Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Gateway FPD 1830- podświetlanie matrycy

14 Lis 2009 20:32 2406 8
  • Poziom 23  
    Witam!
    Po włączeniu monitora podświetlenie wyłączało się po 3 sekundach. Po wymianie 4-ech kondensatorów ten sam efekt. Napięcia dochodzące do invertera to 12v - 4,9v oraz 1,5v. Zrobiłem pomiar 2-óch trafek ale oporności się zgadzają. Chciałem sprawdzić świetlówki ale nie mam żadnej zastępczej, może ktoś pamięta jaki kondensator można założyć na próbę za świetlówkę. Z tego co pamiętam był około 22pF/1,6kv.
  • Poziom 25  
    Sprawdź tranzystory, kondensatory impulsowe i elektrolity na zasilaniu w inwerterze - tu najczęściej trafiają się uszkodzenia.
  • Poziom 23  
    Te tranzystorki mają dziwne przejścia....jakiego typu są. (7 SUE)..może ma ktoś schemat tego modelu?
  • Poziom 18  
    Kolego wymień wszystkie kondensatorki które są w inwerterze i pomoże

    Dodano po 2 [minuty]:

    100/25 i niekiedy montowano jeszcze 470/25
  • Poziom 23  
    Przecież napisałem w pierwszym poście, że wymieniłem na początku bo to podstawa...
  • Poziom 23  
    Czy ktoś wie o jakiej wartości kondensator wstawić w miejsce świetlówki na próbę aby sprawdzić ją.?
  • Poziom 10  
    Witam. Przepraszam ,że wcinam się w temat ,ale mam identyczny model , te same objawy , oporność trafek o ok 220 ohm po pierwotnej , kondensatory na inwerterze wymienione, efeku brak.Czy kolega znalazł coś co poprawiło sytuację?
  • Poziom 25  
    Wymień kondensatory impulsowe ok. 220nF/100V i sprawdź tranzystory w inwerterze, ewentualnie je wymień.
  • Poziom 23  
    Kupiłem używany inverter bo nic nie wskurałem z tamtym objawem....