logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

WD5000AAKS nie jest wykrywany po wyłączeniu komputera - co robić?

Zellas 09 Gru 2009 00:38 1512 3
REKLAMA
  • #1 7364523
    Zellas
    Poziom 10  
    witam,
    2 tyg. temu kupiłem nowego kompa składaka. Wszystko działało w porządku wczoraj,
    wyłączyłem go normalnie, a dziś przy uruchamianiu nie chciał wykryć dysku. Próbowałem:
    - podłączać dysk na innej taśmie, do innego portu na głównej i do innego kabla z prądem, nic to nie dało. AHCI(lub coś podobnego do saty) mam wyłączone, włączenie nic nie dało.
    -Zmiana wykrywania dysku z auto na manual nic nie dała, co kilka prób w biosie zamiast IDE Channel 0 Master[none] pojawiało się IDE Channel 0 Master (puste miejsce bez napisów bez nawiasów).
    -Próbowałem podłączyć dysk ze starego kompa(jeszcze na tą szeroką taśmę) wykryło go ale próba uruchomienia win skończyła się na samoczynnych resetach kompa.

konfiguracja:
    nowy Dysk twardy WESTERN DIGITAL 500GB (WD5000AAKS)
    Płyta główna GIGABYTE GA-P43-ES3G
    Procesor INTEL Core 2 Duo E7400 Box
    Pamięć GOODRAM DDR2 2x2GB (GR800D264L6/2G)
    Karta graficzna SAPPHIRE TECHNOLOGY HD4890 1GB Battle
    Zasilacz CHIEFTEC GPS-550AB-A 550W BULK

stary twardy Segate 40gb :)

Zainstalowany win XP PL z SP3 dla dysku nowego
    win xp pl sp2 dla dysku starego

Jutro rano pójdę z dyskiem do kumpla zobaczyć, czy na innym kompie będzie chodził.
    Dam znać co i jak.
    Proszę o jakąkolwiek pomoc rady, uwagi.
  • REKLAMA
  • #2 7364635
    DriverMSG
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4848
    W sumie, dopóki nie sprawdzisz dysku, (czy ten sprawny) to nie wiele można wskórać.
    Nie zaszkodzi jednak, zresetowanie biosu płyty gł., jak i kontrola napięć zasilacza.
  • REKLAMA
  • #3 7365319
    Zellas
    Poziom 10  
    Dysk sprawdzony u kumpla i też bios go nie wykrywa. chyba zostaje gwarancja. Czy ktoś sie orientuje gdzie i jak mam go oddać ?
  • #4 7365827
    Arek K.
    Poziom 21  
    Ocena: 5
    Do sklepu, w którym go zakupiłeś.
REKLAMA