Cytat: Zauważ, iż kąt przesunięcia fazowego o np Δφ=90°, jest różnym czasem dla częstotliwości 1kHz, a np 1,1kHz.
Ja miałem na myśli bardziej to, że ciężko obliczyć delay na podstawie fazy, bo jeśli faza zmieni się o powiedzmy 380 stopni (360° +20°) to nie będzie wiadomo, czy to jest 380° czy 20°.
Cytat:
Czy ten dołek, oznaczony kolorem czerwonym, jest celowy? Jeśli nie, to należy traktować go jako zniekształcenia liniowe. To dużo bardziej wpłynie na pogorszenie brzmienia kolumny niż drobne nieliniowości fazy.
I tak i nie. Niezbyt chętnie wrzucałem tu jakiekolwiek wykresy, bo zwrotnica nie jest dopracowana, na razie wstępnie dostroiłem, teraz wykańczam obudowy, a w międzyczasie zaczęła mnie nurtować kwestia różnić w czasach dolotu impulsów.
Dołek z jednej strony jest więc celowy, bo przy właśnie takiej charakterystyce mam niemal idealne zgranie fazowe między średniotonowym, a wysokotonowym (fazy są odchylone o kilka stopni), a z drugiej strony nie jest celowy, bo zwrotnica nie jest jeszcze ostatecznie dostrojona (między wooferem, a średniotonowym różnice w przebiegach faz to kilkadziesiąt stopni). Nie siedziałem zbyt długo nad zwrotnicą, ale przyznam, że dla mnie lepiej brzmi kolumna z b. dobra faza przy słabej charakterystyce spl, niż liniowy spl przy słabym zgraniu fazowym. Każdy szuka w dźwięku czegoś innego, ja np największy nacisk stawiam na separację i możliwość lokalizacji pozornych źródeł dźwięku, a tu chyba się zgodzicie, że ważniejsza jest faza niż sam spl (nie tylko faza, także m.in "identyczność" głośników, nie chce wchodzić w szczegóły, żeby udowadniać, że to wiem, bo głupio mi tłumaczyć się we własnym temacie).
Oczywiście postaram się to dopracować, w planach mam m.in wypróbowanie układu przesuwnika fazowego ze strony Linkwitza. Wprowadza ona także opóźnienie rzędu ~100µs, więc może też wykorzystam kilka takich sekcji do eksperymentów z delayem. Na razie jednak kolumny czekają na wykończenie.
BTW, jeśli się przyjrzeć to fragment spl który zaznaczyłeś czerwoną elipsą ma podobny przebieg jak ten z rysunku 8 u Roda Elliota:
http://sound.westhost.com/ptd.htm
BTW2, w poście nr 7 na pierwszym obrazku przedstawiającym impuls widać koszmarne odbicia. Oczywiści nie mierze w ten sposób (to był jeden z pierwszych pomiarów), akurat taki wykres miałem "pod ręką", a w miarę dobrze obrazuje wzajemne położenie pików impedancji.