logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak bezpiecznie zdjąć górną pokrywę z dysku Samsung 20 GB po upadku?

GD 02 Lip 2004 13:50 2949 30
  • #1 722609
    GD
    Poziom 22  
    Ocena: 6
    Witam :D

Dziś spadł mi dysk, po upadu zaczoł dziwnie się zachowywać - BIOS go widzi, ale system nie odpala się z niego, ani jak z innego dysku (jak podepnę go jako drugi dysk). Wydaje on dzwięk taki jakby się ciągle "uruchamiał" (taki dzwięk po włączeniu zasilania). Ten upadek musiał coś spowodować w środku. Jednak abym tam sie mógł dostać przeszkadza mi ta górna klapka. Chcę ją zdjąć tak aby nic się dyskowi (nowego) nie stało. Problem tkwi w tym, że pierwszy raz spotykam się z dyskiem, którego klapka ma jakby zaczep w środku, który pcha ją na dysk.... Dysk: samsung 20 GB. Ktoś miał pewnie doczynienia z takim zatrzaskiem..... proszę o pomoc
    GD
  • #2 723289
    Wujek Dobra Rada
    Poziom 17  
    Ocena: 2
    na co on upadł, z jakiej wysokosci....
    dyski to raczej mało pancerne urządzenia i nie sądzę, że bedziesz w stanie coś wskurać.
    pozatym zdejmowanie obudowy naraza na dostanie sie do wnetrza kurzu, co mu wcale dobrze nie zrobi...
    dysk pójdzie raczej na cmentarzysko... :|
  • #3 723369
    salmon
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 262
    No to po herbacie.... Nawet jeśli uda Ci się go jakimś cudem naprawić (np. odprosotwać głowice, żeby po talerzach nie szorowały :D:D:D:), to przy obecnej gęstości zapisu w trakcie operacji wpuścisz wystarczająco dużo zanieczyszczeń, żeby pacjent zmarl w ciągu następnego miesiąca....
  • #4 723436
    GD
    Poziom 22  
    O kurzu wiem :), wierzcie mi ja myję ręce ;) i dbam w takich sytuacjach o czystość. Spadł z krzesła..... ja wiem... jakieć 25 cm. I ciekawi mnie co mogło mu się stać :D
    Pozdrawiam
  • #5 725490
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3813
    Witam ... wiele dysków otwierałem ale przyznam się że nie wiem o czym napisałeś kolego GD mam na myśli tę klapkę i pewnie bym nic nie napisał gdyby nie ponowny odzew w innym poście więc widzę że Ci na tym zależy i zadałem sobie trud odszukać ten post . Może jakaś fotka by mnie oświeciła co masz na myśli .Pozdrawiam
  • #6 726281
    GD
    Poziom 22  
    Mam na myśli tę górną obudowę. Ona naciska na resztę obudowy. Niechcę tego robić na siłę bowiem mogę coś rozwalić :D. Zdjęcie pokazywałoby cały dysk z zaznaczoną górną częścią obudowy :). Dzięki za odezw... już myślałem, że jestem tu sam :D
    Pozdrawiam
  • #7 726499
    TONI_2003
    Moderator
    ... sam miałem kiedyś podobną przygodę z jednym ze swoich dysków byłem u kumpla z nim i miał z nim problem z wyciągnięciem w tyczki zasilającej więc mówię ja to zrobię. Zaistniała sytuacja że w momencie wyciągnięcia ręka którą go trzymałem uderzyła z odległości około15 cm. w kineskop uderzenie zostało zamortyzowane przez rękę ale jak dysk przyniosłem do domu już nigdy nie wstał Morał taki że nie ważne z jak wysoka tylko w jaki sposób uderzenie zostaje przyjęte przez dysk. Wracając do twego dysku gdy ściągniesz w swoim elektronikę to zapewne będziesz wiedział jak zrobić z resztą tylko jedno ale trzeba mieć specjalne końcówki w śrubokrętach bo inaczej będą nici. Pozdrawiam
  • #8 726707
    GD
    Poziom 22  
    Spróbuję dziś :), elektronikę zdjąć to żaden problem :). Śróbki to krzyżaki, z tego co zrozumiałem, trzeba go podważyć od dołu (po zdjęciu elektroniki)....?? Końcówek mam dużo :). Zerknę :). Czekam na dalsze sugestie :D
    Pozdrawiam i Dziękuję :D
  • #9 726746
    Pi-Vo
    Poziom 37  
    Ocena: 206
    Jeśli chodzi o trudność ze zdjęciem pokrywy od dysku to pewnie jest śrubka pod naklejką ,sam kiedyś się szarpałem z jakimś chyba Quantum zanim odkleiłem właściwą etykietkę.
  • #10 727015
    GD
    Poziom 22  
    Ok odkręciłem elektronikę :D. Mam pod nią naklejkę wyczułem, że nakleili ją nad jakąś dziurą (naciskałem w różnych miejscach na niej). Z odpowiedzi powyższej sugeruję, że tam jest jeszcze jakaś śróbka... Czyli mogę mieć rację?? Oprucz naklejki mam tu rządek pinów i taśmę do śilniczka obracającego talerzami (przynajmniej tak sugeruję po wyglądzie itp.). Czyli powinienem zobaczyć co mam pod naklejką?? (pytam dla pewności - bym nic nie zchrzanił :D)
    Pozdrawiam
  • #11 727495
    k0niu
    Poziom 23  
    Ocena: 38
    jezeli BIOS go wykrywa tro pewnie elektronika dziala, ale skoro nie odpala reszta to znaczy ze musisz poszukac dysku z zepsuta elektrzonika i jak bedzie ten sam model to pewni zrobisz z 2 dyskow 1 uda Ci sie przynajmniej jeden uratowac, na allegro pelno znajdziesz dyskow ze spalona elektronika
  • #12 727737
    GD
    Poziom 22  
    elektronika jest dobra... problem leży w okolicach talerzy :).

Ok znalazłem 2 śróbki - to one trzymały pokrywę.... teraz mam inne zmartwienie.... wszystko wygląda ok........ Sprawdziłem potem czy czasem jakoś zaczoł działać.... dzieje się to samo... co więcej potem zauważyłem co pisze o nim BIOS: "IDE chanel 80 pin conector not found" czy jakoś tak.... dziwne... taśma jest podpięta - inaczej nie widziałby tego dysku (jest na Slave), oraz mojego nowego (WD 80 GB - jest na Master). Taśma jest wpięta w IDE 0 (Primary). Ciekawi mnie dalej głowica. Z tego co pamiętam wykonuje ona "zjazd" po talerzu tuż po odpaleniu. To musi być ten charakterystyczny dźwięk. Jednak jak idę tym stwierdzeniem ona robi to cały czas - co z tym fantem zrobić??

ps. propo tego błedu BIOSu - mam płytę Merrcury. Ona wywala mi rekleme na starci. Kompu rusza normalnie - tak jak przedtem. Jednak teraz wcisnołem klawisz TAB powoduje on przejście do ekranu POST.

Porszę o dalszą pomoc :D
    Pozdrawiam
  • #13 728383
    k0niu
    Poziom 23  
    skoro glowica tak reaguje to znaczy ze jednek moze upipalo ci sie cosik w elektronice, albo po prostu nie dziala poprawnie silnik do talerzy i nie ma odpowidzniej predkosci obrotowej, aby zaczac dzialac (mialem i takie przypadki)
  • #14 728526
    GD
    Poziom 22  
    Po tym błedzie BIOSu uwirzę we wszystko ;). Pozostaje pytanie - co się znią mogło stać??
    Pozdrawiam
  • #15 730112
    TONI_2003
    Moderator
    ... a może jednak to coś to jednak zimne luty na płytce od HD od strony podłączenia taśmy i zasilania. Pozdrawiam
  • #16 730452
    GD
    Poziom 22  
    może :),tak jak piszę u wierzę we wszystko..... tak na wszelki sprawdzę jeszcze tasiemkę..... podejrzewam, że będę miał problemy z wyryciem tych lutów ;)
    Pozdrawiam
  • #17 730469
    ictorn
    Poziom 20  
    Ocena: 15
    Nie ma co się rozpisywać - dyski są tak robione aby upadek s wysokości 0,6 m lub przeciążenie xxG nie powinno mu nic zrobić. Tyle że upadek testowy a taki w życiu to co innego. Opisany problem to głowice lub warstwa magnetyczna którą uszkodziły. Po prostu pech.
  • #18 730470
    k0niu
    Poziom 23  
    TONI_2003 napisał:
    ... a może jednak to coś to jednak zimne luty na płytce od HD od strony podłączenia taśmy i zasilania. Pozdrawiam

mozliwa jest jeszcze takak alternatywa, ale jesli jakies sie pojawily to na pewno elektronika juz padla
  • #19 730511
    GD
    Poziom 22  
    Mnie interesuje naprawa, o ile to głowica - jeżeli to wina upadku. Przecierz nie mógł jest bardzo zniszczyć....

W sprawie elektroniki, jeżeli to ona - trzeba zdobyć tak czy siak nową :(, a tutaj znam jedno źródło: allegro
    Pozdrawiam
  • #20 730592
    Artur k.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1699
    według mnie to jeśli zdjąłeś górną pokrywe i dostałeś sie do tależy to dysk możesz już wyrzucić

miałem taki sam przypadek z segate z dysku została mi tylko sprawna elektronika, a reszta jest na śmietnik
    Pamiętaj ze kurzu nie widać to ze umyłes ręce to nie znaczy ze go nie ma w powietrzu !!
  • #21 731365
    GD
    Poziom 22  
    i tak go mogłem wyrzucić - nic nie straciłem...... z resztą czy taka "oprecacja" mu zaszkodziła pewnie okaże się później (gdy zdołamy go "obudzić" :D)
    Pozdrawiam
  • #22 731397
    Zenek
    Poziom 30  
    Ocena: 134
    witam, gdzie te czasy, gdy w twardzielach wymieniało się głowice....mam ich jeszcze kilkanaście(głowic) w szafce, no ale to lata osiemdziesiąte :) Inna skala, inne pojemności, inne głowice.
    miałem trochę podobny przypadek, seagate, i do tej chwili pracuje fajnie, poprawiłem luty przy gnieździe zasilania, no i....pracuje wyłącznie w pozycji pionowej....
  • #23 731448
    GD
    Poziom 22  
    ale u ciebie identycznie się zachowywał??

ps. propo tych czasów - niedługo będe się bawił uszkodzanym starym dyskiem o pojemności 800 MB (lada dzień go dostanę ;) )
    Pozdrawiam
  • #24 731641
    zwir
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    Robiliśmy z kolegą test na dysku seagate 2,3 GB(uszkodzone głowice ale,odczytywał 800Mb). Została zdjęta górna pokrywa, dysk włożyliśmy do worka foliowego w który napompowane zostało powietrze ze spraya (myślę że czyste). Uwaga! Dysk poprawnie czytał i zapisywał (test scandisk)tylko przez około 10 min. Potem zaczęły pojawiać się błędy.Mam ten dysk do dzisiaj,nadal odczytuje, ale już tylko bajty.Wniosek: jakakolwiek ingerencja we wnętrze dysku twardego (współczesnego) skończy się jego zniszczeniem (prędzej czy póżniej). Otwarte dyski bardzo ładnie prezentują się jako wystawa sprzętu. :lol:
  • #25 732079
    GD
    Poziom 22  
    takie przypadki i, że dyski działaja - mozna by wymieniać, oraz takie, że nie działają...... tylko to działanie/niedziałanie - zależy od stanu czystości powietrza
    ps. jakieś propozycje naprawy??
    Pozdrawiam
  • #26 732718
    Zenek
    Poziom 30  
    Ocena: 134
    dysk, o którym pisałem, zachowywał się tak, że słychać było rozpędzanie talerzy, sekunda przerwy, i znowu to rozpędzanie, i tak w kółko.
    Po prostu rozkręcał się i stawał, rozkręcał i stawał.
  • #27 735003
    GD
    Poziom 22  
    ja opowiem ci lepszy przypadek (autentyczny :) ):
    kolega miał dysk 200 MB bodajże WD... nie miał badów ale tależe się zawieszały. Wyglądało to mniej więcej tak: Pracujesz/grasz... system staje - zero reakcji. Walisz ręką w dysk i chodzi dalej :)
    Pozdrawiam
  • #28 735524
    Jon-X
    Poziom 28  
    Ocena: 23
    Mechanika dysku jest hermetycznie zamknięta, jedna drobinka kurzu i już masz reakcję łańcuchową. Wpadnie ci pod głowicę zapisującą - badsector. I już masz dwie drobinki - tą kurzu i kawalątek talerza. Sytuacja się powtarza. W mechanice nie ma co grzebać. A co do wrażliwości na upadki to mój Samsung 2GB przeleciał półtora metra w plecaku i walnął w podłogę. Nic mu się nie stało. A czasami pukniesz w dysk i amba. Kwestia przypadku. Ponadto często się zdarza że ktoś uderzy w dysk podczas pracy lub gdy go odczepia jak talerze jeszcze się kręcą. Wtedy jest duża szansa na to że głowice uderzą w talerz. I pozamiatane... GD - tak jak napisał kol. Artur k. - tylko elektronika - na sprzedaż, resztę postaw na półce - fajnie wygląda. A z dwóch głowic z naklejonymi lusterkami możesz zrobić sobie projektor laserowy - odbijasz promienie wskaźnika w dwóch płaszczyznach, a głowice masz normalnie wpięte do lewego i prawego kanału wzmacniacza, najlepiej jakiegoś scalaka typu TDA etc. Fajny efekt, naprawdę, a najlepsze są np. w przypadku czystego sinusa - kółko na ścianie :) Pozdrawiam
  • #29 735529
    ghost666
    Tłumacz Redaktor
    Ocena: 10264
    podatność na uszkodzenia mechaniczne - tak bad sectory, jak i po puknieciu w niego wzrasta wraz z gestościa upakowania danych. Dlatego tez dysk - im ma wieksza pojemność, tym jest delikatniejszy.
  • #30 735613
    GD
    Poziom 22  
    Skoro tak czepiliście się tej elektorinki..... ok, ale głupio mi będzie jeśli to NIE elektronika....... Spojrzę dziś lub jutro na alegro.... a do tego czasu czekam na dalsze sugestie....
    ps. prosiłem - bez pisania już o kurzu (ile można - to że wy np. 5 razy napiszecie ok..... ale ten szusty - to zaczyna być nudne.......)
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Dysk twardy Samsung 20 GB po upadku z około 25 cm zaczął wykazywać problemy z rozruchem – BIOS go wykrywa, ale system nie startuje z tego dysku ani gdy jest podłączony jako drugi. Charakterystyczny dźwięk ciągłego "uruchamiania" sugeruje, że głowica wykonuje nieustanny zjazd po talerzach, co może wskazywać na uszkodzenie mechaniczną lub problem z silnikiem talerzy. Dysk posiada górną pokrywę z zatrzaskiem i śrubkami pod elektroniką oraz naklejką, którą trzeba zdjąć, aby dostać się do wnętrza. Zdjęcie pokrywy naraża dysk na zanieczyszczenia, co zwykle prowadzi do trwałego uszkodzenia. Możliwe przyczyny awarii to uszkodzenie głowicy, warstwy magnetycznej talerzy, zimne luty na płytce elektroniki lub uszkodzenie silnika talerzy. Wymiana elektroniki na identyczną z innego dysku tego samego modelu jest trudna i nie gwarantuje sukcesu. Naprawa mechaniczna, jak wymiana głowicy, jest obecnie rzadko praktykowana i wymaga specjalistycznego sprzętu. Dyski po zdjęciu pokrywy często działają tylko chwilowo, a dalsza eksploatacja jest ryzykowna. Wskazane jest poszukiwanie uszkodzonej elektroniki na aukcjach internetowych, ale mechanika dysku po upadku zwykle ulega trwałemu uszkodzeniu.
REKLAMA