logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak diagnozować i naprawiać uszkodzone dyski twarde przed zakupem?

leeyo 04 Sty 2003 17:21 2617 12
REKLAMA
  • #1 75709
    leeyo
    Poziom 20  
    Ocena: 32
    Witam!

Ponieważ mam dość często okazję kupić uszkodzone dyski chciałbym się dowiedzieć na czym polega diagnozowanie takiego sprzętu. Na co przede wszystkim zwrócić uwagę przed ew. zakupem tak aby zakup był jak najmniej ryzykowny.

Mam np. dysk, który wydaje się być prawie, że dobry...

Widzi go bios, ale przy tworzeniu partycji w fdisku nie może przejść TESTOWANIA SPÓJNOŚCI DYSKU. Potraktowałem go WDCLEAREM i nic nie pomogło. Wcześniej zanim go zupełnie wyczyściłem próbowałem sformatować partycję i okazało się, że niestety po wystartowaniu stawał w miejscu... Nie wiem co jeszcze można zrobić aby go "ożywić".

Pozdrowienia LEEYO
  • REKLAMA
  • #2 75731
    Daniel Kociniewski
    Poziom 16  
    Ocena: 6
    Wielokrotnie miałem takie problemy z używanymi zwłaszcza z starszymi dyskami, praktycznie nic się nie da z tym zrobić bo początkowe sektory startowe są uszkodzone, kwestia czasu i nie bedzie odczytywany przez BIOS, lepiej wyglądają przypadki, gdzie dysk jest uwalony gdzieś na końcu bo utworzy się mniejsze partycje i straci się tylko część obszaru.
  • #3 76001
    deliberabundus
    Poziom 23  
    Ocena: 10
    Zdaje się, że parametry dysku zapisane są w jego biosie a nie na talerzach.
    Czy moze się mylę?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 76019
    deliberabundus
    Poziom 23  
    Co do napraw to większoć dysków jakie "naprawiałem" miało uszkodzoną elektornikę. I były to albo zimne luty (rzadko się zdarzają), albo uszkodzone elementy. Z reguły w takich wypadkach naprawa polega więc na wykonaniu kilku lutów lub na wymianie elektroniki (całej).
    W przypadku uszkodzenia "mechanicznego" albo nic się nie daje zrobić (prawdziwe bad sectory) albo pomaga firmowy software. Tylko dwa razy wymieniałem układy. Z czego oba dyski pracują do dzisiaj (jeden u mnie).
  • REKLAMA
  • #6 76447
    gretzky
    Poziom 21  
    Ocena: 25
    no właśnie jak jest z tymi uszkodzeniami dysku.
    Mam dwa dyski segeate 15GB i 4GB
    W tym co jest 15GB bios go wykrywa, nie da się go sformatować bo zacina się przy formatowaniu. Co może być tego przyczyną???
    W drugim dysku 4GB bios nie widzi i nic z nim nie da się zrobić. Co w tym wypadku może być przyczyną.
    Są może na dyskach jakieś bezpieczniki SMD co odpowiadały by za te uszkodzenia???
  • #7 77191
    Jarema
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 32
    Co do informacji o strukturze dysku to niestety się mylicie.Są one właśnie zapisywane na talerzach!
    Prosty test:
    Przepnijcie sobie elektronikę Caviara 200MB i 400 MB.
    Elektronika z 400 rozpoznaje 200MB a 200 - 400MB.
    W Samsungach natomiast do tych danych dołożyli jeszcze eeprom'a,którego zawartość jest weryfikowana podczas boot'owania się dysku.Tak że przy wymianie elektronik przerzućcie sobie jeszcze eeproma.
    Co do zakupu dysków to trzeba sprawdzić czy się boot'uje.
    Jeśli ma z tym problemy/stuka głowicami a po tym zatrzymuje talerze/ to niepolecam.Jeżeli w ogóle nie kręci talerzami to jest duże prawdopodobieństwo, że uda się go uratować.
  • #8 77192
    deliberabundus
    Poziom 23  
    :arrow: gretzky

Sprawdź dysk (ten wykrywany) oprogramowaniem producenta. Ono ci wszystko powie o uszkodzeniu.
    Ten nie wykrywany to wymaga sprawdzenia elektroniki. Zacznij od zasilania :)

:arrow: Jarema
    Kurcze, zdaje się że masz rację. Ale sprawdzę to jeszcze :)
  • #9 78317
    nieznajoma
    Poziom 13  
    Jarema napisał:

...
    Jeśli ma z tym problemy/stuka głowicami a po tym zatrzymuje talerze/ to niepolecam.Jeżeli w ogóle nie kręci talerzami to jest duże prawdopodobieństwo, że uda się go uratować.

Witam
    chciałem sie dowiedzieć co to może być za przyczyna że dysk właśnie nie kręci talerzami. Mam 2 dyski jedenemu coś sie trafiło no i poszła sie je... elektronika az dziura w układzie jest (a dokładniej pęknięcie). Jest to dysk 10.2GB firmy Segate U10 model ST310212A
    Mam drugi dysk który włąsnie pykał a jest to Segate 8.4GB U8 model ST38410A w takim wypadku przełożyłem elektronike no bo wsio identyczne. Niestety nie kręci talerzami.
    Co może to być?
  • #10 78474
    melon
    Poziom 26  
    Ocena: 70
    racja ...parametry dysku są na 99,99% zapisane na dysku...
    Miałem 2 caviary 2 i 3 Gb i kiedy podmieniałem elektronikę z dysku 2 Gb do dysku 3 Gb to nie zgłosił się jako 2Gb tylko jako 3 Gb !!!!!!!!!!!!!
    Oczywiście były to bliźniacze mechanicznie modele dysków,tak ze elektronika pasowała .
  • #11 78494
    deliberabundus
    Poziom 23  
    A może pojemność jest zliczana w momencie inicjalizowania dysku?
    Zwrócmy uwagę, że wybierając IDE Autodetect w Biosie, trwa to dobrą chwilę, zanim pokażą się dostępne tryby. Zresztą nie wiem, wciaż szukam w sieci. :?
  • #12 78758
    GENE
    Poziom 13  
    Dane o dysku są na talerzach. Jak bios go widzi to tak jak podano Ci sciągnij oprogramowanie producenta do diagnostyki i naprawy dysku - często pomaga i jest mało szkodliwe . Drugie to znajdź kompa który z poziomu biosu wykona preformat dzień może być z głowy. to samo może oferować program fabryczny. Preformat może spowodować szkodliwe zmiany na nośniku ale bywa to jedynym sposobem na uratowanie HDD.
  • #13 79888
    melon
    Poziom 26  
    Ocena: 70
    dziś dopadłem 2 quantumy 10 i 15Gb...po zamianie elektroniki z 10 do 15
    15 chodzi jak ta lala :-) zero problemów

Podsumowanie tematu

✨ Diagnozowanie uszkodzonych dysków twardych przed zakupem wymaga przede wszystkim sprawdzenia, czy dysk jest wykrywany przez BIOS oraz czy przechodzi testy spójności i formatowania. Uszkodzenia mogą dotyczyć zarówno elektroniki (zimne luty, uszkodzone elementy, pęknięcia na układach), jak i mechaniki (uszkodzone sektory, problemy z talerzami i głowicami). Parametry dysku są zapisywane na talerzach, choć w niektórych modelach (np. Samsung) dodatkowo wykorzystywany jest EEPROM, który należy przenieść przy wymianie elektroniki. Wymiana elektroniki jest możliwa, ale wymaga kompatybilności i czasem przeniesienia EEPROM. Do diagnozy i naprawy zaleca się użycie oprogramowania producenta dysku, które potrafi wykryć uszkodzenia i przeprowadzić testy. W przypadku dysków, które nie kręcą talerzami, problemem może być uszkodzona elektronika lub mechanika. Preformatowanie z poziomu BIOS lub narzędzi fabrycznych może pomóc, choć niesie ryzyko dalszych uszkodzeń. Warto unikać dysków, które stają podczas formatowania lub wydają stuki głowic. Przykłady modeli dysków omawianych w dyskusji to Seagate ST310212A, ST38410A oraz Quantum 10 i 15 GB.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA