logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

CMOS/GPNV Cheksum Bad wyskakuje po uruchumieniu komputera

xhubbiex 22 Lis 2009 13:04 3409 9
  • #1 7293668
    xhubbiex
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    Witam mam pytanie dotyczace tematu otoz gdy uruchamiam komputer pojawia mi sie CMOS/GPNV Checksum Bad i dwie opcje pod spodem Press F2 to Run SETUP i Press F1 to load default values and continue i gdy chce cos wybrac nic sie nie dzieje wciskam F1, F2 i nic. Jaki jest tego powod ???
    Z gory dzieki.
    Sory ze na tym forum ale nie mialem innej opcji:|.
  • #2 7294152
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10433
    Probowales resetowac CMOS?
  • #3 7294852
    xhubbiex
    Poziom 10  
    Chodzi o wyciągnięcie bateryjki z płyty głównej?
    Jeśli tak to robiłem to już dwa razy.
  • #6 7294961
    xhubbiex
    Poziom 10  
    Jak coś to moja płyta główna to K7VT4A Pro
    Chyba więcej nie jest wymagane???
    A z punktem 11 teraz sie zapoznalem :)
    A i na innych stronach szukalem i nic nie znalazlem po prostu jak urchamiam jest pierwszy ekran pozniej sie pojawia drugi i wtedy to wyskakuje a kliknac nic nie moge musze kompa wylaczac;/

Sory za moją poniekąd "głupotę" ale od nie dawna należę do elektrody i to tylko i wylacznie z tego wynika :)
  • #7 7295450
    leven
    Poziom 37  
    Ocena: 94
    Odszukaj zworke clear cmos na plycie glownej.
    Mialem przypadek obluzowania sie tej zworki przez co nijak nie dalo sie poprawnie uruchomic komputera.
    Oczywiscie zrob z niej uzytek i zresetuj bios przekladajac ja na parenascie sekund w pozycje clear cmos. Potem wroc do normalnej pozycji.
  • Pomocny post
    #9 7297366
    ruffio
    Poziom 15  
    Ocena: 18
    CMOS/GPNV Checksum Bad pojawia się ponieważ:
    - pojawił się błąd w kodzie biosu po resecie, niewłaściwym wyłączeniu komputera -pomaga aktualizacja,
    - bateria od CMOS jest za słaba by podtrzymać ustawienia biosu - pomaga wymiana baterii (model CR2032 - kupisz u każdego zegarmistrza za max. 10 zł)
    - jeśli po wymianie baterii dalej się resetuje - pomaga wymiana kwarcu.

Zakładam, że kondensatory i zasilacz sprawny. Nie zapomnij o ponownym ustawieniu biosu. Jeśli nie znasz się to wystarczy wejśc przywrócić wartości domyślne i zapisać zmiany.

Post powinien znajdować się w dziale hardware.
  • #10 7298461
    xhubbiex
    Poziom 10  
    OK dzieki za wszystko juz wiem co bylo przyczyna za slaba bateryjka ;)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z komunikatem "CMOS/GPNV Checksum Bad" podczas uruchamiania komputera, co uniemożliwia mu wybór opcji F1 lub F2. W odpowiedziach zasugerowano kilka potencjalnych przyczyn i rozwiązań, w tym: resetowanie CMOS poprzez wyjęcie baterii, sprawdzenie zworki clear CMOS na płycie głównej, oraz wymianę baterii CMOS (model CR2032). Wskazano również na możliwość błędu w BIOSie, który można naprawić poprzez aktualizację. Użytkownik potwierdził, że przyczyną problemu była słaba bateria.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA