logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opóźnione połączenie internetowe VECTRA - brak sygnału przez 10 minut po włączeniu

przemek1477 13 Gru 2009 18:36 7447 14
REKLAMA
  • #1 7384259
    przemek1477
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Mam problem z internetem vectry- chyba z modemem. Po włączeniu laptopa i modemu zawsze od razu miałem internet teraz muszę czekać ok. 10 min aby się internet załączył. Przez pierwsze 10 min. gdy nie ma neta nie migają lampki send i recive, po 10 min. pokazuje się okienko "kabel sieciowy odłączony" za sekundę "podłączony" i już mam internet wszystko śmiga. Co może być przyczyną braku internetu przez pierwsze 10 min od włączenia. Przez 2 lata działało wszystko ok. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 7384368
    przemek1477
    Poziom 10  
    Na modemie scientific atlanta 2100
  • REKLAMA
  • #5 7384443
    przemek1477
    Poziom 10  
    ja go przez kabel usb nie mam podłączonego i takiegoż kabla nie posiadam
  • #6 7384474
    DriverMSG
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4869
    To jest zwykły kabel USB, taki jak do drukarki - warto sprawdzić na takim kablu, to wykluczy ewentualne problemy, między modemem a kartą sieciową.
    Jak się zachowują pozostałe kontrolki?
    Czy resetowałeś modem i wprowadzałeś mu ponownie dane?
  • REKLAMA
  • #7 7384498
    przemek1477
    Poziom 10  
    przez pierwsze 10 min. świeci się na stałe PC , Cable miga, power stałe, send i recive nie świecą. nie resetowałem- opisz mi całą procedurę z resetowaniem.
  • REKLAMA
  • #9 7385586
    And!
    Admin grupy Projektowanie
    Ocena: 784
    Skoro ten sam problem jest na ETH i USB oraz podczas problemów miga dioda Cable,
    oznacza to że modem ma prawdopodobnie problemy z pracą w sieci TK,
    kabel koncentryczny nie został gdzieś uszkodzony ?
  • #10 7387850
    przemek1477
    Poziom 10  
    Problem w tym że raz jest dobrze a raz źle kabel jest raczej dobry. teraz np. dobrze sie włączyło ale czasami nie, czyli jest jakaś przypadkowość
  • #11 7411708
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #12 7418940
    And!
    Admin grupy Projektowanie
    Ocena: 784
    Reset modemu pozwoli na:
    przydzielenie IP dla komputera z DHCP po stronie sieci ETH klienta,
    zestawienie kanału uplink/dowlink po stronie sieci DOCSIS jeżeli były jakieś zmiany lub problemy.

Czyli rozwiąże większość problemów.

Warto usterkę zgłosic, gdyż min, zostaną sprawdzone poziomy
    w kanałach upstream/downstream.

Czy modem jest wyłączany obecnie razem
    z PC ?, jeżeli nie liczba resetów również może dać informacje
    o problemach po stronie kabla.

Nie wyłączanie modemu pozwoli na obserwację,
    stanów pracy modemu.
  • #13 7551365
    murdoc75
    Poziom 11  
    Witam. Odświeżam trochę temat, ponieważ również mam problem z Vectrą. Sprawa wygląda następująco - podpisałem z tą firmą umowę na usługę dostępu do internetu 24/1Mbits. Pominę kwestię czasookresu realizacji mojego zamówienia, bo szkoda klawiatury. W każdym bądź razie Szanowni Panowie Serwisanci pojawili się w moim lokalu i uruchomili usługę, której parametry wyglądają następująco...

Opóźnione połączenie internetowe VECTRA - brak sygnału przez 10 minut po włączeniu

a transfery (w różnych porach dnia)...

Zgodnie z zaleceniami Vectry podczas testów antyvir i firewall mam wyłączony.

Jak widać transfer rzeczywisty to 1/3 przedmiotu umowy :|

Moje pytanko dotyczy parametrów linii - czy są prawidłowe dla 24/1Mbits? Czy z powyższych screenów wynika, że Vectra nie posiada w mojej miejscowości (Tarnowskie Góry) warunków technicznych, gwarantujących poprawne działanie łączy 24/1Mbits znajdujących się w ich ofercie?

Zdjęcia wklejamy za pomocą przycisku "Dodaj obrazek". Proszę poprawić.
    yonnie
  • #14 7557135
    dlugi_5
    Poziom 10  
    Dobrze przeczytaj umowę - prędkość nie wynosi 24 Mb/s, a "do 24Mb/s", a to jest znacząca różnica. O różnej porze dnia będziesz miał różne prędkości, jeśli masz gdzieś nieopodal jakiegoś mega-zasysacza to zapewne nie będziesz miał 24 Mb/s Pozdrawiam
  • #15 7557939
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z opóźnionym połączeniem internetowym w usłudze Vectra, gdzie modem wymaga około 10 minut na nawiązanie połączenia po włączeniu. W trakcie tego czasu lampki "send" i "receive" nie świecą, a po 10 minutach pojawia się komunikat o odłączeniu i ponownym podłączeniu kabla sieciowego. Użytkownik nie posiada kabla USB do testowania połączenia. W odpowiedziach zasugerowano sprawdzenie stanu kabli, resetowanie modemu oraz kontakt z działem technicznym Vectry. Wskazano również, że problemy mogą wynikać z uszkodzenia kabla koncentrycznego lub przeciążenia sieci.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA