logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wzmacniacz 100W na IRF540 jako gitarowy - czy zmiana kondensatora wpłynie na brzmienie?

darkfenriz 18 Lip 2004 17:32 4243 10
REKLAMA
  • #1 749040
    darkfenriz
    Poziom 22  
    Ocena: 10
    cześć chce tego użyć jako wzmacniacz gitarowy (załącznik)
    co o tym myślicie ??
    będziedobrzy brzmiało???
    myślę, że byłby też dobry jako hi-fi z tym, że trzebaby 6,8 nF zmienić na znacznie mniejszy (koło 1,8 nF).
    nie wiem tylko czy wystarczyło by to do zachowania stabilności...
    czekam na komentarze
    Załączniki:
    • Wzmacniacz 100W na IRF540 jako gitarowy - czy zmiana kondensatora wpłynie na brzmienie? mosfet.jpg (31.36 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 749059
    irek2
    Poziom 40  
    Ocena: 385
    Gratuluje pomyslowosci!
    Niestety to nie ma prawa dzialac!
  • #3 749079
    darkfenriz
    Poziom 22  
    eeeeeeeeeeee
    why why??
  • REKLAMA
  • #4 749101
    janek11389
    Poziom 42  
    Ocena: 239
    Odważna konstrukcja, podejrzewam, że to twoja własna, to się ceni, teoretycznie to może by i szło, jako ze mosfety też są napięciowe, ale pozostaje problem ustawienia prądu spoczynkowego tych mosfetów, gdyby tak przyłożyć się do tego z odpowiednimi przyrządami, to może i co z tego by wyszło, chciasz jest tyle układów sprawdzonych, że może było by szkoda tego czasu, ale bądź, co bądź gratuluję pomysłu, z takim zaparciem na pewno do czegoś dojdziesz.
    Gratuluje.
    Jak będziesz potrzebował czegoś konkretnego pod gitarę, to chętnie Ci wyślę.
  • REKLAMA
  • #5 749231
    darkfenriz
    Poziom 22  
    W sumie chętnie obejrzałbym chętnie jakąś alternatywę dla tego co sam skleciłem (pierwszy projekt-od czegoś musi zacząć żółtodziób :wink: )
    Cieszyłbym się gdyby inny prpjekt był 100W na IRF540 bo nakliłem już MOSFETy na radiator i mam zasilacz +/- 45V.
    Dzięki
    Na razie... :)
  • #6 749370
    janek11389
    Poziom 42  
    No przy tym zasilaniu i przy dobrym transformatorze to koło 150W jak drut, nie wiem ile masz tych mosfetów, ale proponował bym minimum ze trzy pary, w prawdzie niby maj po 125W, ale gabaryty ich obudów są małe i jest problem z odprowadzeniem ciepła.
    Poszukaj sobie na elektrodzie jakiegoś na mosfetach, tu tego jest dużo, no i próbuj, na pewno nie będzie tak źle, jak będą problemy to na pewno koledzy pomogą.
  • REKLAMA
  • #7 749387
    irek2
    Poziom 40  
    Ocena: 385
    ok 100W powinno sie udac wycisnac z pary IRF540. W porownaniu z TDA7294 ktory dysponuje podobna moca wolalbym te dwa IRF540. Do zasilania +-45V i 4om minimum 2pary IRF540 do 8 om moze wytrzyma para IRF540.
    W praktyce do dwoch N-Mosfetow istnieje tylko jedna topologia ukladowa wzmaka i jest opisana w Praktycznym Elektroniku zdaje sie wzmak 250w. Wystarczy dac mniej mosfetow i mniejsza napiecie.
  • #8 749615
    darkfenriz
    Poziom 22  
    Dzięki chłopaki

Nic, mam jedną parę tych IFRów przykręconych (na paście) do radiatorka.
    idę na strych zlutować ten szajs...

Liczę na ok.90-100W na 8ohm, temperaturę MOSFETów <130 st.C
    i THD<50% :)

trzymajcie za mnie kciuki....
    na razie
  • #9 749754
    kosmaty
    Poziom 17  
    Ocena: 2
    Jak chcesz jakieś schematy zapraszam na moją stronę
    www.speedsurf.to/kosmo
    Możesz z niej pobrać schemat nie tracąc punktów jak tutaj na serwerze.
  • #10 749835
    janek11389
    Poziom 42  
    No będzie ciężko przy tych 8 Ohm na 100W, ale myślę że 70 to na pewno wyciągniesz, ale to i tak niema większego znaczenia na pewno będzie głośno, jak masz tylko jedną parę to nie żałuj żelastwa, bo wysoka temperatura dla tranzystora nie jest zbyt korzystna i nie spal strychu.
  • #11 750691
    darkfenriz
    Poziom 22  
    ups..

w schemacie jest błąd- kondensatory rozwierają sprzężenie zwrotne dla prądu stałego...

chyba trzeba dać równolegle duże rezystory...

może 100k ???

OPAMP to TL074- chyba uciągnie te prądy

proszę o pomoc
    na razie

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy zastosowania wzmacniacza o mocy około 100W zbudowanego na tranzystorach MOSFET IRF540 jako wzmacniacza gitarowego. Autor zastanawia się nad wpływem zmiany kondensatora (z 6,8 nF na około 1,8 nF) na brzmienie i stabilność układu. Uczestnicy podkreślają, że konstrukcja jest odważna i wymaga precyzyjnego ustawienia prądu spoczynkowego MOSFET-ów oraz odpowiedniego chłodzenia, zwłaszcza przy jednej parze tranzystorów. Zalecane jest stosowanie minimum dwóch lub trzech par IRF540 dla uzyskania mocy i stabilności, szczególnie przy obciążeniu 4-8 Ω i zasilaniu ±45V. Wskazano, że przy jednej parze MOSFET-ów trudno będzie osiągnąć 100W na 8 Ω, a temperatura tranzystorów może być problemem. Poruszono też kwestię kondensatorów w sprzężeniu zwrotnym, które rozwierają sprzężenie dla prądu stałego, co wymaga dodania rezystorów (np. 100kΩ) równolegle do kondensatorów. Jako układ operacyjny zastosowano TL074, który powinien wytrzymać wymagane prądy. Wskazano również dostępność schematów wzmacniaczy na MOSFET-ach na forach i stronach internetowych jako alternatywę dla własnej konstrukcji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA