość liter ma znaczenie :D

I kolejny problem przy próbie odpalenia silnika wyskakuje error :P
    a dysk wydaje specyficzny dzwięk stukania :/

Error 1009 DETSEC 00006008
    Spin Error
    Elapsed Time 38.137 secs
    R/W Status 2 R/W Error 84150180

• #11 7251853
    PIOTER620
    Poziom 10  
    Już próbowałem kilka razy , czyściłem styki z myślą że sie coś zabrudziło i nadal nic :(
  • REKLAMA
  • #13 7259573
    PIOTER620
    Poziom 10  
    Witam ponownie :)

No więc czytając ostatnią poradę ( post ) sprawdziłem wszystko jeszcze kilkukrotnie i tak jak podejrzewałem to na pewno nie wina połączenia HSA I PCB i nadal nie wiem co to może być:( ciągle ten sam problem :/

Opiszę wszystko co jak robię bo może gdzieś popełniam mały błąd tak jak z wielkością liter :)

a więc zaczynam od odizolowania HSA od PCB

Następnie podłączam dysk do zasilania i odpalam hyper terminal
    wciskam ctrl + z i pokazuje mi się F3 T>

Zaczynam wprowadzanie komend :)

przed komendą U wyciągam izolator spomiędzy HSA i PCB i dokręcam brakujące śrubki ( oczywiście nie odłączając zasilania od dysku, reszta na załączonym obrazku :P

Po wpisaniu komendy m0,2,2,0,0,0,0,22 wyskakuje coś czego nie rozumiem :)
    Seagate 7200.11 – problem z odblokowaniem przez terminal, instrukcja nie działa Seagate 7200.11 – problem z odblokowaniem przez terminal, instrukcja nie działa

Jeśli ktoś ma jakiś pomysł co robię źle to proszę o pomoc :)
  • #14 7268287
    PIOTER620
    Poziom 10  
    Widzę ze brak pomysłów jak to naprawić :(

To może z innej beczki , czy jest możliwe odzyskanie danych z tego dysku w jego obecnym stanie ???
  • #15 7268420
    migol21
    Specjalista HDD Recovery
    Być może tak ciężko powiedzieć gdzie robisz błąd lub czy faktycznie to tylko ten problem ponieważ ten błąd pojawia się przy uszkodzeniu wrzeciona silnika jak to piszą dosłownie tłumacząc z angielskiego a chodzi o zatarcie łożyska brak możliwości rozpędzenia silnika do prędkości pracy brak odczytu głowicy.
  • #16 7268444
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6455
    Coś źle składasz, bo dysk się nie włącza (Spin Error).

Polecenie "m0,2,2,0,0,0,0,22" wydajesz w złym trybie (2 zamiast T), a w ogóle zamiast 'm' piszesz 'M'.

Po 'U' masz przejść do trybu T, czyli wpisujesz '/1[Enter]', a następnie 'N1[Enter]', teraz _odłączasz zasilanie od dysku_ i naciskasz [Ctrl]+[z], a następnie wpisujesz 'm0,2,2,0,0,0,0,22'.

Przekładkę (izolator) masz wyjąć na samym początku, jeszcze przed komendą 'Z', do momentu wyjęcia przekładki nie wydajesz w terminalu żadnych poleceń.
  • #17 7268498
    migol21
    Specjalista HDD Recovery
    tzok skomentował obrazek nr 2 a przypatrz się obrazkowi nr 1 tam nie uruchamia się silnik i nie czytają głowice.

Kiedyś już to było https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1467689-30.html

http://forum.hddguru.com/tutorial-resolve-lba-seagate-7200-bios-don-recognize-t11040-140.html

Cytat:
    Quote:
    Error 1009 DETSEC 00006008
    Spin Error

Cytat:
    This drive doesn't have firmware issue; this is mechanical. Probably spindle

Lub

Cytat:
    I got this fixed. Thank you for this guide! To some this is obvious, but since the pictures did not include the battery in the holder I initially thought the battery supply to the interface chip was optional. It is not, of course. It may be useful to others to change these pictures. I switched to another computer to resolve the gibberish, and got the "arrow" problem. To fix that I found that you MUST connect a third wire to the ground on the power supply to the HD next to the two data leads. This was fairly easy with my setup (3v from two AA bats). I cannot believe this worked with such a ghetto setup, and it took me all day and the stress no doubt took several years off my life.

Also, the BSY guide is incorrect:

"Wait 5sec and remove the paper card, this will connect the PCB to HDA (spin motor), but since is in Spin Down state (from cmd), you'll feel nothing.

Now screw just enough to make a good contact between PCB and HDA (be real careful here, don't drop the screw, just be calm, relax!).

Then press CTRL+Z again:

F3 2>U

Spin Up Complete
    Elapsed Time 7.457 secs (if you get this msg you did everything fine until here)
    F3 2>/1"

This is incorrect. DO NOT PRESS CTRL-Z AGAIN after removing the paper card.
  • #18 7268560
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6455
    Być może nie uruchamia mu się silnik bo go nie "wyłączył", zauważ, że z tego co pisze to on najpierw wydaje polecenie "Z", dopiero potem usuwa przekładkę i wydaje polecenie 'U'.
  • #19 7268788
    migol21
    Specjalista HDD Recovery
    I tak ma być po zatrzymaniu silnika.

1) Przekładka
    2) Włączasz czekasz aż silnik się zatrzyma (sam około 30 sekund może więcej zależy)
    3) Ctrl-z
    4) /2 i Z zatrzymanie silnika w PCB
    5) Przekładka
    6) U /1 N1 wyłączyć
  • REKLAMA
  • #20 7268913
    PIOTER620
    Poziom 10  
    robiłem dokładnie tak jak opisuje Tzok czyli podłączałem dysk do napięcia i w terminalu wpisywałem komendy /2 i Z a następnie usuwałem izolator , tak jak pisałem mały błąd zaraz sprawdzę i odpisze :)

Teraz to już nic nie wiem Tzok pisze inaczej niż Migo21

migol21 napisał:
    I tak ma być po zatrzymaniu silnika.

1) Przekładka
    2) Włączasz czekasz aż silnik się zatrzyma (sam około 30 sekund może więcej zależy)
    3) Ctrl-z
    4) /2 i Z zatrzymanie silnika w PCB
    5) Przekładka
    6) U /1 N1 wyłączyć

tzok napisał:
    Być może nie uruchamia mu się silnik bo go nie "wyłączył", zauważ, że z tego co pisze to on najpierw wydaje polecenie "Z", dopiero potem usuwa przekładkę i wydaje polecenie 'U'.

Jeszcze raz kolejność od początku:
    1.założenie izolatora
    2.Podłączenie dysku do napięcia i uruchomienie terminala
    3. komenda CTRL+z
    4. Komenda /2
    5. Komenda Z
    6. Usunięcie izolatora
    7. Komenda U
    dalej już nie doszedłem :P

Po wykonaniu poleceń według w/w listy po komendzie U dysk wydaje specyficzny dzwięk ( stukanie tak jak by się zaciął i nie mógł ruszyć :/ ) i wyskakuje spinn error :(

Migol21 czekam ponad 3 minuty zanim wydam komendę ctrl+z zresztą po chwyceniu dysku w dłoń czuć że silnik nie pracuje :/
  • #22 7269224
    PIOTER620
    Poziom 10  
    Dobra mam dość to jest jakieś chore ...
    olewam naprawę dysk oddam na gwarancji niech się producent martwi tylko pytanko małe czy można żądać od producenta naprawy mojego dysku abym nie utracił danych na nim zapisanych ?
  • #23 7269357
    migol21
    Specjalista HDD Recovery
    Kolega może nie potrafi ale jeśli koledze zależy na danych to jest cały dział na znanym portalu aukcyjnym gdzie za niewielkie pieniądze mogą to zrobić o ile !! nie jest to uszkodzenie łożyska.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z naprawą dysku twardego Seagate 7200.11 (model ST31000340AS), który nie uruchamia się prawidłowo, generując błąd Spin Error. Po wykonaniu kroków zgodnych z instrukcją, w tym odizolowaniu HSA od PCB i wprowadzeniu komend w hyperterminalu, problem nadal występuje. Użytkownik otrzymuje błędy związane z silnikiem i odczytem głowicy. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, że błąd może wynikać z uszkodzenia łożyska silnika lub niewłaściwego wprowadzenia komend. Użytkownik rozważa oddanie dysku na gwarancję, z obawą o utratę danych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA