logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zaprojektować PCB do wzmacniacza lampowego 6S33S SE?

blue_17 13 Gru 2009 23:58 1905 1
REKLAMA
  • #1 7386210
    blue_17
    Poziom 32  
    Ocena: 471
    Witam

Chciałbym wykonać wzmacniacz ze strony

http://www.fonar.com.pl/audio/diy/se_6s33s/6s33s_se_pa.htm

Powoli zbieram elementy jest to mój pierwszy powyżej 10W wzmacniacz lampowy, wcześniej były maluszki od 3 do 8W i powiedzmy że raczej do eksperymentów niż do poważnego słuchania :)

Chciałbym zaprojektować płytki do przedwzmacniacza a przewodami doprowadzić sygnał do końcówki mocy wymusza to na mnie konstrukcja podstawki lampy 6S33S.

Chciałbym zapytać o rady i spostrzeżenia na co zwrócić uwagę przy projektowaniu tych że PCB

Moją inspiracją jest Ten wzmacniacz

http://audio.com.pl/pdf/testy/wzmacniacze/ayon_spark_II.pdf

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 7386955
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2792
    blue_17 napisał:
    Chciałbym zaprojektować płytki do przedwzmacniacza a przewodami doprowadzić sygnał do końcówki mocy wymusza to na mnie konstrukcja podstawki lampy 6S33S.

Chciałbym zapytać o rady i spostrzeżenia na co zwrócić uwagę przy projektowaniu tych że PCB

1. R7 montować nie na płytce ale bezpośrednio przy podstawce "diabełka"
    2. C5, R11, C7 montowac na płytce zasilacza, ewentualnie kondensatory podzielić na dwa mniejsze i jeden dać na płytce drivera a drugi w zasilaczu.
    3. mądrze poprowadzić masę.
    4. nie prowadzić żarzenia po płytce a doprowadzić skręconymi przewodami.
    5. nie upychać zanadto elementów na płytce, zastosować liniowy układ stopni (wejście po jednej stronie płytki, wyjście po drugiej).
    6. przygotowac się na ewentualność że nie poradzisz sobie z pierwszą płytką (wzbudzenie, przydźwięk). Ułożenie elementów w "pająku" zawsze możesz zmienić, na płytce nie zrobisz już nic...
REKLAMA