logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Vectra - nieregularne zrywanie połączenia, siła i rozdzielenie sygnału

8EcuGO 26 Lip 2012 12:14 8031 13
REKLAMA
  • #1 11145069
    8EcuGO
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    Witam, mam następujący problem, podczas normalnego korzystania z internetu dochodzi do zrywania połączenia, utrata połączenia następuje na ok. 20-30s po czym wszystko wraca do normy. Zerwanie połączenia nie jest regularne w czasie, czasami dochodzi do tego co np. 8min a czasami co godzinę. Ze strony informatycznej wszystko jest prawidłowo skonfigurowane. Modem kablowy vectry został wymieniony na nowy (nie pomogło), router został przetestowany u znajomego, brak przeciwwskazań. Dlatego pomyślałem iż problem tkwi w sile sygnału i rozdzieleniu sygnału. Zamieszczam "schemat" połączeń mojej instalacji. Bardzo proszę o pomoc - sprawa naprawdę denerwująca.

Vectra - nieregularne zrywanie połączenia, siła i rozdzielenie sygnału

Pozdrawiam Grzegorz
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 11145151
    irekr
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1238
    Jeżeli samowolnie nie dokonywałeś żadnych zmian w instalacji to zostaw to kablówce.
    Mnie się nie podoba podłączenie telewizora z dekoderem do "głównego kabla" zamiast do GMF-a.
  • #3 11145174
    8EcuGO
    Poziom 14  
    Nic samowolnie nie grzebałem... Nie mam w domu miernika sygnału więc sam nic nie zrobię. Od strony Data na pewno nie pominąłem żadnego elementu, jeżeli chodzi o TV to być może jest tam jeszcze GMF tyle ,że pod panelami i go nie widzę.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 11145972
    SP5ANJ
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 656
    Witam.
    8EcuGO napisał:
    Zerwanie połączenia nie jest regularne w czasie, czasami dochodzi do tego co np. 8min a czasami co godzinę. Ze strony informatycznej wszystko jest prawidłowo skonfigurowane.

Jedyne co można by zasugerować - to dość słaby poziom sygnałów w paśmie do 86MHz (dla internetu).
    Cytat:
    Dlatego pomyślałem iż problem tkwi w sile sygnału i rozdzieleniu sygnału.

Zawsze masz taką możliwość sprawdzenia tego poziomu sygnału w samym modemie.

Pozdrawiam.
  • #5 11146071
    8EcuGO
    Poziom 14  
    SP5ANJ - w jaki sposób mogę zobaczyć jaka występuje siła sygnały na modemie. Przypuszczam ,że muszę wejść po przez np. przeglądarkę internetową do ustawień modemu, tyle że na obudowie modemu mam podane same MAC adresy bez ip itp... Do routera dostaje się bez problemu, ale to nie o router przecież chodzi.

P.S. Różnica potencjału między masą kablówki a masą modemu wynosi 20V, separator galwaniczny załatwi sprawę?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 11169177
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 11181720
    maciek272
    Poziom 2  
    Masz po prostu za słaby sygnał.
  • REKLAMA
  • #8 11182392
    8EcuGO
    Poziom 14  
    jurek.adam - dzięki wielkie pomogłeś, wszedłem do modemu po przez pierwszy podany przez Ciebie link, praktycznie wszystkie opcje zablokowane ale podane są za to jakże ważne dla mnie parametry:

Receive power level: 4.8 dBmV

Transmit power level: 40.0 dBmV

Nie będę ukrywał iż na dzień dzisiejszy nie posiadam wystarczającej wiedzy by samemu określić czy podane wartości parametrów są wystarczające do prawidłowego działania sieci. Co o tym myślicie?
  • #9 11182415
    maciek272
    Poziom 2  
    mam takie pytanie jak wszedłes na modem jezeli vectra ma go zabezpieczone kobinuje i nic może mi doradzisz jakie hasło itp
  • #11 11182477
    maciek272
    Poziom 2  
    To potrafię chodzi mi o hasło i uzytkownika co wpisać bo admin nie działa
  • Pomocny post
    #12 11182509
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #13 11191869
    hojlo1
    Poziom 35  
    Ocena: 181
    Sprawdzić to:
    Link :D
  • #14 11194679
    8EcuGO
    Poziom 14  
    Temat zamykam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z nieregularnym zrywaniem połączenia internetowego, które trwa od 20 do 30 sekund. Po wymianie modemu kablowego Vectra oraz przetestowaniu routera u znajomego, problem nadal występuje. Użytkownik podejrzewa, że przyczyną mogą być słaby sygnał i niewłaściwe rozdzielenie sygnału. W odpowiedziach zasugerowano sprawdzenie poziomu sygnału w modemie, który może być zablokowany przez Vectrę. Użytkownik uzyskał dostęp do parametrów sygnału, które wskazują na zbyt niski poziom mocy nadawczej (40.0 dBmV), co może być przyczyną problemów. Rekomendowano również użycie odpowiednich rozdzielaczy sygnału oraz zgłoszenie problemu do serwisu Vectry.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA