logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Citroen Xsara 1.9 D 1998 - świecąca kontrolka ładowania, brzęczenie po zgaszeniu

lukizab 07 Gru 2009 08:21 3839 11
REKLAMA
  • #1 7355836
    lukizab
    Poziom 11  
    Ocena: 8
    Witam.
    Mam taki problem , wczoraj spokojnie przyjechalem do domu i zostawilem samochód, jest to xsara 1.9 D (wolnossący ). Po 7 godzinach wsiadłem i widze ze świeci mi sie kontrolka ładowania i słyszałem w tle lekkie brzęczenie.Spróbowałem zapalić i nic.Podłączyłem kablami do brata samoochodu i udało mi sie zapalić, kontrolka ładowania zgasła.Przejechałem 20 km i wszystko bylo w porządku, jak wrociłem i go zgasiłem to kontrolka od ładowania mi sie zapaliła i słyszalem lekkie brzęczenie (dziwne że z wyjętym kluczykiem się świeci (moze tak ma byc jak jest rozładowany nie wiem bo mam ten samochód 3 miesiące).Podłączyłęm go na noc do ładowania rano odłączyłem ,patrze a kontrolka nadal świeci ,zapaliłem kontrolka zgasła i pozniej po zgaszeniu silnika już nie świeciła ale :):) zaczeła sie palić jak mam silnik zapalony.
    Jak myślicie wina jest alternatora czy moze jest jakiesc spiecie ,moze bezpiecznik.Od czego zacząć , nie chce jechac odrazu do elektryka bo ostatnio z waszą pomocą wyczyściłem silnik dmuchawy i kosztowało mnie to 1h roboty, a pieniedzy aktualnie to nie mam na elektryka.

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 7355842
    Doktorr
    Poziom 35  
    Ocena: 1097
    Zwarcie jednej z diod prostowniczych w mostku alternatora. Co rozładowuje akumulator i powoduje świecenie kontrolki bez kluczyka.
    Pazerność to jedna z cech które na tym forum są niezbyt mile widziane.
    A druga sprawa to niby dlaczego ktoś biegły w interesującej ciebie dziedzinie miałby ci pomagać, skoro ty go lekceważysz.
    Gdyby ktoś przyszedł do ciebie i zadał pytanie z twojej dziedziny informując jednocześnie, że pyta , ponieważ nie zamierza wydawać na ciebie pieniędzy.
    Delikatnie mówiąc irytujące.
  • #3 7355850
    lukizab
    Poziom 11  
    Dzięki , bede szukał , jak te diody wymienić , trzeba je przelutować ,wypina sie je czy trzeba kupić alternator:)????
  • REKLAMA
  • #4 7355869
    Doktorr
    Poziom 35  
    Udać się do wyzyskiwacza i wymienić mostek prostowniczy w alternatorze.
  • #5 7355888
    lukizab
    Poziom 11  
    Może mostek prostowniczy to to samo co regulator napięcia ??
  • #6 7355905
    Doktorr
    Poziom 35  
    Nie to samo.
  • #7 7355939
    viper555
    Poziom 39  
    Ocena: 2159
    Dlaczego myślicie że diody , nie masz szczotek i pierścieni to cały problem. Alternator trudny do naprawy dla amatora.P
  • REKLAMA
  • #8 7355975
    lukizab
    Poziom 11  
    Znalazłem na allegro blisko mnie kilka alternatorów od 100 - 180 zł , tylko nie wiem czy ten mostek musi byc od alternatora identycznego jak moj czy moze byc od np xsary benzyna 1.4, bo z takim jak moj to w okolicy juz problem.Mozna kupić sam mostek nowy w sklepie.??
  • REKLAMA
  • #9 7356118
    Doktorr
    Poziom 35  
    Ano myślimy, bo bez kluczyka świeci się kontrolka ładowania i rozładowuje akumulator (jak napisano na wstępie).
    Zobacz na oznaczenia alternatora i producenta. (część alternatorów montowanych w samochodach Peugeot i Citroen z założenia było nierozbieralnych).
  • #10 7356218
    lukizab
    Poziom 11  
    To lista alternatorów kompaktyblinych i przykładowy schemat.Może sie komus przyda, swoj oddam do regeneracji.
    Citroen Xsara 1.9 D 1998 - świecąca kontrolka ładowania, brzęczenie po zgaszeniu
  • #11 7356229
    viper555
    Poziom 39  
    Ocena: 2159
    Rozbieralne są wszystkie i wszystkie do naprawy tylko pytanie czy się opłaci ,po drugie myślałem że ma Valeo , po trzecie czy to 70,80,95 czy 120A i jaki producent. Jeżeli chodzi oświecenie kontrolki to nie zawsze przebita dioda.P
  • #12 7356242
    lukizab
    Poziom 11  
    Doktorr napisał:

Gdyby ktoś przyszedł do ciebie i zadał pytanie z twojej dziedziny informując jednocześnie, że pyta , ponieważ nie zamierza wydawać na ciebie pieniędzy.
    Delikatnie mówiąc irytujące.

Coś w tym jest , ale to jest forum. Może miałbyś racje gdybym przyszedł przykładowo do Twojego warsztatu wypytał o wszystko i sam naprawil - to byloby bezczelne, ale forum sluzy do wymiany inf. poza tym dzieki twojej odpowiedzi wiem ze mam wykrecic alternator i oddac do naprawy ( i tak ktos zarobi), nie musze holowac samochodu do elektryka itd.

Dodano po 5 [godziny] 25 [minuty]:

A czy jest możliwe że przyczyna jest padniety akumulator, bo ladowalem go przez noc rano zapalilem na nim z 3 razy samochód i odłączyłem klemy bo sie bałem ze jakies zwarcie jest ,po pracy sprawdzilem na nim napięcie i jest 0.00.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z Citroenem Xsara 1.9 D z 1998 roku, polegający na świecącej kontrolce ładowania oraz brzęczeniu po zgaszeniu silnika. Po podłączeniu do innego samochodu udało się uruchomić pojazd, jednak kontrolka ponownie się zapaliła po wyłączeniu silnika. Użytkownik podejrzewa uszkodzenie alternatora lub zwarcie. W odpowiedziach sugerowane są różne przyczyny, w tym zwarcie diod prostowniczych w alternatorze, co może prowadzić do rozładowania akumulatora. Użytkownik rozważa wymianę mostka prostowniczego lub całego alternatora, a także sprawdza możliwość regeneracji alternatora. Pojawia się również pytanie o stan akumulatora, który może być przyczyną problemów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA