logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór najlepszej karty sieciowej do sieci 100 m - jakie modele polecacie?

Alan 10 Sty 2003 10:09 4272 27
REKLAMA
  • #1 79188
    Alan
    Poziom 27  
    Ocena: 30
    Wlasnie jaka ?
  • REKLAMA
  • #2 79200
    Daniel Kociniewski
    Poziom 16  
    Ocena: 6
    Głyupie pytanie... to nie od karty zależy tylko od kabla. karta sieciowa zwykła np. Realteka ok. 35zł, za to jeżeli masz wątpliwości co do działania sieci na dłuższą odległość to weż poprostu kup lepszy kabel i tyle. Choć szczerze mówiąc wszystko zależy od szczęscia :) mój sąsiad ma pociągnięte 134m na zwykłym, najtańszym kablu i działa bez zarzutów.
  • #3 79201
    zbynek
    Poziom 15  
    Ocena: 12
    Jeżdżę na Realtek RTL8139C. Do huba 80m i nie narzekam.
  • #4 79211
    Alan
    Poziom 27  
    Daniel Kociniewski napisał:
    Głyupie pytanie... to nie od karty zależy tylko od kabla. karta sieciowa zwykła np. Realteka ok. 35zł, za to jeżeli masz wątpliwości co do działania sieci na dłuższą odległość to weż poprostu kup lepszy kabel i tyle. Choć szczerze mówiąc wszystko zależy od szczęscia :) mój sąsiad ma pociągnięte 134m na zwykłym, najtańszym kablu i działa bez zarzutów.

Glupia odpowiedz ,

to oczywiste ze zalezy od kabla

nie pytam o kabel tylko o karte

kabel jest ok.
  • #5 79245
    Michal2002
    Poziom 24  
    Ocena: 180
    Jezeli zalezy Ci na transferze ok.70-90 Mb / s - masz np. aplikacje uzywajaca dbf lub cos takiego to tylko 3C0M !!!
    Realtek to totalny "zlom" - jak wyciagniesz 40Mb to bedziesz dobry , nadaje sie do 10 Mb sieci ale do 100 nie za bardzo jezeli zalezy Ci na wydajnosci......
  • #6 79266
    felu
    Poziom 17  
    Ocena: 15
    ja mam najwiecej 120 - 125m i chodzi mi to na zwyklym kablu UTP 5+ karty mam Compexa (sa na Realteku) a switcha Planet. Przy tych parametrach mam 100Mb FDX bez zadnego problemu!!!!!!!
    Pozdrawiam.
  • #7 79270
    LEM
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 20
    Jeśli chodzi o karty z tzw. "dolnej półki" (czyt. tanie) to karty na Realteku. Z tych kart chwalę sobie kartyfirmy LG. Po pierwsze jak na cenę mają niezłe parametry, a po drugie wieczysta gwarancja :!: . Jeśli chodzi o "lepsze" karty to oczywiście 3COM.
  • REKLAMA
  • #9 79296
    qbus
    Poziom 21  
    Ocena: 8
    u mnie 3 com smiga na 120 metrach bez problemu !! (sprawdzalismy tesh na 160 - chodzilo !! - co prawda zintegrowana karta yesh niby chodzi (na realteku) ale roznice w transferze sa ...

polecam 3 com oczywiscie :) surecom tesh nie jest zly ...

ps. co uwazacie o kartach intela ?? mialem kiedys huba i sprawowal sie zadziwiajaco dobrze ...
  • #10 79300
    ArtKar
    Poziom 14  
    Ja mam karte Xircom i jakas na Realteku. Xircom chodzi suuper, ale w polaczeniu z ta na Realteku beznadziejnie. Transfer max 15Mb/s. Wiec Realteka nie polecam.

Pozdrawiam, ArtKar
  • #11 79323
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 241
    100m kabla to jest standard.
    Ja mam realteka 150 m kabla i switch transfer do serwera lokalnego FTP dochodzi do 5 MegaBajtow na sekunde (karta chodzi na 100Mb) co do 3com to najlepiej chodzą z firmowym sprzętem (np dwie razem) wtedy podobno można pociągnąc 200m ale NIE są do końca kompatybilne ze standardem ethernet.Pozatym firmowe drivery do 3com podmieniaja biblioteki obsługi siecie więc jeśli bedą dziwne konflikty to jest troche gimanstyki
  • #12 79358
    Andrzej_17
    Poziom 13  
    Wyższość kart 3com jest bardzo dyskusyjna, powiem szczerze, że osobiście nie widzę żadnych rozsądnych powodów by tyle przepłacać za 3com-a. Testy wydajności? Wystarczy sięgnąć do jakiejś gazety komputerowej. Gdzieś były takie testy publikowane. I co się okazało? Że karty na realteku osiągają dokładnie takie same transfery co 3com-y. I gdzie tu jest wyższość tych kart. W praktyce sprawdzone na dużej sieci. Realteki sprawują się bardzo dobrze, transfery bliskie teoretycznym 100Mbit, cena bardzo przystępna, rzadko się psują. Z doświadczenia też powiem, że z kartami 3com są czasami problemy gdy podłączy się je do ogólnie dostępnych i tanich switch-ów i hubów

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #13 79380
    dme
    Poziom 13  
    Ja bym jednak polecał ci karty 3com,
    miałem ich kilka i nigdy zdnych problemów a osobiście polecam :
    3C905B !!
  • #14 79413
    Alan
    Poziom 27  
    A co sadzicie o kartach Microcom kontra 3 com ,
    jak poznac ktora karta ma mniejsza moc ktora wieksza ,
    mniejsze szumy itd. (dla dlugich kabli ).
  • REKLAMA
  • #15 79449
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    3 com słyszałem że sa dobre

jeśli chcesz naprawde długi kabel to polecam Bencke... mamy pociągnięte na około 300 metrów w środku jest "klejony' i chodzi wyśmienicie...

na byle realtekach ale to BNC więc max 10 Mb teoretycznie
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #16 79536
    draakul
    Poziom 20  
    Ocena: 6
    Co do kart 3COM są to jedne z najlepszych kart na rynku.

Jednak to co można kupić w hurtowniach za nieduże pieniądze to dolna półka 3COM'a. Więc nie należy oczekiwać od nich cudów-porównanie z Realtekiem jest tutaj jak najbardziej na miejscu.

Tanie karty made in taiwan bez rygorystycznej kontroli(jak dla drogich modeli) - podejrzewam że część towaru rzucanego do Europy Środkowo-wschodniej to towar II kategorii.

Jedno przyznaję na plus - nigdy żadnych problemów z konfiguracją.
  • #17 79751
    Michal2002
    Poziom 24  
    Ocena: 180
    Andrzej_17 napisał:
    Wyższość kart 3com jest bardzo dyskusyjna, powiem szczerze, że osobiście nie widzę żadnych rozsądnych powodów by tyle przepłacać za 3com-a. Testy wydajności? Wystarczy sięgnąć do jakiejś gazety komputerowej. Gdzieś były takie testy publikowane. I co się okazało? Że karty na realteku osiągają dokładnie takie same transfery co 3com-y. I gdzie tu jest wyższość tych kart. W praktyce sprawdzone na dużej sieci. Realteki sprawują się bardzo dobrze, transfery bliskie teoretycznym 100Mbit, cena bardzo przystępna, rzadko się psują. Z doświadczenia też powiem, że z kartami 3com są czasami problemy gdy podłączy się je do ogólnie dostępnych i tanich switch-ów i hubów

Pozdrawiam

No tak nie wiem czy mozna sie do konca opierac na testach.
    Predkosc bardzo czesto spedza sen z powiek przy uruchamianiu szybkich i wydajych systemow sieciowych. Osobiscie nie raz robilem testy
    i realteki wypadaly b. kiepsko nawet na malych odleglosciach. Tak , apropo to teoretycznie realtek wyciga 200M ale chcialbym to zobaczyc.
  • #18 79762
    WiJ
    Poziom 12  
    Osobiście zgadzam się z wiekszością że huby 3com-a są lepsze.
    Sam posiadam owego sprzeta ok 2lat i dziąła bezawaryjnie,fakt że jest troszeczkę droższy od innych ale to się zwraca w bezawaryjności.
    Acha są też takie wersje z zabezpieczeniem przepięciowym ,co jest bardzo ważne przy dłuższej długości przewodu sieciowego.
    Pozdrawim wszystkich! :D
  • #19 81927
    wojtas
    Poziom 15  
    Ja mam najrozniejsze NIC'i od 3Com'ow poprzez AMD na RTLach konczac... Na zadne nie narzekam (oprocz windowsowych problemow z AMD :-> ) ale z tego oc wiem to na dlugie dystanse 3Com jest najlepszym wyborem z mozliwych.
  • #20 81952
    nico
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    A ja mam kartę Penragram horNET z procesorem realteka i nie narzekam i nigdy nie miałem z nią problemów, jest to chyba jedna z lepszych kart jeśli chodzi o te z niższej pułki a co do 3com to płaci się za firmę, no i słyszałem że rzeczywiście są lepsze, a jeśli chodzi o długość kabla to podobno karty na światłowód są dużo lepsze i kosztują tyle co dobre 3com, nie wiem dokładnie (może ktoś ma jakąś stronę o tych kartach?)
  • #21 81963
    stebx
    Poziom 17  
    A masz może sprzęt do zarabiania końcówek światłowodu? Bo nie sądzę, żeby ktoś sprzedał gotowy, zarobiony światłowód na 100 m.
    Poza tym któreż to sieciówki mają światłowód jako medium?
    Przepraszam, karty do serwerów HP, routerów czy switchy Cisco itp., ale to nie ten poziom cen :wink:
  • #22 81980
    nico
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Przecież pisałem że nie wiem zbyt dużo o światłowodach raz tylko taki trzymałem taki w ręce a sieciówki nawet na oczy nie widziałem, właśnie chciałem się coś więcej na ten temat dowiedzieć, a jak ktoś sprzedaje światłowody na pewno ma sprzęt do zarabiania końcówek (zwłaszcza większe sklepy)
  • #23 82003
    wojtas
    Poziom 15  
    :arrow: nico
    Raczej nie duze sklepy, a duze firmy swiadczace uslugi internetowe. Gdzies slyszalem, ale nie wiem na ile to jest prawdziwa informacja, ze zakonczenie jednego fiberka to koszt okolo 600zl za jedna "swinke". Pewnie cena zalezy od rodzaju swiatlowodu.
  • #24 82060
    struna
    Poziom 18  
    Ocena: 4
    niestety spawanie jest bardzo drogie kosztuje ono od 500zl (netto) wzywz nawet do kilku tys. zl w zaleznosci od grubosci przewodu i ilosci:

wojtas: "Raczej nie duze sklepy, a duze firmy swiadczace uslugi internetowe" a wlasnie ze nie koniecznie sam znam jedna firme "DUZA" ktora wcale nie jest providerem (tak to sie poprawnie nazywa) i spawa takie przewody natomiast znam i taka "DUZEGO PROVIDERA INTERNETOWEGO" ale oni tego wogole nie robia!!
  • #25 82148
    stebx
    Poziom 17  
    struna, to nie o spawanie chodzi, raczej nie da się "zespawać" dwóch nitek światłowodu ze sobą, konieczne jest utworzenie zakończenia o bardzo dobrych parametrach na obydwu nitkach i połączenie ich ze sobą specjalnym złączem - nitki trzeba precyzyjnie przeciąć, zalać specjalną żywicą, a potem oszlifować i wypolerować zakończenie nitki.
    Wypolerowana powierzchnia musi być dokładnie prostopadła do osi nitki :!: :!: 8O
  • #26 82159
    Chudy III
    Poziom 12  
    Realtek nie jest zły. Mam karte sieciową na tym procesorze (RTL 8139) i naprawdę nie jest zła. Kabel mam o dł. 73m (RJ45) i film (700MB) zgrywa w niecałą minutę.

Jednak na jeszcze dłuższą odległość polecam Ci D-LINKA bądź 3COM'a

-------------------
    Pozdrawiam
  • #27 82394
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 241
    Uzupełnienie co do mojej konfiguracji:
    jak mówiłem mam reatek`a 8139 175m kabla i switch SureCom ,transfer do innego hosta przez ftp w szczytach osiąga 5M BAJTÓW /s. Co do realteków slyszałem 2 opinie że się dławią przy 30M BITOW/s oraz że za bardzo procka obciążają. Wg mnie te dwie opinie są błędne ponieważ realtek jest zgodny z ne2000 więc musi działać dokladnie tak samo jak inne karty (nie ma do niego specjalnego modułu softwarowego). Co do drugiej opinii to testowałem na dwoch kompach spiętych crossem, słabszy był mmx250 dysk ata33 i transfer po FTP wynosił 7M bajtów /s co odpowiada mniejwiecej predkości dysku (on był najwolnieszą cześcią)
  • #28 82405
    obet
    Poziom 18  
    Ocena: 12
    u mnnie stoi--3com etherlink xl 10/100 za parę złociszy i nie widzę wielkiej różnicy w innych (sieciach) w tej granicy cenowej zresztą na polskie realia po co lepsza????????????????????????????
    mam te 10 mb / sec tak mało ????? ale to nie z winy karty!!!!!!

pozdrawiam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji na temat wyboru najlepszej karty sieciowej do sieci o długości około 100 m podkreślono, że kluczową rolę odgrywa jakość kabla, jednak użytkownicy skupili się na rekomendacjach kart sieciowych. Popularne i polecane modele to karty oparte na chipsecie Realtek, zwłaszcza RTL8139, które są tanie i oferują stabilne transfery bliskie 100 Mb/s na dystansach do 120 m przy użyciu kabli UTP kategorii 5 lub wyższej. Jednak niektórzy użytkownicy krytykowali Realtek za ograniczenia wydajności przy wyższych transferach i preferowali karty 3COM, które są uważane za bardziej niezawodne i lepsze do dłuższych odległości, choć droższe. Modele 3COM, takie jak 3C905B, są rekomendowane do sieci wymagających stabilności i wyższej przepustowości. Wspomniano także o kartach LG z chipsetem Realtek, które oferują dobrą jakość i wieczystą gwarancję. Dyskutowano również o kartach SureCom i Xircom, z których Xircom oceniono pozytywnie, ale w połączeniu z Realtekami transfer był niski. Poruszono temat kompatybilności kart 3COM z tanimi switchami i hubami oraz potencjalnych problemów z ich sterownikami. W kontekście bardzo długich kabli (powyżej 100 m) wskazano na konieczność stosowania specjalistycznych rozwiązań, np. światłowodów, choć ich instalacja i zakończenie jest kosztowne i wymaga specjalistycznego sprzętu. Ogólnie, do sieci 100 m rekomendowane są karty 3COM dla wymagających użytkowników oraz Realtek dla budżetowych rozwiązań, przy czym jakość kabla i sprzętu sieciowego (switch, hub) ma kluczowe znaczenie dla stabilności i prędkości połączenia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA