logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przeprowadzić strojenie wszystkich filtrów i cewek w radiu ONWA MK2? Jakie narzędzia?

micro82 22 Lis 2009 23:51 4872 14
REKLAMA
  • #1 7296950
    micro82
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Witam.
    Jest radio do uratowania Onwa Mk2 w której jakiś "majster" kręcił wszystkimi rdzeniami cewek. Czy mógłby mnie ktoś z szanownych Kolegów przeprowadzić przez proces strojenia? Czy jest to wogóle osiągalne?? W jaki sprzęt należy się uzbroić?? Od czego zacząć. Wstępny proces strojenia VCO przeprowadziłem na podstawie tematów z Elektrody https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic360981.html, ale to wszystko mało.
    Pozdrawiam mICRO82
  • REKLAMA
  • #2 7300248
    SP8JUX
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 295
    śledzę ten temat od momentu jego napisania, kolego co masz do dyspozycji prócz śrubokręta? Marek
  • REKLAMA
  • #3 7301371
    GREBSON
    Poziom 20  
    Ocena: 20
    micro82 napisał:

.........W jaki sprzęt należy się uzbroić?? Od czego zacząć. ........... mICRO82

W zasadzie potrzebny jest tylko generator sygnałowy z kalibrowanym wyjściem i stroik z materiału nieprzewodzącego . Do zestrojenia pozostałych parametrów takich jak : głębokość modulacji , dewiacja , moc wyjściowa wypadałoby posiadać jakiś radiotester np. przerobiony zpfm3 . Do walki z harmonicznymi analizator widma.
  • REKLAMA
  • #4 7316489
    micro82
    Poziom 11  
    Oprócz śrubokręta mam oscyloskop, reflektometr, obciążenie, multimetr, częstościomierz w drodze. Generatora brak.
    W wyżej przytoczonym poście (patrz link) Kolega uhu podał "przepis" na strojenie oscylatora VCO i podał przedział napięć w punkcie połączenia rezystorów R75, R76 i kondensatora C76 od 1,5-6V zmieniające się wraz z numerem kanału.
    Czy ustawienie takie, że dla kanału nr1 wynosi 3,4V a dla nr40 wynosi 5V jest prawidłowe? Częstotliwość VCO. 23 noga LC7185-8750 wynosi ok. 16,5MHz.
    Wogóle nie powstaje częstotliwość nośna.
    Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #5 7317692
    GREBSON
    Poziom 20  
    micro82 napisał:
    Oprócz śrubokręta mam oscyloskop, reflektometr, obciążenie, multimetr, częstościomierz w drodze. Generatora brak.
    W wyżej przytoczonym poście (patrz link) Kolega uhu podał "przepis" na strojenie oscylatora VCO i podał przedział napięć w punkcie połączenia rezystorów R75, R76 i kondensatora C76 od 1,5-6V zmieniające się wraz z numerem kanału.
    Czy ustawienie takie, że dla kanału nr1 wynosi 3,4V a dla nr40 wynosi 5V jest prawidłowe? Częstotliwość VCO. 23 noga LC7185-8750 wynosi ok. 16,5MHz.
    Wogóle nie powstaje częstotliwość nośna.
    Pozdrawiam!

To już w końcu nie wiem co Kolega chce stroić. Napisał Kolega że vco zestrojone. Zapytał Kolega co jest potrzebne do zestrojenia reszty odpowiedziałem. Teraz Kolega pyta czy zestrojenie vco jest poprawne ?
    Narobiło się serwisantów co nie miara. Sprzęt pomiarowy to nie wszystko. Trzeba jeszcze wiedzieć jak go wykorzystać. Nie każdy oscyloskop za 100zł nada się do pracy z CB. Prosze zacząć najpierw od czytania a potem zadawać pytania. Pozdrawiam.
  • #6 7318627
    micro82
    Poziom 11  
    Witam.
    Podaję Tobie Kolego i wszystkim innym wyniki pomiarów jakie zaleca Elektroda i proszę o ich weryfikację - myśle, że we właściwym miejscu "Radiotechnika Początkujący". Oczywiście, że nie każdy serwisant reprezentuje taki poziom i zaplecze jak Ty. Dlatego, że chcę uratować Onwę wnioskujesz, że oscyloskop jest kiepski? To się mylisz.
    Chciałem założyć temat, który by w przyszłości pomógł innym początkującym fascynatom.
    Jeśli odpowiedź na pytanie z pierwszego postu brzmi że "jest to niewykonalne" dla żółtodzioba proszę o info i zamknimy temat.
    Chyba ten dział Forum nie służy do tego aby "jeździć" po młodych?
    Pozdrawiam Wszystkich. mICRO
  • #7 7319423
    rozpuszczalnik
    Poziom 17  
    Ocena: 62
    Też się czuję pozdrowiony. Czy odbiornik działa? , jaki pobór prądu przy nadawaniu? .
  • #8 7320787
    micro82
    Poziom 11  
    Hej!
    Radio szumi,odbiera jedynie b.silne sygnały CB, Bardzo nieselektywnie.
    uhu napisał:
    wyłaczasz blokade szumów dajesz siłe głosy na ful i kręcisz nan najwiekszą siłe szumów obwody w kolejnosci T4 T3 T2 T1 L1 nie odwrotnie .przy odrobinie szcżęscia to uda sie zestroic odbiornik spróbuj najpierw bez T3 i T4 inaczej wygladają i czasem "grzebiący orzeł"zostawia je w spokoju.

Vol/Sql działają. S-miarka odbioru działa, reaguje na zakłócenia.
    Pobór prądu przy Uzas=13,8V to 169mA-RX 162mA-TX.
    PZDR!!
  • #9 7320843
    GREBSON
    Poziom 20  
    micro82 napisał:
    Witam.
    Podaję Tobie Kolego i wszystkim innym wyniki pomiarów jakie zaleca Elektroda i proszę o ich weryfikację - myśle, że we właściwym miejscu "Radiotechnika Początkujący". mICRO

Ja ustawiam napięcie pracy vco na połowę napięcia zasilania syntezera ok. 3-3,5V .

micro82 napisał:

Oczywiście, że nie każdy serwisant reprezentuje taki poziom i zaplecze jak Ty.
    mICRO

Nie pozjadałem wszystkich rozumów i w dalszym ciągu się uczę.

micro82 napisał:

Dlatego, że chcę uratować Onwę wnioskujesz, że oscyloskop jest kiepski? To się mylisz.
    mICRO

Gdzie ja tak napisałem . Napisałem , że nie każdy z oscyloskopów za 100zł nada się do pracy przy serwisie CB.

micro82 napisał:

Chciałem założyć temat, który by w przyszłości pomógł innym początkującym fascynatom.
    Jeśli odpowiedź na pytanie z pierwszego postu brzmi że "jest to niewykonalne" dla żółtodzioba proszę o info i zamknimy temat.
    Chyba ten dział Forum nie służy do tego aby "jeździć" po młodych?
    Pozdrawiam Wszystkich. mICRO

Napiszę tylko tyle , że aby poprawnie zabrać się za naprawę jakiegokolwiek urządzenia , trzeba znać jego budowę i zasadę jego działania.
    Np.mając inne cb i oscyloskop wcale nie jest potrzebny miernik częstotliwości by określić poprawność nadawania tego pierwszego.
    Mając drugie radio cb i dokonując w nim kilku modyfikacji może ono służyć za prymitywny generator sygnałowy , za pomocą którego już możemy przystąpić do strojenia obwodów.
    Wszystko można tylko czy się chce.

Pozdrawiam i już nie podejmuję polemiki.
  • #10 7322021
    SP5ANJ
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 656
    Witam.

Tak dla podsumowania tego tematu.

micro82 napisał:
    Czy mógłby mnie ktoś z szanownych Kolegów przeprowadzić przez proces strojenia?

Oczywiście po to tu jesteśmy z własnej i nieprzymuszonej woli. :D
    Cytat:
    Czy jest to wogóle osiągalne?? W jaki sprzęt należy się uzbroić??

Jest to możliwe i należy zacząć od tego co napisał np. GREBSON :
    Cytat:
    W zasadzie potrzebny jest tylko generator sygnałowy z kalibrowanym wyjściem i stroik z materiału nieprzewodzącego .

--------
    A wszelkie docinki proszę na PW.
    Regulamin pkt. 4 .

Pozdrawiam.
  • #11 9226088
    SP8JZ
    Poziom 33  
    Ocena: 212
    GREBSON napisał:
    np. przerobiony zpfm3

Kol. GREBSON czy mógłbyś mi przybliżyć w kilku słowach co miałeś na myśli ?
    Panowie fachowcy czy ja o czymś nie wiem ?

Każda informacja się przyda, czekam z ustęsknieniem.
  • #12 9226832
    radio-service
    Poziom 35  
    Oprócz generatora o odpowiedniej częstotliwości i z odpowiednim tłumikiem przydałby się jakiś miernik z sondą w.cz. żeby zestroić stopień po stopniu , bo po takim strojeniu na słuch to ja się obawiam o parametry . Oczywiście będą też potrzebne stroiki z tworzywa sztucznego lub porcelany . Do strojenia nadajnika oprócz miernika z sondą w.cz. oraz miernika mocy przydałby się analizator widma żeby częstotliwości harmoniczne miały odpowiednie poziomy . Oczywiście nie muszę przypominać że strojenia nadajnika dokonujemy na sztucznym obciążeniu . A i zapomniałem o mierniku częstotliwości :) .
  • #13 9226892
    SP8JZ
    Poziom 33  
    Dzięki za odpowiedź.
    Kol. radio-service właśnie trochę moja wina, bo wprowadzam lekkie zamieszanie. Nie mniej jednak mieści się to w temacie.
    Chodzi o to, że kol. GREBSON wspomniał coś o przerobieniu sprawdzianu ZPFM3.
    Wydedukowałem, że chodzi o przeróbkę polegającą na uzupełnieniu braku obsługi AM przez przyrząd.
    Przejrzawszy pół elektrody w poszukiwaniu czegoś takiego wpadłem przypadkowo na te 3 słowa.
    Chciałbym coś takiego wykonać we własnym zakresie. Pytanie czy jest to możliwe :?:
  • #14 9226950
    radio-service
    Poziom 35  
    Nie wiem . Zawsze używałem CMS-54 . Nie przerabiałem ZPFM'a . Niemniej prawidłowe zestrojenie jakiegokolwiek radia bez sprzętu o którym napisałem będzie bardzo trudne , o ile będzie możliwe .

Nie wspomniałem jeszcze o bardzo ważnej rzeczy jaką jest dokumentacja .
  • #15 9227630
    c2h5oh
    Moderator
    Ocena: 753
    Zwracam uwagę, że temat jest z 2009 roku i dotyczy: "Strojenie filtrów ONWA".
    Na podstawie 13 punktu regulaminu temat zamykam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje pomocy w strojeniu radia ONWA MK2, które zostało uszkodzone przez nieodpowiednie manipulacje. W dyskusji podano, że do strojenia potrzebny jest generator sygnałowy, oscyloskop, reflektometr, multimetr oraz analizator widma. Uczestnicy wymieniają się doświadczeniami i wskazówkami dotyczącymi ustawień napięcia VCO oraz pomiarów, które powinny być przeprowadzone, aby uzyskać prawidłowe parametry nadawania. Wskazano również na znaczenie dokumentacji oraz odpowiedniego sprzętu pomiarowego. Użytkownik potwierdza, że radio odbiera jedynie silne sygnały CB, co sugeruje problemy z selektywnością.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA