Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

kompresor i podciśnie w jednym

bobi13 19 Jan 2010 19:39 9741 7
    bobi13
    Level 14  
    Witam
    mam pytanie nie znam się za bardzo na pneumatyce chcę zrobić kompresor to mniej więc wiem jak zrobić. Mam problem z podciśnieniem jak to zrobić czy ten sam silnik mogę wykorzystać do zrobienia podciśnienia?? Chodzi mi dokładnie o to że chcę mieć 2 butle z gaśnic obok siebie na warsztacie kompresor będzie służył mi do przedmuchiwania kurzy z elektroniki itp. a pod ciśnie chcę wykorzystać jako chwytak do układów scalonych i odsysacza do cyny. Chcę zrobić tak że robi mi podciśnienie tak ok. -1bar jak spadnie poniżej -0,4 bara to włącza się silnik i dobija mi znowu to podciśnienie do -1bara i w kompresorze podobnie. Mogę to zrobić 1 silnikiem czy potrzebuję 2 różnych silników??
    Przede wszystkim ma to być nie dużo i ciche.
    soklos
    Level 13  
    Proponuje zrobić tak jak się to robi w automatyce. Do podnoszenia lekkich przedmiotów stosuje się generatory podciśnienia. Taki generator podciśnienia jest napędzany ciśnieniem, więc eliminuje to jedną butlę i upraszcza całą budowę urządzenia. Bez problemu znajdziesz generator podciśnienia spełniający Twoje wymagania.
    Szukaj na google pod hasłem „generator podciśnienia” jak się przyczaisz to na allegro za 30zł coś takiego kupisz.
    Pozdrawiam.
    bestler
    Admin of DIY, Automation
    Do chwytaków i odsysaczy wystarczy faktycznie pompa. I tak jak kolega pisze - pompę do chińskich desolderów kupisz za kilkadziesiąt złotych. A ciśnienie ?? Ja mam pompuje butle po propanie agregatem od lodówki - koszt praktycznie zerowy - a przydatność ogromna.
    bobi13
    Level 14  
    a można tak zrobić żeby regulować podciśnienie to znaczy dać jakiś reduktor lub coś w tym stylu żeby mieć dokładnie np. -0,5 bara czy czym to idzie??
    soklos
    Level 13  
    Moim zdaniem najprostszym rozwiązaniem jest właśnie generator podciśnienia wykorzystywany w automatyce/pneumatyce. Dla niewielkich podciśnień rzędu -0,5bara proponuje tzw. eżektor (dysza Ventri’ego) praktycznie niezniszczalny element (nie posiada ruchomych części) i co najważniejsze jest to tanie rozwiązanie. Dla wyższych podciśnień przepływów stosuje się pompy próżniowe, ale to już jest droższe wyjście z sytuacji.
    O ile pamiętam w tanim eżektorze można uzyskać podciśnienia rzędu -0,9bar dla zasilana powyżej 4 barów.
    Interesujące Ciebie podciśnienie -0,5bara uzyskasz przy zasilaniu z 2,5 barów. Regulację możesz zrobić za pomocą reduktora ciśnienia(taki jak w sprężarkach) na zasilaniu eżektora.
    Charakterystyka podciśnienia w funkcji ciśnienia zasilania eżektora znajdziesz na stronach producentów (np. FESTO) i są one w większym przybliżeniu liniowe.

Budowa eżektora:

Wygląd przykładowego:

Wykresy (podciśnienie w funkcji ciśnienia zasilania oraz przepływ w funkcji ciśnienia).

Pozdrawiam.
    gutgut6
    Level 10  
    uhum .........................................
    Flesz
    Level 22  
    gutgut6 wrote:

Posiadam zdobyczne przyssawki oraz generator podciśnienia który daje -1,85 bara ale to jest troszkę mało i zastanawiam się czy można kupić coś takiego o czym pisze soklos co by dawało -4 bary.

Kolego gutgut6!
    na ziemi panuje ciśnienie 1 atmosfery fizycznej która jest równa 1,01325 bara, tak więc ciśnienie względne równe -1,01325 odpowiada próżni.
    Powiedz mi jak sobie wyobrażasz te -4 bary?