logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Hitachi CM752ET - brak H, przetwornica siada, brak schematu, co sprawdzić?

wiesiek28 20 Lip 2004 20:44 1599 17
REKLAMA
  • #1 752574
    wiesiek28
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    witam panow mam problem z tym monitorkiem a mianowicie monitor posiada trzy przetwornice mysle ze pracuja poprawnie z zarowka i jednoczesnie z trafem a le brak jest H gdy wloze tranzystor wszystko siada to znaczy przetwornica ktora zasila trafo i H NIEMAM SCHEMATU i niewiem co jest grane wszystkie diody tranzystory sprawdzilem i nic niemam oscyloskopu i nie jestem pewny co do przebiegow steowania bazy tranzystora H nadnienie ze sa dwa jeden stabilizacja drugi praca H uwazam gdyby nie bylo sterowania to tranzystor by padl moze ktos mial podobna usterke i cos mi podpowie z gory dzieki
  • REKLAMA
  • #2 756001
    radiosimon
    Poziom 28  
    Ocena: 43
    Dalej chyba coś przywarte, siada bo za duży prąd! Daj żarówke pomiedzy HOTa a cewki. Elki już wymieniłeś?
  • REKLAMA
  • #3 756068
    wiesiek28
    Poziom 12  
    z ta zarowka to juz przerabialem ale znalazlem diode miedzy trafem sterujacym a bazą hota ...jest to dioda 2fwn 71 ktora ma przejscie 80ohm
    a w przeciwnym kierunku 1,5kohm ..mysle ze jest uwalona ...niewiem co mozna za nia wstawic nigdzie nie ma jej parametrow ...jesli znajde cos jeszcze to dam znac ...dzieki za rady...
  • #4 756162
    radiosimon
    Poziom 28  
    Robiłem kiedyś CM2112MU i jeszcze sobie leży. Zerkne czy nie ma tam podobnej diody bo o tej nigdzie nie słyszeli.
    ----------------
    Już chasii sie pozbyłem musisz szukać czegoś podobnego.
  • #5 756871
    Keszel3
    Poziom 14  
    Najczęściej w bazie HOT-a występują diody 1N5819 lub SB140, są one dostępne po ok. 2zł. Myslę ,że jak nie znajdziesz oryginału to możesz je wstawić.
  • REKLAMA
  • #6 757072
    wiesiek28
    Poziom 12  
    panowie jak sadzicie jesli jest uwalona dioda w bazie hota to moim zdaniem powinien pasc tez tranzystor poniewaz nie jest sterowany ? ale tak nie jest jesli tranzystor ma przejscie z kolektora do emitera emiter masa a baza nie ma sygnalu to to uklad ten pod napieceim moze wykazywac zwarcie i przetwornica nie ruszy? w wtym monitorze sa takie rozwiazania ze mozg staje typowy japoniec utrudnienia dla potencjalnych grzebaczy zobacze jeszcze z ta dioda i dam znac
  • #7 757204
    radiosimon
    Poziom 28  
    CZemu? Nie ma tak żle. W moim miałem 2 prztworniczki w zasilaczu kultura. tylko z układami troche ciężko nawet datasheetów za bardzo nie ma. Jeżeli chodzi o HOTa, regulatory nie ma nic niezwykłego.
    Jak HOT nie ma sterowania to nic nie ma prawa się mu stać. Wyjmij go z układu albo odlutuj nogi i pomierz jak sie nalezy.
    Co innego jak diode masz np. szeregowo z jakimś rezystorem
    Masz sterowanie nie takie jak trzeba.
  • #8 757305
    wiesiek28
    Poziom 12  
    podmienialem hota i diode ktora jest wpieta miedzy emiter a kolektor i nic
    jesli go wyciagne i wstawie zarowke to przetwornica i wysokie startuje jeli wstawie hota wszystko siada napiecie z 90v spada do okolo 9v odchylanie zrobione jest na dwoch tranzystorach ten pierwszy to fn521 zalaczenie i stabilizacja drugi 2sc5411 to praca jesli w jego miejsce podlacze zarowke to wszystko startuje zarowka 60w i przetwornica sobie radzi tylko ze troszke glosniej pracuje a jesli wstawie hota to tak jakbym zwarl wszystko do masy przetwornica tylko zajeczy i cisza cewki sa wporzadku mysle ze zarowka i trafo wn zamocno obciazaja przetwornice i dlatego glosniej pracuje ale to chyba szczegol niema juz koncepcji na ten sprzet

urhhdjyyyyyyyyyyyyyyyhwyey3yh7yett3ytqt2tt2t3tgt3gh
  • #9 757386
    Keszel3
    Poziom 14  
    Sprawdź czy kapturek od trafa nie ma przejścia do masy, oczywiście najpierw go rozładuj.
  • #10 757405
    radiosimon
    Poziom 28  
    Całkiem jakby HOT ubity.
    Zostaw oba tranzystory i włóż żarówke w szereg do kolektora i napisz co sie dzieje.
  • #11 757580
    wiesiek28
    Poziom 12  
    TAK TO WYGLADA JAKBY HOT PADNIETY motyw z zarowka ten sam nie rusza zdazylo sie dzis ze ruszyl na skunde ale to po kilakrotnym wlaczeniu a teraz nic jesli by nie bylo sterowania baza to czy byloby tak duze obciazenie ze przetwornica staje dęba? posiedze jesze dzis wieczorem nad nim zimnych lotow raczej niema napewno a jesli odepne serowanie bazy to jaki moze byc tego efekt? t zn zostawie wpiety C,E
  • #12 757599
    radiosimon
    Poziom 28  
    Nic ma nie być. Złacze C-E będzie spolaryzowane zaporowo.
  • #13 757642
    wiesiek28
    Poziom 12  
    ..pod odpięciu bazy hota wszystko rusza...przetwornica i wysokie ....czyli najprawdopodobniej usterka bedzie w sterowaniu bazą tylko niewiem gdzie jej dokładnie szukać ponieważ diodę o której pisałem wcześniej wymieniłem ...tranzystory są sprawne ..napięcie +24V lecz niewiem czy podawany jest sygnał z pracesora HV ..ale uważam żę procesor jest sprawny ponieważ słychać pracę pionu ..to jeśli jest sygnał na V to i powinno być na H...niewiem gdzie szukać przyczyny ...może trafo sterujące ???chodź z zewnątrz nie widać uszkodzeń ...pomiary międzyzwojowe też nie wykazują zwarć...proszę o rady...
  • REKLAMA
  • #14 760561
    radiosimon
    Poziom 28  
    Bez oscyloskopu już niewiele da sie zrobić.
  • #15 761503
    rubens
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 301
    coś mi tu nie gra
    -jak odepniesz B tranzystora to jak wysokie może ruszyć? ( jest to rownoznaczne z tym że po wpięciu żarówki między C-E WN ruszy........)
    -gdyby przetwornica była obciążona sygnałem sterującym B tranzystora to monitor musiałby mieć układ badający WN który po wykryciu jego wzrostu blokowałby jego pracę
    -no i to napięcie 24V troszkę za małe

-nie doczytałem czy wymieniłeś elki w przetwornicach

jesli to nie elki to klucz ( który wymieniłeś) albo zasilacz nie daje się obciążyć lub w koncu trafo WN
  • #16 761809
    wiesiek28
    Poziom 12  
    male wyjasnienie wysokie ma swoj tranzystor a odchylanie osobny tranzystor maja tylko wspolne tylko b+ jedna linia
    ale znalazlem chyba przyczyne wymienilem trafko sterujace baza tranzystora odchylania i monitor rusz bez problemu lecz grzeje sie piekielnie tranzystor sterujacy trafkiem mysle ze przyczyna jest to trafko poniewaz nie ma parametrow tego uszkodzonego zekomo nie wiem czy dostane gdzies orginal czy mozna jakos dostosowac uklad do tego trafa to znaczy zmiana pojemnosc rezystancji itp... jesli mozecie dajcie wskazowki
  • #17 761916
    radiosimon
    Poziom 28  
    Jak jest skąd to odpisz oznaczenia, może ktoś znajdzie.
    Jak nic nie stoi na przeszkodzie to dać większy tranzystor w sterowaniu. Metoda na odpierdol ale czasami nie warto sie bawić w przewijanie.
  • #18 761938
    Sławomir
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    co mogę Tobie poradzić:
    1 jesli masz stare płyty od monitorów poszukaj płyty która miała podobny tranzystor linni (HOT). wazne aby tranzystor pracujący na trafo sterujące był tego samego typu czyli jesli napedza FET to poszukaj FETa w napedzie
    2 jeśli pokonasz ten temat.... do muszisz dopasować wstawione tafko do HOTa... czyli pobór prądy tranzystora Hota w funkcji zasilania draiw. ustawic na minimum prądu .
    ja to robię w nastepujący sposób w szerg zasilania linni wstawiam opór 1 ohm( przed indukcyjnością odsprzegającą , dławikiem)i mierzę na nim spadek napiecia ; dobieram R zasilający trafko draiwu aby uzyskac jak najmniejszy spadek napięcia na oporze 1ohm.
    Warto to przetestować dla np 38 khz i np 75khz
    życze powodzenia, jakby coś jeszcze mógł pomóc ..pytaj

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy monitora Hitachi CM752ET, w którym brak sygnału H powoduje zatrzymanie pracy przetwornicy zasilającej transformator i linię H. Monitor posiada trzy przetwornice, z których dwie działają poprawnie, natomiast przetwornica wysokiego napięcia (HOT) po włożeniu tranzystora powoduje spadek napięcia i zatrzymanie pracy. Sprawdzono diody i tranzystory, w tym diodę 2FWN71 między bazą HOT a trafem sterującym, która wykazywała nieprawidłowe parametry i została wymieniona na diody 1N5819 lub SB140, typowe dla bazy HOT. Po odłączeniu bazy HOT przetwornica i wysokie napięcie ruszają, co wskazuje na problem w sterowaniu bazą tranzystora HOT. Wymieniono również trafko sterujące bazą tranzystora odchylania, co pozwoliło na uruchomienie monitora, jednak tranzystor sterujący trafkiem mocno się grzeje. Sugerowano sprawdzenie połączeń, kondensatorów elektrolitycznych (elki), pomiary międzyzwojowe transformatora oraz możliwość zastosowania większego tranzystora sterującego. Brak schematu utrudnia diagnozę, a bez oscyloskopu trudno zweryfikować przebiegi sterujące. Wskazano na konieczność dopasowania parametrów trafka sterującego do tranzystora HOT, m.in. poprzez dobór rezystancji i pojemności w układzie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA