logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wielki ekran zeszłych czasów - wnętrze 29-calowego telewizora kineskopowego Sony Trinitron KV-29X5K

p.kaczmarek2 14 Lip 2026 10:41 3315 57

TL;DR LABEL_AI_GENERATED

• 29-calowy telewizor CRT Sony Trinitron KV-29X5K pokazano od środka, z kineskopem Super Trinitron, dwoma głośnikami 2x20 W i bogatym zestawem złączy AV.
  • Na szyjce kineskopu widać płytkę PK, cewki odchylania, osobny układ wysokiego napięcia z D2539 oraz tor sygnałowy z CXA2060S, TDA7495, TDA9875A i TDA9817.
  • Model pobiera 108 W, ma widoczną przekątną ok. 68 cm, odchylanie 110° i waży 43,5 kg przy głębokości ponad 52 cm.
  • Instrukcja serwisowa pokazuje widoki exploded, schematy, punkty pomiarowe, oczekiwane napięcia i przebiegi, więc sprzęt łatwiej diagnozować i naprawiać.
  • Wnętrze CRT jest niebezpieczne: kineskop może utrzymywać 25–30 kV długo po odłączeniu zasilania, a uszkodzenie szyjki grozi implozją.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
Słuchaj:
  • Wielki ekran zeszłych czasów - wnętrze 29-calowego telewizora kineskopowego Sony Trinitron KV-29X5K
    Czy pamiętacie telewizory kineskopowe? Oto prezentacja odbiornika Sony Trinitron, wyróżniającego się wielkim 29-calowym ekranem, dwoma wbudowanymi 20-watowymi głośnikami i ważącego dobre ponad 40 kilogramów. Pełna specyfikacja poniżej:
    Wielki ekran zeszłych czasów - wnętrze 29-calowego telewizora kineskopowego Sony Trinitron KV-29X5K
    KV-29X5K charakteryzuje się poborem mocy na poziomie 108 W i opiera się na kineskopie Super Trinitron o widocznej przekątnej ok. 68 cm (kąt odchylania wiązki to 110 stopni). Telewizor wyposażono w bogaty zestaw złączy: z tyłu posiada dwa gniazda SCART (z obsługą RGB i S-Video), a z przodu wejście kompozytowe (cinch), S-Video oraz gniazdo słuchawkowe. Całość dopełnia wbudowane nagłośnienie o mocy 2x20 W. Imponujące są też gabaryty - przy głębokości ponad 52 cm, ten odbiornik waży aż 43.5 kg.
    Załączony do tematu manual nie omawia tylko rzeczy ze strony użytkownika - są też tam informacje dla serwisanta, w tym opis demontażu telewizora. W nim zaciekawiła mnie możliwość zamocowania płytki w pozycji serwisowej. Widać, że całość była tworzona z myślą o naprawach.
    Demontaż kineskopu też jest opisany. UWAGA: Wnętrze telewizora CRT jest niebezpieczne! Kineskop pełni rolę kondensatora i w okolicach "przyssawki" (anody) może utrzymywać się niebezpieczne, wysokie napięcie (rzędu 25-30 kV) jeszcze bardzo długo po odłączeniu zasilania sieciowego. Ponadto uderzenie lub złamanie szyjki kineskopu grozi groźną implozją. Należy zachować bezpieczeństwo przy wszelkich eksperymentach z tego typu sprzętem i wykonywać je tylko na własną odpowiedzialność.
    U mnie wyglądało to bardzo podobnie. Przy okazji można zwrócić uwagę na naklejkę reklamującą atuty tego odbiornika, czyli standard NICAM (cyfrowe stereo), 10-stronicowy teletekst, timer sleep, złącza AV dostępne z przodu i dwa złącza SCART dostępne z tyłu.
    Wielki ekran zeszłych czasów - wnętrze 29-calowego telewizora kineskopowego Sony Trinitron KV-29X5KWielki ekran zeszłych czasów - wnętrze 29-calowego telewizora kineskopowego Sony Trinitron KV-29X5KWielki ekran zeszłych czasów - wnętrze 29-calowego telewizora kineskopowego Sony Trinitron KV-29X5K
    Plomba gwarancyjna - nikt wcześniej do środka nie zaglądał?
    A więc "będziemy tu pierwsi". Jeszcze rzut oka na tabliczkę znamionową i można zdejmować obudowę.
    Na szyjce kineskopu mamy płytkę (tzw. PK), a pod nią umieszczono zespół cewek odchylania. Zadaniem cewek jest tworzenie zmiennego pola magnetycznego, które odchyla (omiata) wiązki elektronów w pionie i poziomie po całej szerokości ekranu pokrytego luminoforem. Z kolei za "sterowanie" intensywnością wiązek dla podstawowych kolorów (czerwony, zielony i niebieski) odpowiadają sygnały ze wzmacniaczy wizji, podawane z płytki PK bezpośrednio na katody. Cały proces omiatania przebiega tak szybko, że ludzkie oko nie widzi ruchu pojedynczego punktu, a my uzyskujemy iluzję płynnego obrazu.
    Wielki ekran zeszłych czasów - wnętrze 29-calowego telewizora kineskopowego Sony Trinitron KV-29X5KWielki ekran zeszłych czasów - wnętrze 29-calowego telewizora kineskopowego Sony Trinitron KV-29X5KWielki ekran zeszłych czasów - wnętrze 29-calowego telewizora kineskopowego Sony Trinitron KV-29X5KWielki ekran zeszłych czasów - wnętrze 29-calowego telewizora kineskopowego Sony Trinitron KV-29X5K
    Oznaczenie kineskopu:
    Wielki ekran zeszłych czasów - wnętrze 29-calowego telewizora kineskopowego Sony Trinitron KV-29X5KWielki ekran zeszłych czasów - wnętrze 29-calowego telewizora kineskopowego Sony Trinitron KV-29X5K
    Wcześniej pokazywałem stary Telewizor Trinitron KV-21FT1K z jednym małym głośniczkiem w środku. Najwyraźniej dźwięk mono był naturalną konsekwencją niskiej ceny. Tutaj mamy wręcz przeciwnie - pełne stereo, a głośniki są jeszcze obudowane tak, by miały polepszone właściwości akustyczne. Może ktoś z dziedziny audio się wypowie dokładniej, na co taki zabieg wpływa, bo ja osobiście mam tylko pierwszy poziom muzykalności - rozróżniam kiedy grają i kiedy nie...
    Wielki ekran zeszłych czasów - wnętrze 29-calowego telewizora kineskopowego Sony Trinitron KV-29X5KWielki ekran zeszłych czasów - wnętrze 29-calowego telewizora kineskopowego Sony Trinitron KV-29X5K
    Wedle wytłoczonego oznaczenia na plastiku tą część wyprodukowano w lipcu 1998...
    Wielki ekran zeszłych czasów - wnętrze 29-calowego telewizora kineskopowego Sony Trinitron KV-29X5KWielki ekran zeszłych czasów - wnętrze 29-calowego telewizora kineskopowego Sony Trinitron KV-29X5KWielki ekran zeszłych czasów - wnętrze 29-calowego telewizora kineskopowego Sony Trinitron KV-29X5K
    Jest to jeden z nowszych odbiorników, więc wiele obwodów jest uproszczonych i w środku są dedykowane układy scalone do pracy w CRT, ale i tak surowców na odzysk jest dużo. Przede wszystkim cewki, czyli miedź, ale radiatory (aluminium) też są dość spore, próżno szukać takich we współczesnych telewizorach LCD z podświetleniem LED:
    Główny przycisk odłącza telewizor całkowicie z sieci - odcinane są zarówno faza, jak i przewód neutralny. Osobno mamy standby, w standby można telewizor już wybudzić pilotem. W nowoczesnych telewizorach nikt nie bawiłby się w takie włączniki.
    Na płycie frontowej mamy przyciski (to nie te czasy, gdzie jest problem z dostępem do podstawowych opcji gdy zgubi się pilot), gniazda RCA (audio - kanał prawy i lewy, video), RGB, a nawet i słuchawkowe.
    Na obwód zasilacza sieciowego składają się zasadniczo dwa układy. Mamy tu malutką przetwornicę od standby, opiera się ona o TOP209P. Jest to zintegrowany sterownik PWM z wbudowanym kluczem MOSFET (rodzina TOPSwitch), chętnie stosowany w zasilaczach rezerwowych ze względu na znikomą liczbę wymaganych elementów zewnętrznych:
    Główna przetwornica jest włączona przez przekaźnik widoczny na zdjęciu. Opiera się o F6654 STR (Sanken STR-F6654). To grubowarstwowy układ hybrydowy integrujący kontroler i potężny tranzystor MOSFET, dedykowany do budowy zasilaczy impulsowych w telewizorach o dużych przekątnych:
    W telewizorze CRT mamy jeszcze osobno układ służący do odchylania poziomego oraz generowania wysokiego napięcia na transformatorze flyback (trafopowielaczu). Na zdjęciu widać osobno jego tranzystor kluczujący D2539 (właściwie 2SD2539). Jest to wysokonapięciowy tranzystor bipolarny NPN ze zintegrowaną diodą tłumiącą:
    Sercem przetwarzania sygnałów zdaje się być SONY CXA2060S
    CXA2060S to zaawansowany procesor sygnałowy TV od Sony. Dekoduje on kolory w standardach PAL/NTSC/SECAM i generuje sygnały dla układów odchylania, a jego pracą cyfrowo steruje mikrokontroler po magistrali I2C.
    Za audio odpowiada TDA7495. Jest to scalony wzmacniacz audio klasy AB od STMicroelectronics, zdolny oddać 2x11W mocy. Posiada zintegrowaną, sterowaną napięciowo kontrolę głośności oraz sprzętową funkcję wyciszenia (mute).
    Na dodatkowej płytce widać TDA9875A, pełni on rolę zaawansowanego procesora dźwięku (DSP). Dekoduje on i przetwarza sygnał audio z anteny, zapewniając m.in. obsługę wspomnianego na początku standardu cyfrowego dźwięku stereofonicznego NICAM.
    Można to również wywnioskować z oznaczeń sygnałów - obok zasilania mamy L OUT/R OUT (prawy i lewy kanał) oraz magistralę I2C (SDA/SCL) do sterowania.
    Przy wejściu antenowym widać TDA9817. Jest to układ pętli fazowej (PLL) do demodulacji sygnałów pośredniej częstotliwości wizji (VIF) oraz fonii (SIF). W praktyce: oddziela i przygotowuje on sygnał wideo i audio z tego, co odbiera głowica.
    Wielki ekran zeszłych czasów - wnętrze 29-calowego telewizora kineskopowego Sony Trinitron KV-29X5K Wielki ekran zeszłych czasów - wnętrze 29-calowego telewizora kineskopowego Sony Trinitron KV-29X5K
    Sama głowica kryje w sobie zapewne układ z rodziny TUA6014. To syntezer częstotliwości (PLL) firmy Siemens/Infineon dla tunerów TV. Dzięki komunikacji I2C pozwala on procesorowi głównemu na precyzyjne dostrojenie telewizora do wybranego pasma i kanału.

Ogółem, PCB jest jednostronne i zdecydowana większość elementów jest montowana w sposób przewlekany. Na spodzie można tylko dostrzec nieliczne układy elementy SMD, takie jak rezystory, kondensatory, tranzystory lub pojedyncze układy scalone.
    Należą do nich m. in. 24W086 (pamięć EEPROM o pojemności 1 KB z interfejsem I2C, która przechowuje ustawienia użytkownika oraz wartości dla trybu serwisowego) i CD4052 (podwójny, 4-kanałowy analogowy multiplekser, prawdopodobnie używany do przełączania sygnałów audio i wideo między wejściami):
    Tak z kolei wygląda płytka z szyjki kineskopu - widzę na niej trzy BF871 oraz układy LM358 i LM393N.
    Wielki ekran zeszłych czasów - wnętrze 29-calowego telewizora kineskopowego Sony Trinitron KV-29X5K Wielki ekran zeszłych czasów - wnętrze 29-calowego telewizora kineskopowego Sony Trinitron KV-29X5K Wielki ekran zeszłych czasów - wnętrze 29-calowego telewizora kineskopowego Sony Trinitron KV-29X5K
    Zostały jeszcze cewki odchylania, jak zwykle nieco poklejone, odzysk drutu byłby dość trudny:
    Wielki ekran zeszłych czasów - wnętrze 29-calowego telewizora kineskopowego Sony Trinitron KV-29X5KWielki ekran zeszłych czasów - wnętrze 29-calowego telewizora kineskopowego Sony Trinitron KV-29X5KWielki ekran zeszłych czasów - wnętrze 29-calowego telewizora kineskopowego Sony Trinitron KV-29X5KWielki ekran zeszłych czasów - wnętrze 29-calowego telewizora kineskopowego Sony Trinitron KV-29X5K
    Na koniec można jeszcze zajrzeć do instrukcji serwisowej. Jest to coś zupełnie odmiennego od dzisiejszych standardów dostępnej dokumentacji sprzętów. Mamy tam wszystko, począwszy od widoku "exploded" z opisanym każdym elementem:
    Poprzez widoki płytek i osobno schematy:
    Przykładowo, pokazana na obrazku płytka niemalże idealnie zgadza się z tym, co dałem na zdjęciach, choć jest mała różnica w wersji - 1-715-005-12 a 1-715-005-11. Naprawdę bardzo ułatwia to diagnozę i naprawę usterek.
    Dokumentacja opisuje też napięcia na poszczególnych punktach i elementach - przykładowo, dla tranzystorów mamy wyróżnione wartości na kolektorze, emiterze i bazie. Również w niektórych miejscach pokazane są oczekiwane przebiegi, czyli czego można spodziewać się na oscyloskopie.
    Dla wygody poświecono również jedną stronę samym rysunkom elementów, wraz z opisanymi wyprowadzeniami.

Podsumowując, to było wnętrze 29-calowego telewizora Sony Trinitron, model KV-29X5K. Sam niestety ledwo co pamiętam wielkie kineskopowce, chyba jedynie na wczesnym etapie dzieciństwa mieliśmy podobny telewizor, potem szybko został zastąpiony płaskim ekranem. Mój komputer to w ogóle już zaczął od LCD (chyba marki Flatron), więc CRT zawsze było dla mnie ciekawostką, z tego samego powodu też postanowiłem go tutaj przedstawić. Ciężki to był sprzęt do wniesienia, ale chyba było dla tych kilku fotek. Jak wspominacie telewizory CRT, wygodę ich użytkowania i awaryjność? Czy też mieliście jakieś egzemplarze z rodziny Sony Trinitron?

Fajne? Ranking DIY
    Pomogłem? Kup mi kawę.
    O autorze
    p.kaczmarek2
    Moderator Smart Home
    Inżynier programista z wieloletnim doświadczeniem embedded i full stack developer.
    Specjalizuje się w: embedded, Full-Stack Developer
    p.kaczmarek2 napisał 14751 postów o ocenie 12871, pomógł 659 razy. Jest z nami od 2014 roku.
  • #2 21938197
    James596
    Poziom 30  
    Ocena: 575
    Popularny model, często spotykałem je w domach, sam też miałem podobny przez chwilę.
    Faktycznie, dźwięk z niego był bardzo dobry, ale niestety często widziałem ten model z kolorami w odcieniu "buraczkowym" - słabe kineskopy.

Warto dodać, że ten Soniak to już późny, trochę "zubożony" model. Te stare z początku lat 90 były jeszcze cięższe, ale co się dziwić - w środku cały tył kineskopu był obudowany metalowym ekranowaniem.
  • #3 21938202
    sq3evp
    Poziom 39  
    Ocena: 898
    Taki Trinitron to musiał ważyć.
    Miałem Grundiga 100 Hz, płaski, ale Sony ze względu na konstrukcję matrycy w kineskopie ważył więcej. Mój coś ok. 15 kg ważył (czy ok. 30 kg?).
  • #4 21938225
    kazikszach
    Poziom 39  
    Ocena: 1102
    Ten ma lekko zakrzywiony ekran, te z płaskim ważyły jeszcze więcej.
    Jakość kineskopów popsuła się po przeniesieniu produkcji do Europy, jeśli mnie pamięć nie myli to Wielka Brytania i Hiszpania.
  • #6 21938238
    andrzejlisek
    Poziom 32  
    Ocena: 712
    p.kaczmarek2 napisał:
    Czy pamiętacie telewizory kineskopowe?

Pamiętam doskonale, a nawet długo trzymałem się tej technologii. Mało tego! Bardzo długo uważałem, ze CRT ma lepszy obraz niż LCD, pomimo, że ten drugi był nowocześniejszy i szybko wypierał CRT. Ale wiadomo, LCD również i mnie dopadł, no i okazało się, że byłem w błędzie.

Ale dziwne wydaje się, że dawniej ekran 21 cali to "standardowa" wielkość, ekran 29 cali to "bardzo duży ekran", a obecnie 42 cale to "trochę mały ekran".
  • #7 21938241
    James596
    Poziom 30  
    Ekrany coraz większe, a treści w telewizji coraz głupsze.
  • #8 21938246
    p.kaczmarek2
    Moderator Smart Home
    Ocena: 12871
    Wbrew pozorom, z tym obrazem to jednak trochę racji jest. Z tego co słyszałem, gry NES i podobne były robione z myślą o CRT, i lepiej wyglądają na CRT, choć sam tego nie weryfikowałem. CRT są wciaż pożądane do retrogamingu.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #9 21938264
    kazikszach
    Poziom 39  
    Ocena: 1102
    gulson napisał:
    Kiedyś marzenie każdego.

Tak, bo to była prawdziwa telewizja, dająca dynamikę obrazu.
    Już tu na forum pisałem, że najlepszy obraz jako fan Formuły 1 oglądałem na tv kineskopowym i telewizji analogowej satelitarnej, tam była prawdziwa dynamika, bo nie było żadnej obróbki cyfrowej. Po zmianie na tv kineskopowy 100Hz zniknęła dynamika, wprawdzie obraz nie migotał. Po wystartowaniu cyfrowej platformy Wizja tv już z dynamiką było gorzej.
    Teraz mam Sony 4 k, tuner Canal + też 4 k, ale ten obraz jest jakiś taki sztuczny przez te wszystkie kompresje przy nadawaniu.
    p.kaczmarek2 napisał:
    Z tego co słyszałem, gry NES i podobne były robione z myślą o CRT, i lepiej wyglądają na CRT, choć sam tego nie weryfikowałem. CRT są wciaż pożądane do retrogamingu.

Tak może być, bo taki tv nie ma w sobie żadnego przetwornika cyfrowo-analogowego i pokazuje to co mu daje gra bez obróbki i z dynamiką jaką daje kineskop.
  • #10 21938306
    Pan.Kropa
    Poziom 35  
    Ocena: 1173
    Ja chciałbym żeby dalej dominowały telewizory kineskopowe. Podobały mi się wielkie i ciężkie kolosy. Z ogromnym tyłem. Pamiętam jak na początku lat 90 chyba w Radioelektroniku albo AudioVideo były pokazane telewizory Panasonic The one Up. Z rozmarzeniem oglądałem je na prospektach. Niestety ceny były takie że to było marzenie ściętej głowy żeby taki posiadać. Współczesne płaskie mają może i obrazy dobre. Ale w większości dźwięk w nich to po prostu kicz.
  • #11 21938316
    karolark
    Poziom 42  
    Ocena: 2516
    I kocury miały gdzie leżakować 😸😸
  • #13 21938361
    ppwielki
    Poziom 27  
    Ocena: 291
    Pan.Kropa napisał:
    chciałbym żeby dalej dominowały telewizory kineskopowe. Podobały mi się wielkie i ciężkie kolosy.
    Zostawiłem sobie taki jeden. Chciałem go wynieść, ale już nie chcę i sam nie dam rady. Thomson 37". Trochę inaczej się ogląda, tak po starodawnemu.
  • #14 21938365
    Pan.Kropa
    Poziom 35  
    Ja po namowach i złościach żony która chciała coś nowoczesnego niestety pozbyłem się w 2015 ostatniego telewizora kineskopowego który działał jeszcze bezproblemowo.
  • #15 21938403
    borba
    Poziom 16  
    Ocena: 30
    >>21938088 Super analiza! Pamiętam, jak w 2001 albo 2002 dźwigałem podobny, tylko w srebrnej obudowie na 4 piętro, na którym mieszkaliśmy. Byłem tak dumny, że sam to pudło (nie pamiętam, jak ustawione) wtachałem, że cud tylko uratował mnie przed przedźwignięciem. Ale zaraz potem w szczecińskiej Elcie pojawiły się pierwsze plazmy Panasonica i wszystko, co kineskopowe było już "passe". A szkoda, choć dziś chyba tylko fani stylu "vintage", używają tegoż.
    Ja swój drugi, 25-calowy kineskopowy SONY oddałem tak jakoś z 16-18 lat temu koledze na działkę. I - o dziwo - do dziś jest tam używany ;)
    Pozdrawiam!
  • #16 21938406
    carrot
    Moderator Samochody
    Ocena: 3600
    p.kaczmarek2 napisał:
    Z tego co słyszałem, gry NES i podobne były robione z myślą o CRT, i lepiej wyglądają na CRT

W starych konsolach oprócz pada/ joysticka miałeś również pistolet wyposażony w fotokomórkę i można było nim strzelać do kaczek latających po ekranie ;) taki pistolet działa tylko na kineskopowym telewizorze.
    Inna sprawa, to jak ma wyglądać obraz w standardzie PAL 720x576 na współczesnym ekranie 4k ?
  • #17 21938465
    Stanley_P
    Poziom 28  
    Ocena: 294
    carrot napisał:
    Inna sprawa, to jak ma wyglądać obraz w standardzie PAL 720x576 na współczesnym ekranie 4k ?

Albo w drugą stronę: jak ma wyglądać obraz w standardzie FHD 1080p (nie mówię już o 4K) na starym ekranie 575 linii (z przeplotem)? ;-)
  • #18 21938495
    kaem
    Poziom 29  
    Ocena: 295
    Miałem Deawoo DMT-2595TXT. Był problem z dźwiękiem: po jakimś czasie zaczęła ocierać cewka w jednym głośniku (Bukdoo, wymieniłem na Nokie i od razu jakość niskich tonów wzrosła), brak Nicam (choć był w opcji, ale tylko dla krajów z systemem B/G), brak wsparcia dla stereo na częstotliwości 6,25 MHz (a akurat kablówka w moim mieście jak na złość tę częstotliwość stosowała). Tymczasowo zrobiłem stereo na kilku programach montując fonię Rymi, ale wtedy pojawił się szum na kanałach z Nicamem (nośna Nicam 5,85 MHz wypada bardzo blisko nośnej 6,25). Ogólnie, trochę niedopracowany produkt na polski specyficzny rynek.
    Ale to dawne czasy. Był to ostatni telewizor CRT jaki mieliśmy.
  • #19 21938530
    Pan.Kropa
    Poziom 35  
    >>21938465 Jakby nie było obrazów HD, FHD, 4K. To byśmy się zachwycali obrazem Pal i wszystko było by ok.

Dodano po 2 [minuty]:

kaem napisał:
    Miałem Deawoo DMT-2595TXT. Był problem z dźwiękiem: po jakimś czasie zaczęła ocierać cewka w jednym głośniku (Bukdoo, wymieniłem na Nokie i od razu jakość niskich tonów wzrosła), brak Nicam (choć był w opcji, ale tylko dla krajów z systemem B/G), brak wsparcia dla stereo na częstotliwości 6,25 MHz (a akurat kablówka w moim mieście jak na złość tę częstotliwość stosowała). Tymczasowo zrobiłem stereo na kilku programach montując fonię Rymi, ale wtedy pojawił się szum na kanałach z Nicamem (nośna Nicam 5,85 MHz wypada bardzo blisko nośnej 6,25). Ogólnie, trochę niedopracowany produkt na polski specyficzny rynek.
    Ale to dawne czasy. Był to ostatni telewizor CRT jaki mieliśmy.
    Ja kupiłem w 2000 roku telewizor Philips 25 cali. I tam Nicam z anteny naziemnej działał bezproblemowo. Telewizor pracował do roku 2015 bez żadnej usterki
  • #20 21938908
    thereminator
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 657
    p.kaczmarek2 napisał:
    uderzenie lub złamanie szyjki kineskopu grozi groźną implozją

Ostrożność przy grzebaniu w telewizorze jest potrzebna, ale bez przesady z tym straszeniem implozją. Co najmniej od lat 60-tych
    produkowano kineskopy z zabezpieczeniem antyimplozyjnym.
  • #21 21938938
    andrzejlisek
    Poziom 32  
    Ocena: 712
    Bardziej zależy od miejsca czy sposobu uderzenia. Uderzenie samej szyjki niczym nie grozi. Nie zliczę, ile to razy widziałem na śmietniku CRT bez szyjki. We wszystkich takich przypadkach kineskop był cały.

https://www.youtube.com/shorts/wz5MS355axw
  • #22 21939014
    Jawi_P
    Poziom 36  
    Ocena: 714
    James596 napisał:
    Ekrany coraz większe, a treści w telewizji coraz głupsze.

Bo Sondy nie ma ;)

A ja mam działający jeszcze 14 cali chyba Samsung z 2001 roku :) Kupiłem wtedy żonie do szpitala, bo trochę czasu tam spędziła.
    TV stoi sobie dumnie nie używany w piwnicy i szkoda wyrzucić.
  • #23 21939022
    Pan.Kropa
    Poziom 35  
    Jawi_P napisał:
    TV stoi sobie dumnie nie używany w piwnicy i szkoda wyrzucić.
    Żyj sto lat albo i więcej. Ale kiedyś twoi spadkobiercy się go pozbędą.
  • #24 21939137
    kris8888
    Poziom 41  
    Ocena: 1928
    kazikszach napisał:
    Jakość kineskopów popsuła się po przeniesieniu produkcji do Europy, jeśli mnie pamięć nie myli to Wielka Brytania i Hiszpania

To się zgadza. Miałem w życiu trzy telewizory Sony Trinitron. Pierwszy 29", kupiony na początku lat 90-tych, jeszcze produkcja w pełni japońska. Kosztował majątek, a musiałem i tak sobie jeszcze w nim dorobić fonię równoległą 6,5MHz bo oryginalnie była tylko 5,5MHz. Chodził bezawaryjnie przez wiele lat, aż do odstawienia na PSZOK około 2010 roku. Obraz miał do końca rewelacyjny.
    W międzyczasie potrzebowałem drugi telewizor, wybór padł też na sony trinitrona ale z przekątną 25" który kupiłem pod koniec lat 90-tych. Ten był już wyprodukowany w Hiszpanii, kineskop również hiszpańskiej produkcji. Niestety długo nie pochodził, kineskop szybko stracił emisję, a dodatkowo zaczęły pojawiać się zimne luty na płytce.
    Trzeci trinitron, był już niezłym "wypasem" z oszałamiającym jak na tamte czasy panoramicznym ekranem z przekątną 32" i całkowicie płaskim kineskopem. Strasznie ciężki klamot ze względu na grube szkło kineskopu, ale wyposażony we wszystkie możliwe nowinki techniczne z tamtego okresu, obraz w obrazie, pamięć obrazu (stop-klatka), podwójny tuner, dolby stereo, odłączalne, zewnętrzne duże kolumny głośnikowe (dwudrożne) i duża moc wbudowanego wzmacniacza m.cz. Obraz i dźwięk po prostu był rewelacyjny. Miał nawet dedykowany stolik w zestawie. Nie wiem który to był rok produkcji, bo telewizor dostałem od kogoś z rodziny, chyba końcówka lat 90-tych, produkcja jednak w pełni japońska. Używałem go aż do zakupu TV LCD w 2012 roku. Zaliczył tylko jedną awarię jednego rezystora w obwodzie zasilania w.n. kineskopu. Do czasu gdy go sprzedałem za symboliczną złotówkę obraz miał idealny.
  • #25 21939141
    Stanley_P
    Poziom 28  
    Ocena: 294
    Pan.Kropa napisał:
    Jakby nie było obrazów HD, FHD, 4K. To byśmy się zachwycali obrazem Pal i wszystko było by ok.

Jakby nie było PAL-ów SECAMów. NTSCów. To byśmy dalej sobie oglądali w "artystycznym" B&W. Ile to problemów mniej, z odwzorowaniem kolorów, zbieżnością (w "kinolach"), itp. I tak dalej wstecz ;-) Dla mnie tv kineskopowy to przeżytek, przeszłość, zamknięty rozdział. Podobnie jak radia lampowe, kasety, taśmy szpulowe, magnetowidy, ba nawet winyle. Wiem, wiem, za to ostatnie od niektórych lincz ;-)
  • #26 21939160
    karolark
    Poziom 42  
    Ocena: 2516
    Stanley_P napisał:
    Pan.Kropa napisał:
    Jakby nie było obrazów HD, FHD, 4K. To byśmy się zachwycali obrazem Pal i wszystko było by ok.

Jakby nie było PAL-ów SECAMów. NTSCów. To byśmy dalej sobie oglądali w "artystycznym" B&W. Ile to problemów mniej, z odwzorowaniem kolorów, zbieżnością (w "kinolach"), itp. I tak dalej wstecz ;-) Dla mnie tv kineskopowy to przeżytek, przeszłość, zamknięty rozdział. Podobnie jak radia lampowe, kasety, taśmy szpulowe, magnetowidy, ba nawet winyle. Wiem, wiem, za to ostatnie od niektórych lincz ;-)

Przeżytki. ale nie zawsze gorsze :-)
  • #27 21939212
    ppwielki
    Poziom 27  
    Ocena: 291
    karolark napisał:
    Przeżytki. ale nie zawsze gorsze
    ...i dlatego przed chwilą kupiłem najtańszy dekoder dvbt-2 z dwoma pilotami za 55zł, usiadlem w fotelu i popatrzyłem chwilkę na mecz. Chyba zrobię jakiś fajny stolik do niego zamast szafki?
  • #28 21939284
    Karaczan
    Poziom 42  
    Ocena: 1125
    Co do gier, szczególnie ery 8-16bit to CRT można powiedzieć że sprzętowo dawał dithering i antyaliasing w jednym.

Porównanie grafiki pikselowej: postać na CRT rozmyta z liniami skanowania i na LCD/LED o ostrych pikselach.

Praktycznie nie da się tego efektu zaemulować poprawnie na ekranie LCD żadnymi sensownymi sztuczkami.
    To samo jest z pistoletem świetlnym, tu sztuczkę robiło w jaki sposób CRT odświeża obraz.
    Można było cheatować, wystarczyło "strzelać" np w lampę oświetlającą pomieszczenie ;)

Grafika CGA z komputerów PC, w swoich czasach, też nie była tak rażąca np kolorem magenta jak się ją dziś, a nawet w czasach VGA uznawało.
    Karty jak i monitory z epoki CGA generowały obraz trochę inaczej niż późniejsze standardy, i wynik generalnie był w miarę znośny.
    Ale to już prehistoria ;)
  • #29 21939357
    James596
    Poziom 30  
    Prawda to. Używając dziś PlayStation 1 na współczesnym telewizorze można mocno zniechęcić się grafiką, a pamiętam za dzieciaka, że na starych telewizorach to nie wyglądało źle.
    Podobnie zresztą jak starsze gry komputerowe na monitorach CRT z niską rozdzielczością.

Gdyby ktoś chciał pooglądać sobie jakie kiedyś były telewizory, mocno polecam ten blog, jest to takie wirtualne muzeum telewizorów CRT, również "od środka". Przy modelach z lat 70 i 80, ten Sony w środku wygląda jak ubogi młodszy kuzyn.
    https://obsoletetellyemuseum.blogspot.com/
  • #30 21939381
    rosomak19
    Poziom 23  
    Ocena: 400
    Pamiętam, po starej Unitrze czarno białej, przybył na salony TV Curtis 21" kolorowy z pilotem i magnetowid. Co to były za czasy, szał kaset VHS... Potem nastał Panasonic z płaskim kineskopem 29" od którego ciężaru, aż w krzyżu strzelało XD . Do komputera monitor CRT 17" z płaskim kineskopem, dobrze, że technika poszła na przód, bo niestety, ale kila godzin przed CRT i oczy bardzo męczyło. Dzisiaj jako monitor robi mi TV LCD i mogę gapić się przez kilkanaście godzin i nie odczuwam zmęczenia, czy jakiegoś dyskomfortu oczu .
Słuchaj:

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy dużego telewizora kineskopowego Sony Trinitron KV-29X5K z kineskopem Super Trinitron 29", ciężką obudową, poborem mocy 108 W, dwoma głośnikami 2x20 W oraz bogatym zestawem złączy SCART, RGB, S-Video i wejściami AV. Uczestnicy wspominają jakość obrazu CRT, jego dynamikę, lepsze odwzorowanie starszych gier i zastosowanie do retrogamingu, a także wpływ technologii 100 Hz, LCD i 4K na odbiór obrazu. Pojawiają się porównania różnych modeli CRT, uwagi o wadach późnych kineskopów produkowanych poza Japonią, problemach z emisją kineskopu, zimnymi lutami, fonią NICAM/A2, stereo z kablówki oraz o dużej masie i gabarytach odbiorników. Wątek obejmuje też konstrukcję i brzmienie wbudowanych głośników, zabezpieczenia antyimplozyjne, wysokie napięcia kineskopu oraz praktyczne aspekty użytkowania i napraw CRT.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA