logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Niewłaściwe działanie Internetu Netii - reklamacja?

bestia 09 Sty 2010 12:05 12269 25
REKLAMA
  • #1 7508242
    bestia
    Poziom 12  
    Ocena: 9
    Witam mam łącze neti od ok 12 miesięcy. Od ok 3 miesięcy mam straszne problemy z 2M prędkość mi spada nawet do modemowej. 512 zdarza mi si czasami mieć. Zgłaszam reklamację co miesiąc bo biuro obsługi nie jest w stanie uwzględnić na dłuższy okres. Nadmieniam, że technicy będący u mnie sprawdzili łącze i stwierdzili jednoznacznie , że jest to wina NETI Nie polecam
  • REKLAMA
  • #2 7508271
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 7508298
    bestia
    Poziom 12  
    no oni twierdzą, że świadczą usługę byle jak ale świadczą i dlatego to nie podlega rozwiązaniu umowy z ich winy.
  • #4 7508350
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 7508556
    bojas
    Poziom 14  
    Ocena: 14
    Ale przecież w umowie napisane jest, że prędkość wynosi do 2 mb/s .... Czy się mylę ?
  • #6 7508763
    lpm11
    Poziom 22  
    Ocena: 37
    Słyszałem że to jest tylko szybkość maksymalna i żaden operator nie podaje szybkości gwarantowanej. Czyli teoretycznie wcale nie musi być tych 2 Mbit.
    Czy to prawda?
  • #7 7509030
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 7509132
    bestia
    Poziom 12  
    Moje łącze z 2M wynosi od 128 do 512 zdarza się że osiąga nawet 1M. A w tamtym tygodniu miałem ponad 2m przez jakieś 5 minut. Nawiązując do odbiegania.
    Zgłaszam to przez formularz z strony Neti z reszto już chyba 6-7 raz. Na razie reklamuje i czekam bo nic innego nie mogę zrobić
  • #9 7509314
    piterus99
    Poziom 43  
    Ocena: 328
    Najlepiej reklamować listem poleconym ze zwrotnym poleceniem odbioru - wtedy nikt sie nie wyprze, ze reklamacja nie dotarla, maja jakis tam ustawowy czas na rozpatrzenie reklamacji wtedy, jak nie rozpatrza masz materialy nawet na sprawe sadowa, jednak bardziej bym sie do rzecznika URE albo ochrony praw konsumenta.

Podaj jakie masz parametry linii, sprawdź swój komputer na obecność wirusów(najprościej to instalując np DUMeter, wyłączasz wszystkie torrenty, gg, poczte, przeglądarki - czysty system i patrzysz jaki transfer)
    Podaj też jaki modem.
  • #10 7509323
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #11 7509393
    bestia
    Poziom 12  
    oki na chwilę obecną reklamowałem ponownie. Dostałem na mail-a potwierdzenie zgłoszenia. Poczekam i odezwę się.
    Na chwilę obecną dzięki za pomoc i zainteresowanie
  • Pomocny post
    #12 7509519
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #13 7510480
    bestia
    Poziom 12  
    oki będę miał to na uwadze - ważna wskazówka Dzięki
  • #14 7512868
    DriverMSG
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4891
    bestia napisał:
    oki będę miał to na uwadze - ważna wskazówka Dzięki

Weź też pod uwagę regulamin forum pkt. 15 i popraw swoje wypowiedzi.
    Zdania zaczynamy z wielkiej litery!
  • #15 7513560
    mebarth
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    A mi się wydaje, że to jest wina centrali z której masz kabelki do telefonu. Mam netię 1MB i tylko RAZ miałęm usterkę techniczną bo tak mi pani w słuchawce powiedziała i cały czas mam max \, oczywiscie zależnie od serwera z którego coś ciągnę. To już NEO częsciej mnie wywalała niż NETIA.
    Niestety zapis jest ze masz łącze "DO" a nie tyle ile pisze w reklamie. No i podpisałeś to co (raczej nie) przeczytałeś wiec się zgodziłeś.
  • REKLAMA
  • #16 7513574
    GladiroR
    Poziom 26  
    Ocena: 35
    Jak będziesz sprytny to zarobisz na reklamacjach ;)
  • #17 7514103
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #18 7516899
    bestia
    Poziom 12  
    Więc tak Prędkość mogłem podpisać do 512 bo taka opcja była. Do 128 nie było takiej opcji.
    Co do zarobku nie orientuję się, może i tak ALE podpisałem umowę zgodziłem się na niemałe opłaty bo chciałem mieć 2M a nie tanie 512. Kiedyś na tym łączu miałem TP do 512 chodziło stabilnie, a obecnie jest źle delikatnie mówiąc
  • #19 7517293
    GladiroR
    Poziom 26  
    Ocena: 35
    Skoro zgodziłeś się na opłaty to walcz o swoje, dzwoń do nich aż to zrobią, składaj reklamacje (zwrot kasy za każdy dzień + odszkowanie) i beda dopłacać Ci do tego internetu i w końcu zrozumieją, że albo trzeba zerwać umowę albo naprawić neta.
  • #20 7527194
    znakzapytania
    Poziom 10  
    Witam, też mam takie problemy ale z netem 6M dzwoniłem do nich i powiedzieli, że mają jakąś awarię i jest ciągle naprawiana (dzwoniłem 20 grudnia) potem dzwoniłem jeszcze kilkanaście razy i ciągle mówią, że lada dzień będzie naprawione...
  • #21 7527855
    szaleniec
    Ocena: 199
    yonnie napisał:
    Kolego, możesz reklamować tylko raz na 30 dni.
    Podstawę poproszę.
  • #22 7527897
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #23 7528760
    szaleniec
    Ocena: 199
    yonnie napisał:
    szaleniec napisał:
    yonnie napisał:
    Kolego, możesz reklamować tylko raz na 30 dni.
    Podstawę poproszę.
    Składanie kolejnej reklamacji w tej samej sprawie (niewłaściwych parametrów łącza) zanim otrzyma się odpowiedź na poprzednią - mija się z celem. Operator ma właśnie 30 dni na rozpatrzenie reklamacji - należy poczekać, aż to zrobi, a jeżeli w tym czasie zaistniały przesłanki do złożenia kolejnej - to należy podsumować co kiedy nie działało i ująć to w kolejnym piśmie.

Przyczytaj jeszcze raz co zacytowałem.
    Jeśli operator odpowie wcześniej na reklamację, np. po 10 dniach? To ma user czekać 20 dni na złożenie kolejnej?
    Albo reklamuje dwie różne sprawy - raz niewłaściwe działanie usługi, a drugi raz np. nieprawidłowo naliczony rachunek.
  • #24 7528884
    miklamer
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Podobny problem. 2tygodnie walczylem z chlopakami z wsparcia technicznego. Mysleli ze trafili na laika tlumaczac ze zawirusowany system (nie trafialo ze wszystko przechodzi przez maszyne na debianie).

Problem zostal rowiazany i zarowno ku mojemu zdziwieniu jak juz ekspertow z ericsona okazalo sie ze lacze ograniczone bylo z powodu portu. Popros o restart portu- w moim przypadku sie sprawdzilo.
  • #25 7529026
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #26 8216975
    bestia
    Poziom 12  
    U mnie sprawa się rozwiązała. Mam już prędkość ok 2M różnie ale mam. Co do reklamacji to przez cały okres uszkodzonej usługi nie płaciłem za internet. Reklamacja uznana. Jak "Netia" stwierdziła wina leży po stronie TP SA mają złe łącza. Sąsiad ma w TP SA drugi w Orange Oni mają. - nie wnikam. Umowa kończy mi się za jakieś 6m WYTRZYMAM.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problemy z prędkością łącza internetowego od Netii, które spada do wartości poniżej 512 kb/s, mimo umowy na 2 Mb/s. Regularnie składa reklamacje, jednak operator nie podejmuje skutecznych działań. Użytkownicy forum doradzają, aby reklamacje były składane na piśmie z potwierdzeniem odbioru oraz aby dokumentować wszelkie problemy z usługą, takie jak zrywanie połączeń czy wysokie pingi. Wskazują również na możliwość rozwiązania umowy z winy operatora, jeśli problemy nie zostaną naprawione. Użytkownik informuje, że po długim czasie reklamacji, prędkość łącza w końcu się poprawiła, a reklamacja została uznana.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA