logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wymiana oleju: spuszczenie przez korek czy wyssanie przez rurkę na bagnet?

Kafaro 02 Lip 2004 11:17 7242 14
REKLAMA
  • #1 722361
    Kafaro
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    Spuszczenie przez korek czy wyssanie przez rurke na bagnet? Róznie ludzie mowia. Jedni mówia że jak sie wypuszcza przez korek to wylatuje syfy a ssakiem nie da sie ich wyssać. Inni mowia, ze jezeli silnik jest przystosowany do do wysysania, to wysysa z samego dołu i jest to tak skuteczne jak spuszczenie korkiem.
    Wie ktos jak jest naprawde?
  • REKLAMA
  • #2 722370
    Bosu
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    samochody zostaly przystosowane aby spuszczac olej od spodu a potem jeszcze przedmuchac wiec niech tak zostanie a co do syfu do napewno lepiej jak sie spuszcza, jest jeszcze od tego filtr
  • #3 722412
    uKL
    Poziom 12  
    Prowadzę serwis i jestem za spuszczaniem oleju a przy okazji złota zasada zawsze przy wymianie oleju należy wymieniać filtr.
  • REKLAMA
  • #4 722431
    Kafaro
    Poziom 13  
    Cytat:
    a przy okazji złota zasada zawsze przy wymianie oleju należy wymieniać filtr.
    to oczywiste! Bez wymiany filtra prawie nie byłoby sensu wymieniać olej.

Jutro jade na wymiane. Z nowszych autek wysysają ze starszych spuszczają. Jak zapytalem czy moga mi spuścic to powiedzieli ze robia tak jak sobie klient zyczy. Jutro napisze ile zapłaciłem. Najpierw porzadnie rozgrzeje silnik, co by lepiej i dokładniej wyciekło.
    Jeszcze mam Castrol 10W40 a jutro wleją Mobil 0W40. Ten Mobil ma przy 100 stopniach troche mniejsza lepkość (14,3) od tego Castrola (15,4). Natomiast Castrol 0W40 ma lepkość podobną do innych 0W30.
  • #5 722467
    Bosu
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    placisz za wymiane oleju ?? :?: :?: :?: ja zawsze jak kupuje olej to wymiane mam gratis
  • #6 722476
    Kafaro
    Poziom 13  
    Nie płace za wymianę ani za kasowanie serwisu i inspekcji.
  • REKLAMA
  • #7 722493
    TK
    Poziom 11  
    Zdecydowanie przychylam się do wymiany oleju przez spuszczenie go korkiem wylotowym.

Pozdrawiam
  • #8 722683
    felixxx
    Poziom 14  
    Ocena: 7
    ja spuszczem olej tylko korkiem i dodatkowo przechylam <naginam lomem silnik> aby spuscic dokladnie co do kropli
  • #9 722706
    HZ10
    Poziom 14  
    Ocena: 13
    moim zdaniem zawsze należy spuszczać korkiem a wysysak używamy wtedy gdy mamy uszkodzony gwint na korku spustu
    pozdr
  • #10 724495
    Kafaro
    Poziom 13  
    Powiedzieli ze robia tak jak chce klient wiec wybrałem spuszczenie korkiem. Przy okazji mozna obejrzec autko od spodu.
    Za 6 litrow MOBIL1 0W40 + filtr zapłaciłem 309,60zł. Wymiana i kasowanie diodek gratis.
  • #11 726655
    felixxx
    Poziom 14  
    Ocena: 7
    6 litrow ??? to co Ty masz za silnik ?????
  • #12 726686
    NewUser
    Poziom 13  
    Ocena: 20
    Wcale Ci laski nie zrobili z tymi gratisami przy tej cenie oleju i filtra.
  • #13 726693
    AB
    Poziom 17  
    Ocena: 38
    normalna sprawa ,że wyssać olej jest łatwiej tylko przy spuszczaniy korkiem w misie olejowej to auto powinno z pół godziny postac żeby dokładnie ściekło a na to nie każdy warsztat ma czas
  • REKLAMA
  • #14 727222
    WiesiekU
    Poziom 21  
    Ocena: 39
    Jeżeli ktoś jeździ na niezbyt drogim oleju to warto poświęcić 1 litr i po spuszczeniu starego przepłukać silnik czystym a dopiero później zalać go na dobre. Wylatuje jeszcze cała fura paskudztwa.
  • #15 727234
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy metody wymiany oleju silnikowego: spuszczania przez korek spustowy versus wysysania przez rurkę na bagnet. Większość uczestników opowiada się za spuszczaniem oleju korkiem, argumentując, że pozwala to na usunięcie większej ilości zanieczyszczeń i osadów z miski olejowej, zwłaszcza przy jednoczesnej wymianie filtra oleju. Wysysanie oleju jest uznawane za skuteczne tylko w silnikach przystosowanych do takiej metody, ale może nie usuwać wszystkich osadów. Przy spuszczaniu korkiem zaleca się rozgrzanie silnika dla lepszego spływu oleju oraz czasem przechylenie silnika, aby dokładnie opróżnić miskę. Wymiana filtra oleju jest podkreślana jako niezbędna przy każdej wymianie oleju. Wymiana oleju i filtra w serwisie bywa oferowana z różnymi warunkami cenowymi, czasem z gratisowym kasowaniem inspekcji. W dyskusji pojawiły się także uwagi o lepkości olejów i ich markach. Na koniec temat został zamknięty ze względu na niezgodność z regulaminem forum o elektronice samochodowej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA