logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Microsoft wyda licencje na system plików exFAT

danielde 11 Gru 2009 07:20 2939 7
REKLAMA
  • Microsoft wyda licencje na system plików exFAT

Wczoraj Microsoft ogłosił, że wyda wyda licencje na system plików exFAT, w celu rozpowszechniania jego wykorzystania w komputerach i urządzeniach przenośnych. Nowa technologia jest już wykorzystywana w kartach pamięci SDXC, lecz teraz dostępna będzie w systemie elastycznym, uzależnionym od urządzenia. Producenci prostych urządzeń takiej jak cyfrówki, czy ramki cyfrowe obejmie jednorazowa opłata 300.000 USD, natomiast za każde bardziej zaawansowane urządzenie takie jak komputer, czy smartfon, będzie trzeba zapłacić osobno.

System plików jest częścią Windowsa 7 i jest zoptymalizowany dla pamięci flash oraz audio i wideo. W porównaniu do starszego systemu FAT, obsługuje on znacznie pojemniejsze nośniki pamięci (do 256 TB), jak również umożliwia przechowywanie większej ilości plików w jednym folderze. Jest zaprojektowany pod kątem szybkości działania i jest nieco wolniejszy od technologii SDXC, której teoretyczna, maksymalna szybkość przesyłu danych wynosi 300 MB/s.

Nie wszystkie nośniki pamięci flash potrzebują wsparcia systemu exFAT, ponieważ karty CompactFlash, czy odtwarzacze przenośne oferują obecnie pojemność rzędu 64 GB lub więcej. Jednak mało znany system plików firmy Microsoft będzie potrzebny w wielu obecnych i przyszłościowych systemach operacyjnych po to, aby potrafiły one rozpoznać podłączane urządzenia.

źródło:
    http://www.electronista.com/articles/09/12/10/exfat.to.be.used.on.many.more.devices/
    http://www.getusb.info

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    danielde
    Tłumacz Redaktor
    danielde napisał 671 postów o ocenie 30. Mieszka w mieście Bydgoszcz. Jest z nami od 2009 roku.
  • REKLAMA
  • #2 7373300
    Hucul
    Poziom 39  
    Ocena: 470
    Microsoft znów będzie próbował zmusić użytkowników starszych jego produktów do kupna swojego nowego systemu . Mam nadzieję , że producenci hardware nie dadzą się w to wmanewrować :|
    Na szczęście do tej pory ten system plików jest praktycznie nieużywany , choć dostępne są aktualizacje exFat do XP . W sieci można znaleźć opinie testujących ten format, w praktyce nie ma zauważalnego przyspieszenia przesyłu w porównaniu do FAT32 i zauważono niestabilność XP po zainstalowaniu obsługi exFat .
  • REKLAMA
  • #3 7374156
    MarQs11
    Poziom 19  
    Ocena: 15
    Może dlatego, że exFat jest systemem plików w windowsie7, a XP nie był do niego przystosowany?
    Nikt przecież nikogo nie zmusza do używania tego systemu. Nie doczytałem jakoś w newsie, że microsoft będzie Ci kazało go używać.

Zauważyłem niepokojącą tendencję do ciągłego najeżdżania na produkty Microsoftu. Z każdego newsa o Windowsie/Office/eXFat robi się jeden wielki flame-war.
    Mam pewną radę dla osób którzy nie lubią tego wytwórcy oprogramowania - nie używajcie go. I będzie spokój.
  • REKLAMA
  • #4 7374267
    Hucul
    Poziom 39  
    Ocena: 470
    MarQs11 napisał:
    ... Nie doczytałem jakoś w newsie, że microsoft będzie Ci kazało go używać.

danielde napisał:
    Jednak mało znany system plików firmy Microsoft będzie potrzebny w wielu obecnych i przyszłościowych systemach operacyjnych po to, aby potrafiły one rozpoznać podłączane urządzenia.

MarQs11 napisał:
    ...Zauważyłem niepokojącą tendencję do ciągłego najeżdżania na produkty Microsoftu. Z każdego newsa o Windowsie/Office/eXFat robi się jeden wielki flame-war.
    Mam pewną radę dla osób którzy nie lubią tego wytwórcy oprogramowania - nie używajcie go. I będzie spokój.

Od dawna nie używam .
    Microsoft może pozbawić mnie dostępu do nowych urządzeń , jeśli producenci ugną się pod jego naciskiem . Moje obiekcje nie są skierowane na produkty Microsoftu , a na politykę tej firmy .
  • REKLAMA
  • #5 7374307
    MarQs11
    Poziom 19  
    Ocena: 15
    Systemy plików Fat, Fat32 oraz NTFS również należą do Microsoftu, jednak są powszechnie używane w urządzeniach przenośnych oraz w innych systemach.
    To, że nowy system EXFat będzie licencjonowany wcale nie oznacza, że sterowniki również będą płatne.
    Firma wydała pieniądze, by opracować projekt pewnego rozwiązania i ma pełne prawa czerpać z tego tytułu zyski.
  • #6 7374361
    szulat
    Poziom 23  
    Ocena: 110
    MarQs11 napisał:
    Zauważyłem niepokojącą tendencję do ciągłego najeżdżania na produkty Microsoftu. Z każdego newsa o Windowsie/Office/eXFat robi się jeden wielki flame-war.

tu sytuacja jest trochę nietypowa, nawet jak na Microsoft.
    w przypadku windowsów zarobek producenta to powiedzmy 50% za pracę włożoną w rozwój oprogramowania, 50% premia za bycie monopolistą (tzn. ta część klientów kupi produkt nie dla jego zalet tylko żeby się dopasować).
    office to może 80%/20%.
    natomiast exFAT to 0,1%/99,9%! wymyślenie systemu plików w rodzaju FAT to powiedzmy dzień pracy inżyniera, ale Microsoft będzie na tym latami zarabial miliony "za darmo" bo jeżeli powie że w windowsach użyje tylko tego systemu to żadne działania konkurencji ani klientów tego nie zmienią.

i zauważ że nie najeżdżam na żaden produkt Microsoftu i w ogóle mnie w tym momencie nie obchodzi czy ten fat dobrze działa czy źle :)
  • #7 7374497
    mcm
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    MarQs11 napisał:
    Systemy plików Fat, Fat32 oraz NTFS również należą do Microsoftu
    Patent Microsoftu na FAT12,FAT16 (i nie wiem czy też na FAT32) bez wsparcia dla długich nazw został mu odebrany.
  • #8 7374600
    marszalek_duck
    Poziom 17  
    Ocena: 11
    Cytat:
    Patent Microsoftu na FAT12,FAT16 (i nie wiem czy też na FAT32) bez wsparcia dla długich nazw został mu odebrany.

A nie czasem chcieli im zabrać???? (nie jestem pewien wiec to tylko spekulacja)

Podsumowanie tematu

✨ Microsoft ogłosił, że wyda licencje na system plików exFAT, co ma na celu zwiększenie jego zastosowania w komputerach i urządzeniach przenośnych. System exFAT, już wykorzystywany w kartach pamięci SDXC, będzie dostępny dla producentów prostych urządzeń za jednorazową opłatą 300.000 USD, podczas gdy bardziej zaawansowane urządzenia, takie jak komputery i smartfony, będą wymagały osobnych opłat. exFAT jest zoptymalizowany dla pamięci flash oraz multimediów, obsługując nośniki do 256 TB i umożliwiając przechowywanie większej liczby plików w jednym folderze. Użytkownicy wyrażają obawy dotyczące polityki Microsoftu oraz stabilności systemu po wprowadzeniu obsługi exFAT w starszych wersjach Windows, takich jak XP.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA