logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Toshiba Satellite A200-1M4 - nie włącza się po zalaniu

doctorek1988 23 Lis 2009 23:01 3399 4
REKLAMA
  • #1 7300922
    doctorek1988
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam.
    Jestem posiadaczem laptopa Toshiba A200-1M4 PSAE0E-04E00TPL. Laptop uległ zalaniu.
    Niestety po zalaniu został też włączony. Obecnie gdy się go włącza zostaje wyświetlone logo "toshiba" i się zawiesza, czarny ekran a z głośników wydobywa się stały jednolity dźwięk. Proszę o pomoc w zlokalizowaniu usterki. Co mogło się spalić?
  • REKLAMA
  • #2 7301260
    yogi009
    Poziom 43  
    Ocena: 2649
    Czy po tym zalaniu notebook był otwierany i usunięto z niego płyn ? Najpierw należy dokładnie usunąć całą wilgoć. Nadzieja to piękna rzecz, ja kiedyś wylałem w mojego IBM Thinkpad'a pół litra coca-coli (mała córka na moment odwróciła moją uwagę). Jednak zareagowałem natychmiast, odłączając źródła zasilania, w tym akumulator. Nikomu nie życzę usuwania śladów po coca-coli, klawiaturę płukałem około tygodnia. Do czyszczenia elektroniki (i optyki) polecam IPA (alkohol izopropylowy). Mnie się udało, Tobie też życzę szczęścia.
  • REKLAMA
  • #3 7301319
    sebweb
    Poziom 20  
    Ocena: 23
    Witam.

Zakładając iż został dokładnie wyczyszczony i wysuszony, problem może być banalny. Ten długi sygnał dźwiękowy oznacza problemy z pamięcią RAM. Są dwie opcje:
    - optymistyczna - uszkodzona lub źle obsadzona jest kość pamięci RAM. Jeśli jest tylko jeden moduł, musi być zamontowany w slocie A.
    - pesymistyczna - uszkodzony jest kontroler pamięci w ramach mostka północnego, lub jakiś element pomiędzy nim a gniazdami pamięci RAM.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #4 7305961
    doctorek1988
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Niestety chyba kolego miał rację co do tego ramu. Tylko niestety do wersji pesymistycznej. Niestety komputer po zalaniu był nawet włączany przez kochanych rodziców. Mogłem im w domu zostawić stacjonarny a nie laptopa ale to już mój błąd. Mam pytanie ile może wynieść mnie naprawa tej płyty głównej i czy w ogóle to się opłaca?
  • #5 7432337
    danb
    Poziom 20  
    Ocena: 24
    Można spróbować umyć myjką ultradźwiękową.
REKLAMA