logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Magnetofon szpulowy Unitra M2405S - nie odtwarza jednego z kanałów

BURMAR 14 Lis 2021 23:34 1347 4
REKLAMA
  • #1 19709520
    BURMAR
    Poziom 23  
    Ocena: 298
    Witam,
    udało mi się kupić okazyjnie M2405S w całkiem dobrym stanie. Magnetofon działający. Nie odtwarzał tylko prawego kanału. Sprzedający powiedział, że przyczyna tkwi w zużytej głowicy. Nie dyskutowałem i nie marudziłem z uwagi na dobrą cenę i b. dobry stan. Po powrocie do domu zaraz wymieniłem głowicę i co się okazało. Jeden kanał idealny, natomiast drugi nie działa.
    Co sprawdziłem. Końcówki mocy wzmacniacza i głośniki dobre. Przelutowałem ścieżki głowicy i nadal ten sam kanał nie działa. To znaczy nie dostaje sygnału z głowicy. Jest tylko przydźwięk, który wzrasta z podgłaśnianiem potencjometrem. Po ustawieniu MONO grają dwa głośniki. Przy ustawieniu STEREO lub wybraniu uszkodzonej ścieżki jest tylko przydźwięk.
    Proszę o jakieś sugestie. Od czego zacząć, gdzie szukać przyczyny?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 19709563
    rnb_bolii
    Poziom 39  
    Ocena: 1172
    Witam. Schemat i przedzwonić przedwzmacniacze, często siadają kondensatory separujące.
    Przełącznik sprawny....?
    Masz analogicznie kanał sprawny. To można to w miare ustalić co padło. Sonda ze słuchawki dousznej przez kondesator około 22uf i badasz gdzie sygnał sie gubi.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 19709676
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    Ocena: 756
    Jak jest tylko przydźwięk to znaczy, że coś nie kontaktuje na drodze sygnału. Jako, że w tym magnetofonie obie ścieżki w mono lecą przez lewy przedwzmacniacz to podejrzany jest przełącznik ścieżek lub brak połączenia na drodze głowica/przełącznik ścieżek. Wszystko do kupy jest połączone z wtykiem wielopinowym znajdującym się pod płytką z trymerami i żaróweczkami. Zobacz czy tam się nie urwał któryś przewód, a wtyczkę wyjmij i psiknij kontaktem S.
  • REKLAMA
  • #5 19866313
    BURMAR
    Poziom 23  
    Ocena: 298
    Przepraszam, że tak późno ale do tej pory jeszcze nic nie zrobiłem. Co gorsze po kilku tygodniach włączyłem go i teraz jest tak jak było ale dodatkowo zaraz po włączeniu zasilania nawet przy sile głosu 0 pojawił się pisk ok. 5 kH. W obu głośnikach. Po wyłączeniu pisk stopniowo ginie aż do zaniku.
    Na dodatek padł mi piec gazowy i lodówka. Pasmo nieszczęć.
    Magnetofon musi poczekać.
    Pozdrawiam
REKLAMA