Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Polonez-nadmuch.

Jan Bąk 29 Jun 2004 23:22 1287 5
    Jan Bąk
    Level 13  
    Zbliża się lato a ja przypomniałem sobie jak " cieplutko" jest w tym piekarniku po postoju na slońcu.(CARO 1.4 )
    Tak się zastanawiam , czy nie byłoby skuteczniejsze wypompowanie gorącego powietrza niż wdmuchanie - o to że jest za szczelny mogę się nie martwić.
    Pytanie następujące - czy odwracając zasilanie silnika nadmuchu będzie działał w drugą stronę? i czy nic nie pogryzie się w instalacji-regulator prędkości. Wolę zapytać bo a nóż widelec ktoś wie a poza tym nauka na własnych błędach jest kosztowna i bolesna.
    Myślałem też o ewentualnym dodaniu wiatraka do tego wyciągu np. pod maskę.
    Pozdrawiam
    kgflanela
    Level 17  
    Po zmianie biegunów nic się nie stanie a silnik rzeczywiście zmieni obroty na przeciwne jak każdy silnik na prąd stały ze stojanem z magnesu stałego. :lol:
    wzagra
    Level 33  
    jest tylko jeden malutki problem.. ;)) dmuchawa w poldku działa na zasadzie pompy odśrodkowej, czyli środkiem ciągnie a łopatki "rozrzucają" to na wszystkie strony-->> w tym przypadku do rury wylotowej do środka autka... zmiana kierunku obrotów spowoduje, że będzie dmuchać tak samo tylko z mniejszą sprawnością...
    kgflanela
    Level 17  
    Wielki ukłon w stronę kolegi wzagra. Przemyślałem działanie po stronie elektrycznej, ale nie zastanowiłem się nad mechaniczną stroną problemu. :oops: Rzeczywiście w tym przypadku nic nie da zmiana kierunku obrotów silnika.
    Dr.Zepsuj
    Level 20  
    Cały pic w nadmuchu polega na tym że zjawisko chłodu powstaje w wyniku odparowywania wilgoci ze skóry i stąd wrażenie chłodu. Wyciąganie powietrza nic nie da......
    Jan Bąk
    Level 13  
    W temacie mniejszej sprawności-wyciąganie powietrza z samochodu chciałem stosować podczas parkowania na słoneczku po uzupełnieniu układu o czujnik temp, timer czy inny programator.Ja sobie wracam ze spacerku a tu autko wita mnie przyjemnym chłodkiem.! :D
    A w czasie jazdy niech dmucha do srodka!
    Dziękuje wszystkim za zainteresowanie.
    Pozdrawiam.Bąk.