Cześć.
Trochę wcześniej naprawiałem epsona, byłem nawet na kilku szkoleniach.
Ogólnie dla mnie te drukarki są beznadziejne. Pozostawienie tuszu na dłużej bez drukowania to tragedia.

. są świetne jeśli chodzi o fotografie gdyż mają wyzsze rozdzielczości drukowania. Wynika to z metody jaką stosuje EPSON. Są dwie: bąbelkowa np: Lexmark (zaczoł od produkowania podzespolów dla HP, ale stwierdził, że skoro mu tak dobrze idzie to czemu nie zacząć samemu

. Mają prymitywne kartrige, ale rewelacyjne do napełniania), HP też bąbelki

. no i EPSON, który swojego czasu kupil tą technologię od XEROX i opatentował

. Dzięki patentowi nie mogą używać tego inne firmy . I tu nie wiem, czy cieszyć się czy plakać. Dobra jakość - Epson zastosował elementy piezo (ceramiczne) do budowy swojej głowicy co zwieksza jej trwalość i nie trzeba jej wymieniać jak np w HP. Ale zaschniecie to cena praktycznie nowej drukarki

.
Jest sposób na to.
Rzeczywiście woda i spirytus tylko zniszczą głowicę. woda nie dobrzereaguje z tuszami EPSON - utrwala je, a spirytus jeszcze gorzej, bo potrafi zniczczyć piezo
Wejdź na stronę www.agawa.pl oferują dobry płyn do rozpuszczenia zaschnietego tuszu, często mi pomógł, ale nie zawsze. Mogę powiedzieć ak na 10 drukarek 8 ruszalo dalej,.
I dobra rada. Nie używaj zamiennych tuszy do tej drukarki. Jest to jedyna drukarka o której mam zdanie , że refile i zamienniki są do d.... . Niestety mi się nie udało znaleźć żadnego, który odpowiadał by oryginalowi. Oryginal tuszu żadko zasycha.
Przynajmniej u mnie żadko trafiały takie drukarki.
Pozdrawiam